Головна

Аскольдова могила знову відчиняє катихитичні двері…

З 1 вересня на Аскольдовій Могилі розпочалась катехитична школа. Ми вирішили дізнатися у головного організатора  катехитичних занять, сестри Анастасії СНДМ, про цьогорічні особливості навчання  у катехитичній школі:

Сестро Анастасіє, скажіть, будь ласка, на які катехитичні групи розподілені діти з парафії греко-католицької церкви, що Аскольдової Могили? Хто є керівниками катехитичних груп?

В нашій церкві є такі катехитичні групи:

Перша. Сюди входять діти до восьми років,  яких катехизує Світлана Заяць.(в Світлиці біля Церкви)

Друга. Приготування дітей до Святих Тайн Покаяння (Сповіді) та урочистого Святого Причастя. Тут навчатимуться Божої науки діти з восьми років. Групу очолює катихит сестра Анастасія Балінська.

У наступну третю групу входять діти, які  вже  приступали до Святих Тайн Покаяння. Групу веде Ореста Цибрівська.

Четверта група. Тут займатимуться батьки. З ними працюватиме Марія Щербатих.

Де і скільки часу триватиме катехизації?

Катехизації будуть відбуватися щонеділі о 10:45 за адресою: вул. Іванова, 11, школа №75 (у напрямку банку «Аркада», метро Арсенальна).

А об  11:30 також щонеділі в церковній хатині будуть відбуватися репетиції дитячого хору під керівництвом Тетяни Стефанишин. О 14.00 діти різного віку навчається пісень під керівництвом дяків Церкви.

Який матеріал подаватиметься на катехизаціях? Чи цікавий та зрозумілий він для дітей?

Матеріал цікавий та зрозумілий, тому що він розроблений катехитичною комісією. Кожного року наша програма збагачується, тому цього року ми будемо катехизувати дітей за новою програмою.

Розкажіть, будь ласка, про методику навчання у катехитичній школі.

Методика навчання є різноманітна. Насамперед, ми вчимося молитися, вивчаємо Святе Письмо, граємо з дітьми в різні ігри, вивчаємо нові церковні пісні.

Наскільки катехитичне навчання допомагає дитині у щоденному житті?

Насамперед, діти, які приходять на катехизацію духовно розвивають, бо Господь змінює їх і наставляє на добрий шлях. Діти стають ближче до Бога. Вони починають розуміти, який Господь добрий, люблячий, милосердний. І також через Слово Боже, а також за допомогою добрих вчинків діти можуть наближати інших дітей до Бога. Це дуже важливо.

Чи були у вашій практиці складні у контексті моральному, неслухняні діти? А через катехитичне навчання вони змінилися і стали ближчі до Бога.

В моїй практиці було багато гарних, чемних, слухняних дітей. Але інколи були і нечемні. Я хотіла б навести один приклад: в мене на заняттях  вчився один хлопчик Павло, який бешкетував на уроках, був неслухняний, але через деякий час Господь змінив його. На наступний рік, коли він знову прийшов на катехитичне навчання, він побачив свого віку нечемних дітей. Павло вже поводився краще, і сказав мені такі слова: «Сестро, таким і я був нечемним, але Бог мене змінив.» Тому можна сказати, що катехитичне навчання змінює дітей в кращу сторону.

Хто найкраще сприймає Божу Науку: дітлахи, діти середнього віку, молодь?

Я думаю, що катехитичну науку сприймають діти будь якого віку. Багато залежить від катехитів. Наші катехити повинні передавати Божу науку цікаво і зрозуміло для дітей, тоді і діти сприйматимуть її.

Наскільки катехитична наука розвиває духовну сторону дитини?

Катехитичне навчання завжди розвиває духовну сторону дитини. Божа Наука зближує нас з Богом. Дитина впродовж всього навчання вчиться любити свого ближнього, тому ми повинні ходити в Недільну Катехитичну школу і навчатися Божого Слова.

Інтерв'ю записав Олег Качур «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/