Головна

Україна

11 вересня – день пам’яті жертв узалежнень в Україні

П'ятниця, 08 вересня 2017, 14:03

AskingForHelp11 вересня, у день пам’яті Усікновення чесної голови святого Івана Хрестителя, церковна спільнота УГКЦ творить спільну молитву за жертвами узалежнень в Україні.

Проблема різного роду залежностей набула в Україні масштабів епідемії. Зараз достеменно вже ніхто не може назвати кількість людей, залежних від алкоголю, наркотиків, азартних ігор. Однак їх кількість вимірюється мільйонами, і ми щоденно зустрічаємо їх на вулицях наших міст і сіл; вони приходять на наші святкування як друзі, сусіди чи колеги по роботі, а, можливо, вони є в нашому родинному чи сімейному колі. Якщо комусь із нас довелося контактувати із залежною особою, то, згадуючи всі неприємні моменти спілкування –  образи, неправду, маніпуляцію чи агресію з боку залежної особи стосовно нас, –  не можемо так легко визнати, що ця людина є «жертвою». Радше самі себе почуваємо скривдженими і «жертвами». Та спробуймо поглянути на залежних людей очима віруючої людини, дослухавшись до євангельської науки.

Add a comment

Читати далі: 11 вересня – день пам’яті жертв узалежнень в Україні

 

40 священиків і одного єпископа було висвячено у Львові у найбільшій церкві в роки підпілля УГКЦ

Четвер, 24 серпня 2017, 11:46

17dae474-8e9fЛьвів – 30 років тому, в серпні 1987 року, понад 200 єпископів, священиків, монахів, вірян заявили про вихід із підпілля Української греко-католицької церкви. Лист надіслали папі Іванові Павлу ІІ і тодішньому генсекретарю СРСР Михайлові Горбачову. Тоді весь світ дізнався про понад 40 років життя катакомбної церкви, що супроводжувались арештами, переслідуваннями. Тисячі квартир, будинків були підпільними церквами. У Львові донині збереглась квартира, яка вважається найбільшою підпільною церквою.

У маленькій однокімнатній квартирі в самому центрі Львова (площа Соборна, 11, кв.3) від 1955 року діяла таємна церква, її організував отець Василь Величковський, якого називали «батьком підпілля». Тут збережена атмосфера, інтер’єр, численні речі з часів підпілля: вівтар, ікони, ліжко, шафа, книжки, апарат, за допомогою якого робили образки і молитовники. Спершу їх фотографували, а потім відтворювали на фотопапері. Келих служив чашею, а маленька тарілка – дискосом, які використовувались для Божественної літургії. Літургійний посуд ховали під дошку підлоги, в одяг, за пічкою. Бо їх під час обшуку могли вилучити. Престолом була тумба. Вівтар закривали, щоб виділити святість місця.

Add a comment

Читати далі: 40 священиків і одного єпископа було висвячено у Львові у найбільшій церкві в роки підпілля УГКЦ

 

Завдання капелана - захищати людяність

Вівторок, 22 серпня 2017, 11:54

zelinskiКапелан морпіхів Андрій Зелінський —про психологічний стан бійців на передовій, проблему посттравматичного синдрому й особливості військової культури

Який він — духовний вимір людського досвіду війни? Як формуються цінності відданого та жертовного служіння своєму народу? На ці питання найкращу відповідь може дати капелан — слово, яке міцно увійшло в лексикон українців за останніх три роки бойових дій. Наш співрозмовник — отець Андрій ЗЕЛІНСЬКИЙ, священик УГКЦ, член чернечої громади «Товариство Ісуса», перший офіційний штатний капелан у лавах морської піхоти (36-та окрема бригада).

Add a comment

Читати далі: Завдання капелана - захищати людяність

   

В Україні зафіксовано факти нападу на вірян УГКЦ та «Свідків Єгови», - доповідь Держдепу США

Середа, 16 серпня 2017, 14:50

54F94B2Держсекретар США Рекс Тіллерсон, представлячи у вівторок щорічну доповідь дипломатичного відомства, присвячену свободі віросповідання «Релігійна свобода в світі в 2016 році», згадав й про Україну.

Про це повідомляє Голос Америки.

У розділі про нашу державу автори документа, зокрема, вказують на фізичні напади на віруючих Української Греко-Католицької Церкви та на «Свідків Єгови», як також на напад на єврейського журналіста. Підтримувані Росією сепаратисти на сході України, зазначається у доповіді, надалі окупують будинки релігійних меншин та використовують їх у військових цілях.

Add a comment

Читати далі: В Україні зафіксовано факти нападу на вірян УГКЦ та «Свідків Єгови», - доповідь Держдепу США

 

«Семиярусної гори»

Середа, 16 серпня 2017, 02:55

1975-MertonЩо ви знаєте про невипадкові випадковості, Боже Провидіння й Томаса Мертона? Навіть якщо вам є що сказати по кожному з цих пунктів, вас усе одно вразить історія, яку ми сьогодні хочемо вам розповісти.

Загальновідомо, що Львів то є велике село (нехай простить мене львівська шляхта), де всі знають усіх, і варто лиш почати розмову, як за кілька хвилин ви зрозумієте, що ваш співрозмовник насправді мало не ваша родина. Але ще бувають і такі історії, коли львів’яни розширюють межі міста, й ось уже визначні особистості, автори бестселерів, стають зв’язковою ланкою поміж двома людьми, які, на перший погляд, зі спільного мають лише дитячий майданчик, де гуляють їхні діти.

Саме таким чином, на одному з дитячих майданчиків міста Лева, почалася історія, що стала початком плідної співпраці й навіть дружби.

Add a comment

Читати далі: «Семиярусної гори»

   

Сторінка 30 з 130

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/