Головна

«Аніма» на «Великій Коляді» у Львові

14 січня 2012 року жіночий вокальний ансамбль «Аніма» вітав глядачів різдвяного фестивалю «Велика Коляда (гуцульська) ». Концерти фестивалю, що проходить у Львові тринадцятий рік поспіль, розпочалися 7 січня і триватимуть до 29 січня, коли відбудеться заключний гала-концерт.

У святковий день Обрізання Господа нашого Ісуса Христа і св. Василія Великого колектив церкви св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі прибув до засніженого Львова і поспішав на ранкову службу до храму Архистратига Михаїла. Тут нас гостинно зустрів єрм. Василь Захарусь. Відслуживши Літургію Василія Великого, о. Василь запросив жіночий вокальний ансамбль до виступу. Приємно відзначити, що віряни з великою прихильністю зустрічали наші щедрівки, колядки, віншування, а після виступу підходили подякувати й привітати нас.

Після ранкової трапези відбулась прогулянка Львовом. Святково прибраний Львів вражав своє красою: височенний дідух поблизу оперного театру, вертеп коло ратуші з фігурками майже в людський зріст, наповнена українськими сувенірами площа Ринок, вернісаж, а ще людські щасливі очі й радісні усмішки, мистецькі крамнички, ошатні кав’ярні і багато іншого. Все випромінювало дух великого християнського свята – Різдва.

Занурившись в атмосферу славетного міста, учасниці ансамблю (а цього разу колектив представляло 8 осіб: Юлія Ремезенко, Олена Захарова, Анастасія Друзюк, Світлана Заяць, Ольга Кохана, Оксана Савенко, Катерина Чаплик і керівник – Надія Кучерява) простували до храму Пресвятої Євхаристії.

Виступи «Великої Коляди» розпочалися о 15-й годині. У програмі концерту брало участь 5 колективів: хор «Глорія» із міста Яворова; Народний фольклорний колектив «Відлуння Карпат» Івано-Франківської області; Народний хор «Благовіст» храму свв. Жінок Мироносиць Львівської області та Молодіжний вертеп із села Званівка Донецької області.

Собор був заздалегідь наповнений. Публіка з нетерпінням очікувала нових мистецьких вражень. Наш виступ, третій за порядком, припав після вертепу села Званівки. Всі колективи приймали тепло, гучними й тривалими оплесками. У глядацькій залі було чимало музикантів, компетентних у справах співу – співаків, музикознавців, хорових диригентів.

Після виступу жіночий вокальний ансамбль нагородили дипломом «За збереження та примноження української християнської духовної спадщини». Про високий професійний рівень колективу говорила народна артистка України, доцент, лауреат національної премії ім. Т.Шевченка пані Ніна Байко. Отож радісно, що виступ «Аніми» припав до душі багатьом.

Загалом багато львів’ян та учасників інших хорів, що бували в церкві на Аскольдовій могилі, передавали вітання та зворушливо згадували про нашу святиню.

Увечері щасливі, хоч і потомлені, ми мандрували до монастиря сестер-служебниць, що на Пасічній. Подорожуючих гостинно приймала сестра Тереза.

Уранці за порядком монастиря відбулася утреня й Божественна Літургія, яку відслужив о. Богдан. За трапезою «Аніма» вітала сестер-служебниць старовинними колядками, кантами, рідкісними щедрівками. В цей день було домовлено також і про виступ колективу в церкві Преображення Господнього. Тож ми рушили до храму.

Недільна «Велика Коляда» представляла колективи з Гуцульщини та Польщі. Вечірній час перебування у Львові був для нас вже як для глядачів сповнений нового.

Цього ж дня ввечері треба було повертатися додому. У потязі ще довго і емоційно тривав обмін враженнями – атмосфера Львова таки причарувала нас. Маємо надію ще повернутися у це казкове різдвяне диво-місто.

Катерина Чаплик, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/