Головна

«Ми за рівні права усіх Церков»: Блаженніший Любомир про Звернення Синоду Єпископів УГКЦ до Президента України

«Тут не розходиться виключно про греко-католиків. Нам розходиться, щоб усі в Україні релігійні організації і Церкви мали забезпечене це саме право. Це підстава нашого мирного співжиття. Стільки років досі ми співжили мирно, спокійно», – так 13 вересня під час прес-конференції у Києві Глава УГКЦ Блаженніший Любомир прокоментував Синодальне звернення найвищих ієрархів Церкви до Президента України.

Звернутися до гаранта Конституції України греко-католицьких архидушпастирів з 12 країн світу, які 2-9 вересня брали участь у Синоді Єпископів УГКЦ, змусила офіційна заява прес-служби Одеської єпархії, поширена 1 вересня з благословення Митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела (Саввіна). У ній одеське представництво УПЦ в єдності з Московським патріархатом закликало владу не допустити будівництва у місті єдиного греко-католицького храму.

«Стаються дивні речі, коли нам забороняють будувати свої храми там, де цього храму нам потрібно. В Одесі є наші люди, греко-католики, які потребують храму і мають право на це. Нас дуже стурбувало це звернення прес-служби за благословенням Митрополита Агафангела, ніби тільки одне віросповідання має право, а інші – не мають», – наголосив Блаженніший Любомир.

«Ми не проти Московського патріархату чи Української Православної Церкви. Ми не є проти нікого. Ми за тим, щоб усі визнані, належно зареєстровані і представлені в Україні релігійні організації втішалися тими самим правами», – підкреслив Предстоятель УГКЦ, відповідаючи на запитання журналістів.

Глава УГКЦ висловив сподівання, що Віктор Янукович допоможе цю ситуацію належно розв’язати, адже такі звернення можуть ставати підставою для громадянського неспокою між людьми різних віровизнань: «Побачимо, як зреагує влада на таку заяву. Якщо не буде реакції – треба буде застановлятися, – чому так діється. Якщо ми хочемо зберегти мир у релігійному полі, то мусимо на такі речі дуже звертати увагу і допомагати владі, щоб вона так само ставилась до всіх», – сказав Блаженніший Любомир.

Нагадаємо, що греко-католицька громада Одеси добивається виділення земельної ділянки для храму уже 18 років. Спершу греко-католикам відмовилися виділити ділянку під храм у Херсонському парку міста, пославшись на можливі протести екологів. Згодом на цьому місці з’явилася заправка. Пізніше під храм УГКЦ було вирішено відвести ділянку у Прохорівському сквері Одеси, що на вулиці Старопортофранківській. Містобудівне обґрунтування стосовно будівництва храму було розроблене на підставі рішення виконкому Одеської міськради від 24 липня 2009 року. Документ погоджений з органами  земельних ресурсів, природоохоронними, протипожежними і санітарно-епідемічними органами, а також із органами містобудівництва і архітектури та охорони культурної спадщини. 22 липня 2010 року був отриманий позитивний експертний висновок стосовно містобудівної документації від управління архітектури і містобудівної політики Одеської облдержадміністрації.

Після ряду відмов і зволікань із видачею дозвільної документації влада зажадала провести громадські слухання стосовно будівництва храму УГКЦ у Прохорівському сквері. Слухання були призначені на 4 вересня. Однак, отримавши інформацію про підготовку провокацій і зважаючи на заяву прес-служби Одеської єпархії УПЦ МП, аби уникнути ескалації конфлікту на прохання Одесько-Кримського Екзархату УГКЦ слухання перенесли на невизначений термін. Станом на березень 2010 року згідно з даними соціологічного дослідження, проведеного Одеською філією Інституту Горшеніна спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, в Одесі греко-католиками себе визнають 10 тисяч мешканців міста.

 

Департамент інформації УГКЦ

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/