Головна

Зустріч з Божим Сином є переображаючою і визволяючою. З проповіді Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава під час Святої Літургії в соборі Святої Софії у Римі (3 квітня 2011 р.)

"Христос кличе нас до зустрічі, покликаної перемінити нашого духа", – на це звернув увагу Блаженніший Святослав, Глава Української Греко-Католицької Церкви, під час Архиєрейської Святої Літургії в українському греко-католицькому прокатедральному соборі Святої Софії Премудрості Божої. Пригадаємо, що величний українсько-візантійський собор у Вічному Місті в 1967-1968 роках спорудив Блаженніший Йосиф Сліпий. У той час як тодішній осідок Глави Церкви – Архикатедральний Собор святого Юрія у Львові – був у користуванні РПЦ, тому центром УГКЦ став собор Святої Софії у Римі. У 1985 році Слуга Божий Іван Павло ІІ встановив при цьому храмі титул пресвітерського кардинальського чину, а у 1998 році церкві надана гідність малої базиліки. На сьогодні кардиналом з титулом Santa Sofia in via Boccea є Блаженніший Любомир Гузар, вислужений Архиєпископ Києво-Галицький.

Перед початком Божественної Літургії нового Главу УГКЦ Блаженнішого Любомира Шевчука привітав о. д-р Іван Музичка, ректор прокатедрального собору Святої Софії в Римі.

З Главою УГКЦ співслужили Митрополити та члени Постійного Синоду, які супроводжували Блаженнішого Святослава під час його візиту до Апостольської Столиці, та інші владики, кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації Східних Церков, та Архиєпископ Микола Етерович, Генеральний Секретар Синоду Єпископів Католицької Церкви, інші представники Римської Курії, священики, які навчаються або душпастирюють в Італії, також і ті, що прибули на цю подію з України та інших країн. На спільну молитву зібралися богопосвячені особи з усіх спільнот УГКЦ, які мають свої доми у Римі, та численні миряни. Були також представники духовенства і монашества з інших Церков свого права. Співав хор семінаристів, що навчаються у Папських Колегіях. На урочистості була присутня Пані Тетяна Іжевська, Надзвичайний та Повноважний Посол України при Святому Престолі, та інші представники Посольства України при Апостольській Столиці.

"Вірую, Господи, поможи моєму невірству", - цим уривком зі сьогоднішнього євангельського читання розпочав свою проповідь Блаженніший Святослав, зазначаючи, що в ньому бачимо зустріч двох «духоносних осіб», двох синів: Єдинородний Син Небесного Отця, повний Духа Святого і син земного батька, повний глухого і німого духа. Той другий, глухий і німий, ніхто не може його визволити, а дух кидає його то в вогонь, то в воду. Але зустріч з Божим Сином є переображаючою і визволяючою. «Ісус Христос передає Свого Духа тому, хто був сотворений на Його образ і на його подобу», - сказав Глава УГКЦ, додаючи, що юнак отримав щось, що притягає до Бога, отримав небесне Синівство.

Віра є основою цієї переміни, вона «робить нас синами і доньками нашого Небесного Отця". Великий Піст – це час, коли Церква кличе кожного до зустрічі з Богом, щоб і ми пережили її, щоб визволитися від того глухого і німого духа сучасного світу, що не дає почути Боже слово і на нього відповісти. Ми кидаємося в крайнощі, «б’ємося, як риба об лід, і не знаємо до кінця, на якій твердині можемо стати». Святий Павло говорить про «Якір душі» - віру, як основу життя, «яка закорінює нас у Бозі». Христос кличе до переміняючої зустрічі, щоб перемінити нашого духа, стати здатними слухати та проголошувати Боже слово.

Блаженніший Йосиф Сліпий спорудив цю базиліку Святої Софії, щоб вона могла стати місцем зустрічі з Богом, а відтак, у Бозі між собою, для розсіяних українців в той час, коли «нашу церкву хотіли сповнити німим і глухим духом. Ми пригадуємо, скільки часу цю Церкву звали мовчазною, але сьогодні вона говорить, вона чує Боже слово і промовляє до цілого світу і до кожного українського серця», - зазначив Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, додаючи, що сьогодні шукаємо стабільності та фундаменту, на якому будувати життя, а ним є «якір віри», який веде до зустрічі з Богом. «Усе можливо тому хто вірує», - зазначив на завершення Блаженніший Святослав, поваторюючи слова Спасителя, а проповідь закінчив молитвою за те, щоб усі жили вірою, отриманою від батьків, в ній зростали та її передавали.

У вітальному слові Кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації Східних Церков, висловив радість з приводу своєї присутності на цій урочистості та прочитав листа Святішого Отця Венедикта ХVІ, яким він затвердив рішення Синоду УГКЦ про вибір нового Верховного Архиєпископа Києво-Галицького, а також подарував Блаженнішому медаль понтифікату Вселенського Архиєрея Венедикта ХVІ.

На закінчення Блаженніший Святослав іспанською мовою подякував кардиналові Леонардо Сандрі, українською мовою висловив щиру подяку колишньому Апостольському Нунцієві в Україні, а тепер Генеральному Секретареві Синоду Єпископів Католицької Церкви, архиєпископу Миколі Етеровічу, італійською мовою подякував отцеві Міланові Жусту,ТІ, делегатові Префекта Папської Ради у справа єдності християн, кардинала Курта Коха, висловив вдячність усім присутнім, зокрема послу України при Апостольській Столиці Тетяні Іжевській, представникам інших посольств при Ватикані, ректорам та студентам колегій, священикам, богопосвяченим особам, Радіо Ватикану, а також численним мирянам, що зібрались на урочисту Архиєрейську Святу Літургію.

 

http://www.radiovaticana.org/ucr/Articolo.asp?c=475336

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/