Головна

Спільнота

Русифікацію України здійснювали під грифом «Цілком таємно»

Вівторок, 15 вересня 2020, 10:56

w650_r0_sУкраїнські громадяни, які усвідомлюють визначальну роль своєї мови як головного чинника національної консолідації, наполягають на необхідності дерусифікації комунікативного простору країни. Натомість їхні опоненти висувають різні теорії, щоб зберегти російську мову в Україні.

Для виправдання й узаконення вагомої присутності російської мови в нашій країні деякі політичні й культурні діячі популяризують ідею, згідно з якою російська мова, вживана в Україні, – не така, як російська мова в Росії, тому ми маємо легалізувати її український варіант і прийняти його як свою культурну власність.

Add a comment

Читати далі: Русифікацію України здійснювали під грифом «Цілком таємно»

 

Микола Горбаль, поет, дисидент

П'ятниця, 11 вересня 2020, 08:27

maxresdefault1940, 10 вересня – в селі Воловець Горлицького повіту на Лемківщині в селянській родині народився Микола Горбаль. Поет, дисидент, член Української Гельсінської групи.

У 1945 родину примусово депортували до УРСР – спочатку на Харківщину, а за два роки Горбалі перебралися на Західну Україну до села Литячі на Тернопільщині. Перші роки після переселення видалися голодними.

Add a comment

Читати далі: Микола Горбаль, поет, дисидент

 

Василь Стус: життя, віддане за гідність

П'ятниця, 04 вересня 2020, 17:02

1599142351-68635 років тому, 4 вересня 1985 року в політичній зоні на Уралі загинув Василь Стус – український поет, борець із радянською тоталітарною системою.

У відкритому листі 1975 року до Івана Дзюби Василь Стус писав про те, «…як нестерпно жити за умов, коли звичайне людське прагнення – прожити свій вік у межах елементарної порядності – вимагає надлюдської мужності й надлюдського героїзму». І додавав: «…З усіх можливих героїзмів за наших умов існує тільки один героїзм мучеництва, примусовий героїзм жертви.

Add a comment

Читати далі: Василь Стус: життя, віддане за гідність

   

Як позбутися цієї найпоширенішої проблеми?

П'ятниця, 04 вересня 2020, 10:46

pexels-pixabay-356147-563x353Тепер хоч ми і маємо дуже багато засобів комунікації, існує брак діялогу в суспільстві. Брак слухання один одного провадить до стереотипів, ми не готові почути одні одних.

Дуже добре вміємо критикувати одні одних, однак не готові почути тих, хто поруч. Часто боїмось почути інших, бо боїмося, що вони будуть загрозою нашій «ідентичності». Це цілковита неправда, бо інші радше збагатять одні одних своїми знаннями і досвідом. Тому через зустрічі ми взаємно збагачуємося.

Add a comment

Читати далі: Як позбутися цієї найпоширенішої проблеми?

 

«Має бути одна мова і одні цінності» – співачка Оксана Муха про Україну

П'ятниця, 21 серпня 2020, 17:56

w650_r0_sНапередодні Дня Незалежності України Радіо Донбас.Реалії вирішило запитати у митців із заходу і сходу України про те, що об’єднує українців, що таке незалежність, і як можна порозумітися людям різних поглядів. Сьогодні на ці запитання відповідає співачка, переможниця телепроєкту «Голос країни», заслужена артистка України Оксана Муха.

Чи пам’ятаєте ви свої емоції в момент, коли проголосили незалежність?

Add a comment

Читати далі: «Має бути одна мова і одні цінності» – співачка Оксана Муха про Україну

   

Сторінка 7 з 91

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/