Головна

Україна

2 березня 2009 року - початок Великого посту

Вівторок, 17 лютого 2009, 19:33

Коротка історія

Уже апостоли й перша християнська громада почали заміняти день жидівської Пасхи днем поминання Христових мук і смерті. Роковини Христової смерті були для них дуже сумним днем. Тож, щоб його належно відсвяткувати, вони зберігали піст у цей день. І так первісна християнська Пасха почала існувати у вигляді посту. Це була хресна Пасха. За свідченням святого Іринея (к. 125 - к. 203), про яке говорить історик Церкви Євсевій (к. 260 - к. 340), перший зародок нинішнього 40-денного посту в той час обмежу­вався одним-двома днями посту, який не вважався передпасхальним, а таки самою Пасхою.

У ІІІ столітті передпасхальний піст у деяких Церквах триває цілий тиждень. Це той час, який сьогодні звемо Страсним тижнем. При кінці ІІІ століття Великий піст уже сягає 40 днів. Від IV віку маємо перші свідчення про 40-денний передпасхальний піст. Перше свідчення дає нам Нікейський Собор, котрий каже, щоб помісні собори відбувалися "один перед Чотиридесятницею , щоб після усунення всякого неладу чистий дар приносився Богові, а другий під осінній час" (Правило 5).

Add a comment

Читати далі: 2 березня 2009 року - початок Великого посту

 

Тут слово «каюсь» вимовляють від душі…

Неділя, 08 лютого 2009, 22:54

У Біблії йдеться про те, що Бог всюдисущий, тому спілкуватися з ним, тобто молитися, можна будь-де.

Але недаремно люди створили храми - душа потребує окремого місця, де все нагадує про присутність Всевишнього та спонукає до благочестивих роздумів. Особливо це потрібно тим, кого спіткала важка хвороба, - у ліжку доводиться проводити місяці, а то й роки. Саме тому у Львівській обласній дитячій спеціалізованій клінічній лікарні діє капличка, де проводять літургії, молебні та духовні бесіди.

У лікарняній каплиці - затишно. Око милують дивовижні образи, які власноруч написав меценат лікарні - Піт Спайкер. Хоч по понеділках цей міні-заклад не працює, отець Михайло Шкрібинець - капелан Львівської архієпархії УГКЦ у каплиці Львівської обласної дитячої спеціалізованої клінічної лікарні, прийшов спеціально на зустріч із кореспондентом «ВЗ». Побачивши, що капличка відчинена, сюди відразу потягнулися люди - хтось замовити молебень за здоров'я, інші - преклонити коліна перед іконами або попрохати отця благословення.

Add a comment

Читати далі: Тут слово «каюсь» вимовляють від душі…

 

Послання Блаженнішого Любомира

Вівторок, 27 січня 2009, 14:51

Послання
Блаженнішого Любомира
до священиків, дияконів та семінаристів
з нагоди проголошення 2009 року
Роком християнського покликання з особливим наголосом на священичому покликанні

Всесвітлішим і всечеснішим ієреям та дияконам
та дорогим семінаристам
мир і Боже благословення!

Дорогі у Христі брати!

«Ти ж, чоловіче Божий, шукай праведности,
побожности, віри, любові, терпеливости, лагідности.
Змагайся добрим змагом віри,
старайся осягнути життя вічне, до якого ти покликаний
і за яке був склав гарне визання віри перед багатьма свідками».

(І Тим. 6, 11-12)

Add a comment

Читати далі: Послання Блаженнішого Любомира

   

"Від слів про мир – до переконання у мирі"

Понеділок, 26 січня 2009, 15:06

Презентація книги під такою назвою відбулася 24 січня 2009 року у Києві, в Інституті релігійних наук св. Томи Аквінського (вул. Якіра, 13), в рамках Тижня молитов за єдність християн. Презентоване видання присвячене 40-й річниці відзначення Всесвітнього дня миру. Книгу підготувала до друку Комісія "Справедливість і мир" Української Греко-Католицької Церкви. Видало збірник львівське видавництво "Друкарські куншти". Учасником презентації був Блаженніший Любомир, Глава УГКЦ. Головну доповідь виголосив диякон Микола Сулима, віце-канцлер Курії Верховного Архиєпископа.

Add a comment

Читати далі: "Від слів про мир – до переконання у мирі"

 

У ніч з 6 на 7 січня українці святкують Різдво Христове

Понеділок, 05 січня 2009, 20:11

У ніч з 6 на 7 січня більшість українців святкують Різдво ХристовеУКРАЇНА - Різдво Христове належить до найбільших християнських, так званих дванадесятих свят, які Церква відзначає особливо урочисто. Це свято народження Ісуса Христа - незвичайної події, що від неї весь християнський світ веде своє літочислення. Усі українські Православні Церкви, Українська Греко-Католицька Церква, більшість українських протестантів, а в світі Єрусалимська, Російська і Сербська Православні Церкви святкують Різдво у ніч з 6 на 7 січня. Цей день є офіційним державним святом в Україні.

Згідно з Євангелієм Ісус Христос народився в часи правління імператора Августа в місті Вифлеємі. Богородиця та Йосип Обручник з Назарету прибули до Вифлеєму для участі в перепису населення. Через відсутність місця в готелі родина була змушена переночувати в печері, що використовувалася як хлів для укриття худоби від непогоди. Під час народження Христа над печерою зійшла Вифлеємська зірка, яка вказала про цю подію трьом волхвам (мудрецям). Першими прийшли поклонитися Христу пастухи, яким радісну звістку сповістив янгол, потім волхви. Волхви піднесли Христу дарунки - золото, ладан і миро.

Add a comment

Читати далі: У ніч з 6 на 7 січня українці святкують Різдво Христове

   

Сторінка 122 з 129

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/