Головна

Історичні постаті у християнстві

Церква мала вже 266 Пап. Скількох із них канонізували?

Четвер, 20 липня 2023, 19:40

266 — такою на даний момент є кількість Пап, від святого Петра до Франциска. 82 з них були офіційно канонізовані. Церква проголосила святими кожного з 35 перших Пап; 31 із них зазнав мученицької смерті.

Павло VI став 82-м канонізованим Папою. До нього останніми канонізованими очільниками Престолу святого Петра були Йоан ХХІІІ і Йоан Павло ІІ, чия канонізація відбулася у 2014 році. У 2022 році Папа Йоан Павло І був беатифікований — це означає, що тепер він перебуває за крок до канонізації.

Цікаво, що, починаючи з ХІ століття, з-поміж цих 82 святих Пап канонізували лише вісьмох. Говорячи про це, ми повинні пам'ятати, що протягом першого тисячоліття свого існування у Церкві було дуже мало формальних процесів канонізації святих.

Add a comment

Читати далі: Церква мала вже 266 Пап. Скількох із них канонізували?

 

Ясна свіча в соборі Слова (пам’яті Віри Вовк)

Четвер, 20 липня 2023, 19:06

Предвічний Боже святих предків,
Звільни нас від мряки й тіні,
Дай нам спасенного творчого духу,
Скупай у цілющому світлі...
Благословенний будь, Сину Божий,
З усім, що святе на світі
І нас підносить із земного праху
В присутність сонць і сузір'їв
(Віра Вовк, «Подяка»,
зб. «Яблуко на Спаса»)

16 липня 2023 р. минув рік, як у далекій Бразилії на 96-у році життя відійшла до вічності світлої пам'яті Віра Вовк – українська письменниця, вірна і любляча донька своєї землі, учасниця Нью-Йоркської групи та багатьох міжнародних ПЕН-клубів, щира посестра українських митців-шістдесятників (Івана та Надії Світличних, Михайлини Коцюбинської, Василя Стуса), літературознавець, науковець, викладач, перекладач, інтелектуально і творчо обдарована особистість, духовна донька і похресниця українського митрополита Кир Андрея Шептицького.

Add a comment

Читати далі: Ясна свіча в соборі Слова (пам’яті Віри Вовк)

 

Глава УГКЦ: «Блаженніший Любомир, як новітній кобзар, залишив нам цілий епос християнської культури, добра, правди та миру»

Неділя, 28 лютого 2021, 01:29

0017_26_02_2021«Сьогодні, наприкінці робочого дня і тижня, ми прийшли до крипти Патріаршого собору, де спочивають тлінні останки Блаженнішого Любомира - нашого батька й учителя. Ми прийшли сюди, щоб подякувати Господу за дар його життя», - на цьому 26 лютого 2021 року наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав з нагоди 88-ї річниці з дня народження Блаженнішого Любомира Гузара.

Цього дня у крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового відбулася Панахида, яку очолив Блаженніший Святослав у співслужінні з владикою Богданом Дзюрахом та духовенством Київської архиєпархії.

Add a comment

Читати далі: Глава УГКЦ: «Блаженніший Любомир, як новітній кобзар, залишив нам цілий епос християнської культури, добра, правди та миру»

   

Як кенгуру та качкодзьоб опинилися в Римі? Або п'ять фактів про патріарха Йосифа Сліпого, про які ви, мабуть, не знаєте

Середа, 17 лютого 2021, 16:42

17-02-21-117 лютого минає 129 років із дня народження патріарха Йосифа Сліпого. Майбутній Глава УГКЦ народився 1892 року в селі Заздрість (Тернопільщина). Йосиф Сліпий є знаковою та символічною постаттю XX століття.

Патріарх є таким не лише для українців, адже він вийшов переможцем у протистоянні з радянським тоталітарним режимом, який намагався знищити і його  Церкву, і його народ, і його самого. Відбувши 18-річне ув’язнення, він немовби на зло цьому режимові, прожив ще понад 20 плідних років, розбудовуючи собор Святої Софії та Український католицький університет в Римі, збираючи  “у розсіянні сущих” по цілому світу та докладаючи зусиль для духовного і національного відродження України.

Add a comment

Читати далі: Як кенгуру та качкодзьоб опинилися в Римі? Або п'ять фактів про патріарха Йосифа Сліпого, про які ви, мабуть, не знаєте

 

сторичні постаті у християнстві Святий Йосафат Кунцевич – його життя і доба. Ч.-12

Середа, 17 лютого 2021, 14:36

kuncewicz-90-x-130II. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ ПРО ЙОСАФАТА

(1867-1967)

Огляд літератури про Йосафата Кунцевича за останнє століття охоплюємо в такі речеві підрозділи: 1. Нова біографія св. Йосафата, 2. Історично-наукова бібліографія, та 3. Тенденційна історіографія. Рамки цього життєпису дозволяють і тут тільки на загальний огляд, з відміченням важливіших появ та нових течій у досліджуванні життя Святого, відповідно до нових історичних та гаґіографічних заінтересувань цієї нової доби. Повні й оригінальні різномовні заголовки книжок і статтей подаємо поазбучно в Бібліографічному показнику.

Add a comment

Читати далі: сторичні постаті у християнстві Святий Йосафат Кунцевич – його життя і доба. Ч.-12

   

Сторінка 2 з 51

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/