Головна

Празник Святої П’ятдесятниці

На 23 травня 2010 року припадає величний та прекрасний празник Святої П’ятдесятниці. Так ми його називаємо, адже саме стільки днів пройшло після світлого празника Пасхи.  Це свято також має назву Зшестя Святого Духа, адже після 50-ти днів по Світлому Воскресінню Господа нашого Ісуса Христа на апостолів зійшов Святий Дух. Він освітив, просвітив і зберіг на правдивій дорозі апостолів. Цей день християни називають також Днем Святої Тройці. З часу сходження Святого Духа починає діяти Христова Церква.

В народі цей празник поширений під назвою Зелені Свята. Старозавітня Церква мала звичай прикрашати доми зеленими гіллям. Цей звичай зберігся і до наших часів, адже він став символом життєдайного Святого Духа. Природа навесні стає зеленою та прекрасною, Так як і церква збагачується Святим Духом.

Дари Святого Духа надзвичайно цінні. Це любов і мир, спокій і благополуччя, доброта і лагідність, щедрість і вірність.

На Аскольдовій могилі празник П’ятдесятниці, як завжди, проходить з великим піднесенням. Особливий настрій створює наша церква, яка по-домашньому прибрана розкішним віттям у часі Зелених Свят. У цей день священики одягнені у святково зелене облачення.

У день Празника Святу дитячу  Літургію служив священик Олексій Геник. У Богослужінні взяло участь багато людей. Отець Олексій у проповіді зрозуміло для дітей пояснив значення Святого Духу у нашому житті. У його проповіді також прозвучала повчальна історія:

« Велика черга стояла до раю. Один чоловік підійшов до воріт раю і Ісус промовив до нього, кажучи: «Я був голодний і ти мене нагодував. Увійди до раю». Підійшов до Ісуса і інший чоловік. Тоді Христос каже до нього: «Я був спраглий і ти мене напоїв. Увійди до раю». Підійшов до Ісуса третій чоловік. Христос каже до нього: «Я був нагий і ти мене зодягнув. І ти увійди до раю». Але один чоловік, який стояв в середині черги, дуже засумував, адже не міг згадати, коли це він когось нагодував, зодягнув, напоїв, провідав. Прийшла і його черга. Тоді Ісус сказав йому: « Я був сумним, а ти мене розвеселив. Увійди до раю. Чоловік дуже зрадів. То ж і ми у повсякденному житті стараймося своїм серцем розвеселити , підбадьорити людину, що сумує.

Ця історія вчить нас, що дуже важливим у житті людини є її настрій. Коли людина сумна, то їй нічого не хочеться робити. Тому люди, які веселять інших, приносячи радість, завжди будуть перебувати у любові з Богом.

Адже Святий Дух, який зійшов на апостолів також приніс їм радість, полегшення. Апостоли стали сильнішими у своїй вірі, адже вони відчули любов, спокій ».

Після Богослужіння отець Олексій посвятив присутніх та зелені гілки свяченою водою. Потім відбулося  миропомазання.

Завершилось свято спільною молитвою до Святого Духа.

На самкінець свята парох церкви отець Ігор Онишкевич поінформував присутнії про головні події з життя парафії.

Матеріал та фото Олега Качура, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/