Головна

Папа до журналістів: Церква – це не парламент і не корпорація

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422Приймаючи на аудієнції журналістів, акредитованих при прес-центрі Ватикану, Папа вручив високі нагороди двом із них та подякував журналістам за «за ваші пошуки істини, бо тільки правда вчиняє нас вільними».

«Журналістика - це не настільки професія, скільки місія»,– сказав Папа Франциск, приймаючи журналістів, акредитованих при Святому Престолі, з нагоди вручення високих нагород двом із них. Це мексиканська журналістка Валентина Алазракі з «Noticieros Televisa», що розпочала свою працю 1974 року, і Філіп Пуллелла, американсько-італійський кореспондент агентства «Reuters». Ці ветерани-ватиканісти з багаторічним стажем отримали високу папську нагороду – Великий хрест Пія ІХ. Нагороджуючи цих видатних журналістів, Святіший Отець подякував у їхньому імені всім їхнім колегам ватиканістам і підтримав їх у виконуванні нелегкої місії.

Місія журналістів

«Ваша місія, – наголосив Папа, – полягає в тому, аби зробити світ менш похмурим, щоб люди дивилися на інших з більшою усвідомленістю та довірою». Він виділив три аспекти посланництва журналістів: слухати, поглиблювати й розповідати

Слухати

Його Святість вказав, що дієслово «слухати» має особливе значення, як для працівників медіа, так і для Церкви, особливо тепер, коли започаткований синодальний процес. Для журналістів «слухати» означає зустрічатись віч-на-віч з людьми, про яких вони розповідають, та джерелами, з яких черпають інформацію.

Поглиблювати

Папа Франциск підкреслив, що дієслово «поглиблення» є наслідком слухання й бачення. Кожну новину, кожен факт, кожну дійсність потрібно досліджувати, бо, на жаль, сьогодні в соціальних медіа існує логіка спрощення та протистояння. Журналістика повинні пропонувати більше, ніж можна знайти в мережах.

Розповідати

Третя дієслово «розповідати», за словами Святішого Отця, означає не виставляти на перше місце самих себе, а відчути на собі вплив історії, яку розповідаємо, навіть тоді, коли вона примушує нас страждати. Він подякував журналістам за те, що вони висвітлюють також і негативні речі, які стаються у Церкві, та допомагають не приховувати їх.

Церква – не парламент, ані не корпорація

На закінчення промови до журналістів-ватиканістів, Папа Франциск наголосив, що Церква – це не політична організація зі своїми «правими» й «лівими», як у парламентах. Це не велика транснаціональна корпорація, яку очолюють менеджери, які вивчають, як найкраще продати свій продукт. Церква не будує себе на основі власного проекту, не живе маркетинговими стратегіями.

“Церква складається з грішних людей та існує для того, щоб віддзеркалювати світло Іншого, світло Ісуса, подібно до того, як місяць відбиває світло сонця. Церква існує для того, щоб нести світові слово Ісуса й уможливити сьогодні зустріч з живим Христом, ставши носієм Його милосердних обіймів, дарованих усім людям”

Святіший Отець подякував журналістам-ватиканістам за працю, яку вони виконують і мовив: « Дякую вам за пошуки істини, бо тільки правда вчиняє нас вільними».

с. Лідія Короткова, СНДМ, – Ватикан

Джерело: https://www.vaticannews.va/uk/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/