Головна

Ноель Курран про роль громадського мовлення та журналістики в час пандемії

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422В інтерв’ю для Ватиканських медіа Генеральний Директор Європейської спілки радіомовлення і телебачення (ЄСРТ) вказав на основні виклики, що стоять перед журналістами в сучасному суспільстві, та поділився своїми думками про роль громадського мовлення у забезпеченні громадськості якісною інформацією під час пандемії.

Під час пандемії серед молоді та старшого покоління зросла довіра до громадського мовлення, яке не керується рейтингами чи комерційним прибутком, а суспільними інтересами, намагаючись надати громадськості більше освітніх та інформаційних програм. На цьому в інтерв’ю для Ватиканських медіа наголосив Ноель Курран, Генеральний Директор Європейської спілки радіомовлення і телебачення (ЄСРТ) (англ. European Broadcasting Union, EBU), що є провідною професійною асоціацією телерадіомовників і має 115 активних членів у 56 країнах та 31 асоційованих членів у всьому світі. Радіо Ватикану є членом-співзасновником ЄСРТ а до складу її виконавчої ради входить Джакомо Ґізані, Віце-директор в Дирекції загальних питань Дикастерії в справах комунікації Святого Престолу.

Виклики перед журналістикою

Ділячись своїми думками про виклики, які ставить перед журналістикою сучасний світ, Ноель Курран підкреслив, що проблеми зумовлені надзвичайно швидким ритмом публікації і споживання новин: 24 години на добу, 7 днів на тиждень. В такому контексті журналісти не мають достатньо часу для того, аби поглиблено вивчати зміст того, про що пишуть. Не менш серйозними проблемами він вважає залякування журналістів та зосередження влади в руках небагатьох багатонаціональних компаній.

Роль громадського мовлення

Роздумуючи про роль громадського мовлення для населення, особливо, під час пандемії, очільник ЄСРТ зауважив, що ці медіа є основним джерелом інформації різного характеру як для молоді, так і для старших поколінь. Ці ЗМІ керуються не рейтингами чи комерційним прибутком, а суспільними інтересами, намагаючись надати громадськості більше освітніх та інформаційних програм.

Місія громадського мовлення

Ноель Курран вказав на важливість інвестувати в журналістські розслідування та міжнародні новини, які, за його словами, мають вагомий вплив не тільки на світогляд людей, але й на громадські стратегії в різних країнах світу. «Міжнародні новини, – пояснив він, – зазвичай, найпершими потрапляють під скорочення, коли відбувається скорочення бюджету, і для суспільного мовлення це є величезною помилкою, бо, власне, сума, яку ми інвестуємо в міжнародні новини та міжнародне висвітлення – це одна з тих речей, яка відрізняє нас від багатьох інших ЗМІ. Це належить також до місії громадського мовлення: ми дивимося поза межі самих себе, ми доносимо світ нашій аудиторії, де б вони не перебували».

Журналістика, якій можна довіряти

Генеральний Директор Європейської спілки радіомовлення і телебачення прокоментував Послання Папи Франциска на Всесвітній день суспільних комунікацій. Він підкреслив актуальність заклику Святішого Отця до журналістів «стирати підошви», тобто зустрічатися віч-на-віч з людьми та намагатися відображати їх на своєму робочому місці.

Ділячись думками про майбутнє журналістики в епоху соціальних мереж, Ноель Курран заначив, що, як показують дослідження, велика кількість молодих людей, що користуються соціальними мережами, не довіряють інформації, яку вони там отримують. В цьому контексті він порадив молодим людям черпати інформацію в медіа, яким вони можуть довіряти. Саме ця тенденція спонукала багатьох людей звертатися саме до громадського мовлення під час пандемії.

Alessandro Gisotti / Духович Світлана – Ватикан

Джерело: https://www.vaticannews.va/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/