Головна

Християнське вчення

Пізнання Бога через Божу любов у сучасності

Понеділок, 01 червня 2015, 21:08

- Прийди, Духу Святий, любове Отця і Сина, запали наші серця вогнем Своєї любові.

Людський розум, завдяки власному праву вибирати, яким наділив його Господь, допомагає своєму серцю і душі шукати Бога, у різний час та спосіб. Хтось осягає і пізнає Бога ще у ранньому віці, комусь до цього осягнення варто йти довгим шляхом. Та і в першому, і в другому випадку людський розум пізнає усю красу всього сотвореного Богом світу, показує, що Бог спрямовує все у світі до якоїсь найвищої мети – життя вічного.

Сьогодні людина може дуже добре знати Святе Письмо, але це знання не наближає її до Бога, якщо вона не відкриває своє серце на поклик Бога.

Add a comment

Читати далі: Пізнання Бога через Божу любов у сучасності

 

Теорія і практика Духовних Вправ. Частина 5

Понеділок, 01 червня 2015, 20:48

12. Духовне спустошення – криза

Якщо хтось уважно слідкує за ходом моїх думок і починає шукати щось спільне у Божій дії на прикладі цих трьох категорій людей, то побачить, що на цьому етапі духовних вправ людину б’ють по її больових точках. А тими точками є те, що для неї є найбільшою цінністю, до чого вона глибоко прив’язана.

Add a comment

Читати далі: Теорія і практика Духовних Вправ. Частина 5

 

Теорія і практика Духовних Вправ. Частина 4

Неділя, 31 травня 2015, 21:56

10. Духовний досвід, продовження

Друга ілюстрація. Єфрем Сирійський описує подію зі свого юнацького життя. Коли він проходив через якусь місцевість, то був арештований і безпідставно звинувачений у злочині, якого він не скоїв. У в’язниці після роздумів і молитов перед його очима постав гріх, який він учинив колись раніше, й виразне відчуття, що сьогоднішня ситуація — це наслідок чи покарання саме за цей гріх. Більшість в’язнів, з якими він сидів, казали, що вони не винні, нічого поганого не вчинили. Але коли він детальніше випитував про їхнє минуле, роздумував і молився над тим, то врешті зрозумів, що невинних немає, над усім чуває Боже Провидіння, і що всі ці незаконні арешти не є випадковими.

Add a comment

Читати далі: Теорія і практика Духовних Вправ. Частина 4

   

Теорія і практика Духовних Вправ. Частина 3

Субота, 30 травня 2015, 21:54

8. Учитель і учень

На що слід звернути увагу в самій книжці? Ігнатій не говорить про те, що має відбуватися вже в самій молитві. Особистий духовний досвід автора, тобто те, що відбувалося конкретно в його почуттях, емоціях, уяві, — викладено в Автобіографії та Духовному щоденнику, а в Духовних Вправах цього вже немає. Тут міститься його досвід, виражений у виді загальних норм та інструкцій, бо він усвідомлює, що кожна людина індивідуальна; за загальною подібністю досвіду, за загальним розділенням на етапи стоять індивідуальні стосунки людини з Богом, тобто кожний людський досвід на шляху духовних вправ індивідуальний. І тому великою небезпекою може стати намагання керівника відтворити свій власний досвід в учневі, тобто спрямовувати його на той шлях, який він сам пройшов. Особисте свідчення має служити заохоченню, можливості наслідування, засвоєнню чогось з цього свідчення, але не бездумному мавпуванню вчителя. Одна з інструкцій св. Ігнатія звучить так:

Add a comment

Читати далі: Теорія і практика Духовних Вправ. Частина 3

 

Теорія і практика Духовних Вправ. Частина 2

П'ятниця, 29 травня 2015, 21:51

5. Ігнатіянська мудрість самопізнання — психологічного й духовного

Погляньмо на порівняння св. Ігнатія і порівняймо їх із нашими буденними порівняннями, яких нас вчать з дитинства: «Бери приклад з Івася, бо він добре вчиться, не дружи з Миколою, бо його тато пияк» тощо. Такий спосіб мислення закарбовується в нас змалку, що з погляду психології є фатальним. Ми засвоюємо зовнішні кальки поведінки, якісь моральні взірці, з якими порівнюємо інших і свідомо й підсвідомо ставимо морально-етичні оцінки у категоріях добра і зла: той добрий, а той поганий. І самі живемо за цими взірцями, приміряючись до реакції спочатку батьків, а потім інших людей на нашу поведінку.

Add a comment

Читати далі: Теорія і практика Духовних Вправ. Частина 2

   

Сторінка 30 з 117

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/