Головна

Подвиг Аскольда маємо зрозуміти та усвідомити

Відбулися перші публічні історичні читання на Аскольдовій могилі

Перші публічні історичні читання на Аскольдовій могилі, присвячені 1130-річчю пам’яті першого князя-християнина Київської Русі Аскольда-Миколая, не тільки представили широкому загалу нові дослідження істориків і богословів, а засвідчили об’єднавчій рух у християнському середовищі сучасної України.

За словами Сергія Шумила, заступника голови «Товариства пам’яті князя Аскольда», співголова Центру досліджень історії Церкви, без Аскольдового хрещення у 860 р. не відбулося б на Русі і Володимирового Хрещення у 988 р. Адже саме прийняття хрещення кн. Аскольдом приготувало грунт для початкового поширення християнства та подальшого хрещення св. Княгині Ольги, а згодом і її онука князя Володимира Великого, який вже остаточно утвердив християнство в землях Київської Русі.

Протоієрей Віталій Клос, проректор з наукової роботи Київської православної богословської Академії Української Православної Церкви Київського Патріархату та протоієрей Констянтин Лозинський, кандидат богословських наук, доцент кафедри церковної історії Київської православної богословської Академії Української Православної Церкви Київського Патріархату у своїх доповідях підкреслили, що прийняття хрещення князем Аскольдом було воістину подвигом. Адже він те тільки увірував, а й відкрито сповідував свою віру перед язичницьким суспільством. Наш обов’язок віддати належну пам'ять першим християнам. Адже вони – «сіль землі» нашої. Розуміння подвигу та приклад вірності Христу, що нам його надав Аскольд, є невід’ємні складові духовного відродження нашого народу.

Протоієрей Ігор Онишкевич, настоятель церкви св.. Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі зазначив, що постать князя - Аскольда має бути ще гідно оцінена і осмислена. Проте, християни відчувають захист та підтримку  у молитовних зверненнях до князя великомученика. Заступництвом Аскольда благодарімо Господа і просимо спасіння для народу нашого і благаймо єдності Церкви Христової в якій приняв Хрещення Аскольд.

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/