Головна

Історичні постаті у християнстві

Патріарх Любомир Гузар невдовзі може стати блаженним. Глава УГКЦ розпочав беатифікаційний процес

Понеділок, 26 лютого 2024, 19:56

26 лютого 2024 року Блаженніший Святослав урочисто проголосив початок беатифікаційного процесу патріарха Любомира Гузара. Проголошення відбулося під час подячного молебню з нагоди завершення Року патріарха Любомира, у 91-річчя від дня його народження.

У Декреті проголошення зазначено, що впродовж 6 років від переставлення до вічності світлої пам’яті кардинала Любомира Гузара, сила його слова і духу слугує людям підтримкою та орієнтиром у щоденному житті, особливо під час цієї страшної війни.

Add a comment

Читати далі: Патріарх Любомир Гузар невдовзі може стати блаженним. Глава УГКЦ розпочав беатифікаційний процес

 

«Кобзар Незалежної України»: У Києві презентували книжку спогадів Блаженнішого Святослава про патріарха Любомира

Середа, 20 грудня 2023, 14:26

19 грудня в Центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка для дітей у Києві відбулася презентація книжки «Кобзар Незалежної України. Блаженніший Святослав про Блаженнішого Любомира» — книжки спогадів Глави УГКЦ про патріарха Любомира Гузара.

Книжку презентували Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав та п. Оксана Климончук, яка записала й упорядкувала його спогади. Модерувала розмову поетеса п. Мар’яна Савка, засновниця і головна редакторка «Видавництва Старого Лева», яке й видало книжку.

Add a comment

Читати далі: «Кобзар Незалежної України»: У Києві презентували книжку спогадів Блаженнішого Святослава про патріарха Любомира

 

День пам’яті митрополита Андрея Шептицького: 19 маловідомих думок про мир, оборону краю, патріотизм і силу культури

Середа, 01 листопада 2023, 19:34

1 листопада 2023 року виповнюється 79-та річниця від дня пасхального переходу до вічності Львівського митрополита праведного Андрея Шептицького, який був очільником Української Греко-Католицької Церкви впродовж двох світових воєн. Цього дня пропонуємо пригадати і роздумати над маловідомими думками митрополита Андрея про мир та оборону рідного краю, патріотизм і внутрішню силу української культури.

Add a comment

Читати далі: День пам’яті митрополита Андрея Шептицького: 19 маловідомих думок про мир, оборону краю, патріотизм і силу культури

   

День пам'яті Патріарха Йосипа Сліпого

Субота, 09 вересня 2023, 16:11

7 вересня день пам'яті Патріарха Йосифа Сліпого - Предстоятеля Української греко-католицької церкви, багаторічного в'язня радянських таборів (1892-1984).
Людина непохитної віри і могутньої сили духу, він з гідністю пройшов усі випробування та лишив по собі велику духовну й інтелектуальну спадщину.
Народився майбутній митрополит в с. Заздрість (нині - Теребовлянського району Тернопільської області). Здобув блискучу освіту в Європі.
Главою Української греко-католицької церкви Йосиф Сліпий став по смерті митрополита Андрея Шептицького у листопаді 1944 р.
18 років Патріарх Йосиф Сліпий перебував у сталінських таборах. За нього клопотали віруючі, ієрархи різних церков неодноразово зверталися до радянського уряду з проханням про звільнення. Лише в 1963 році клопотанням Папи Іоанна ХХІІІ йосифа Сліпого було звільнено і він виїхав до Риму.
У Римі він почав діяльність з розбудови церковного життя: в 1963 році виступив на ІІ Ватиканському Соборі й домігся надання Львівсько-Галицькій єпархії патріархального статусу, в 1966 році відновив діяльність Українського католицького університету в Римі.Завдяки Сліпому в Римі було побудовано собор Святої Софії, встановлено пам’ятник Тарасу Шевченку. У 1965 році Й. Сліпий став кардиналом, верховним архієпископом. Перебуваючи на цій посаді, він у 1968-1976 рр. відвідав найбільші українські громади в 14 країнах Європи та Америки, що сприяло консолідації українства всього світу.
Помер Патріарх на 92-му році життя в Римі. У 1992 р. прах Йосифа Сліпого було перепоховано у Львові, біля собору св. Юра.
Add a comment
 

Ватикан дає дозвіл на публікацію цієї світлини

Понеділок, 31 липня 2023, 19:18

Святий Отець Іван Павло 2 багато років тримав захованою цю світлину, але Святий Престіл недавно вперше опублікував її. Світлина зроблена охоронцями саме в момент нападу на Святішого Отця, коли він падає в папамобілі, скорчившись від болі. Екс речник Ватикану Й. Наварро Валлс пояснює, що на дослідження цієї  неймовірної світлини, її проявлення та дослідження якості плівки затрачено багато років. Коли проявили негатив перший раз, світлина виглядала, як щось середнє між фотографією і малюнком, це не піддавалося розумінню. В кінці - кінців, після тисяч перевірок найкваліфікованішими експертами світу, було встановлено, що в цій світлині не було задіяно ніяких трюків.Таким чином сьогодні маємо цей прекрасний подарунок від Божої Матері.Тіло і внутрішні органи Святого Івана Павла 2 залишилися цілими. Його тіло не підлягає поясненню з точки зору природніх процесів.

Взято зі сторінки facebook Franco Filippone.

 

Add a comment
   

Сторінка 1 з 51

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/