Головна

Україна

Для чого потрібно носити хрестик? Чи можна його дарувати?

Вівторок, 03 жовтня 2017, 15:13

08Ще з давніх часів хрест, на якому помер Ісус Христос, став предметом шанування, символом жертви Спасителя. І вже перші християни зображали хрести в катакомбах, хрестом себе знаменували і хрестом благословляли. Хрести також зображували на тілі або носили таємно зі страху переслідувань та щоб язичники глузуваннями не паплюжили святиню. У народі хрест вважався найнадійнішою зброєю для боротьби з нечистою силою. Ходити без натільного шийного хреста вважалося на Русі великим гріхом. Слову і клятві людини без хреста не довіряли.

Add a comment

Читати далі: Для чого потрібно носити хрестик? Чи можна його дарувати?

 

Без Вашого свідчення катехиза не зможе осягнути свою мету

Субота, 23 вересня 2017, 10:59

vl_petro_stasjukГолова Патріаршої Катехитичної Комісії УГКЦ Єпископ Петро Стасюк звернувся до всіx, хто допомагає здійснювати катехитичне служіння у нашій Церкві з нагоди дня Катехита.

Всевишнім і всесвітлішим отцям-парохам Греко-Католицької Церкви Катехитам

Слава Icycy Христу!

«Як скульптор iз глини формує постать мистецького твору, так священик i катехит, працею не менше мистецькою, у м’якому воску дитячої душі виробляють образ i подобу самого Ісуса Христа. Вони неначе малюють Христову ікону й, очевидно, чим більше в цю роботу вкладають старанності, вміння, мистецького знання… почуття i потреб i характеру, її похибок i пристрастей, чим більше в цю роботу вкладають своєї молитви й жертви, тим вищим виходить мистецький твір їх рук» (Митр. Андрей Шептицький, Наука катехизму // ЛАЕВ: 15 сергтя 1934, с. 172-176.)

Add a comment

Читати далі: Без Вашого свідчення катехиза не зможе осягнути свою мету

 

Глава УГКЦ презентував науковий проект, який покликаний краще дослідити історію Київського християнства

Вівторок, 19 вересня 2017, 22:26

sviatoslav_prezentatsiaОтець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 19 вересня 2017 року в Національному заповіднику «Софія Київська» презентував публічний проект «Соборна Україна та Київська Церква».

Організаторами презентації є Гуманітарний та Філософсько-богословський факультети Українського католицького університету.

Проект «Соборна Україна та Київська Церква» передбачає наукові дослідницькі проекти, а найголовніше – видання історичних наукових досліджень про Київське християнство.

Add a comment

Читати далі: Глава УГКЦ презентував науковий проект, який покликаний краще дослідити історію Київського християнства

   

«Будьте святими в своєму батьківстві, щоб на вас могли рівнятися інші!» - Глава УГКЦ

Понеділок, 18 вересня 2017, 21:05

z_ditmyБлаженніший Святослав, Отець і Глава іУкраїнської Греко-Католицької Церкви, – про дар батьківства, покликання і відповідальність батька та сучасні виклики, які постають перед українськими родинами.

Традиційно українська родина була за своєю суттю патріархальною: батько був головою родини, її оборонцем, саме йому належало приймати визначальні рішення. Його слово було законом. Але бурхливі суспільні зміни, демократизація стосунків зачепили й сім’ю. Нині нам доводиться бути свідками того, як провідне становище і роль батька починає заникати. Результатом цього є певна дезорієнтація як у дітей та дружини, в самого батька, так і в суспільстві загалом. Щораз важче батькові визначити та усвідомити свої функції і покликання в родині, і наслідком такої невизначеності нерідко стає втрата авторитету.

Add a comment

Читати далі: «Будьте святими в своєму батьківстві, щоб на вас могли рівнятися інші!» - Глава УГКЦ

 

Індикт

Четвер, 14 вересня 2017, 08:53

1442216823-8627Церковний рік (Індикт) у Східній Церкві починається: 1 вересня — за Григоріанським календарем, 14 вересня – за Юліанським. Повний релігійний рік триває від 14 вересня (1 вересня) до 13 вересня (31 серпня).

Слово індикт – означає «наказ». Римський імператор Август переміг у війні єгипетських правителів Антонія та Клеопатру, і їхні величезні володіння приєднав до Римської держави. Так він став повелителем безмежних, розміщених на трьох континентах просторів. У 31 р. до Різдва Христа Спасителя він видав індикт, тобто наказ, який діяв п'ятнадцять років, що визначав хто, коли і як мав сплачувати податки. З того часу 15-літній проміжок часу стали називали індиктом. Коли минало 15 років, тоді ставав чинним наступний індикт і так далі. Кожен п'янадцятилітній проміжок часу ділився на три п'ятиліття. У першому п'ятилітті мешканці земель, піддані Римській державі, сплачували податок залізом і міддю, які йшли на зброю для війська.

Add a comment

Читати далі: Індикт

   

Сторінка 29 з 130

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/