Головна

#СвітлоРіздва - флешмоб на підтримку родин у скруті

985632Зворушливі, ніжні, сповнені добра та радості, інколи з нотками світлого суму, а інколи практично з рецептами святкових страв – в рамках флешмобу #світлоріздва українські митці, журналісти, волонтери, лікарі зі Львова, Києва, Дніпра, Краматорська діляться різдвяними історіями на підтримку благодійної акції Різдвяна свічка Карітасу України. Хтось розповідає про сімейні традиції, хтось згадує свої перші колядки та вертепи, а хтось - кумедні моменти в процесі підготовки до Різдва, та всі вони мають на меті поділитись справжнім світлом з тими хто цього потребує.

Карітас України традиційно щороку проводить благодійну акцію «Різдвяна свічка», долучитись до котрої може кожен, однак цього року пандемія внесла свої корективи як в наше щоденне життя, так і святкування Різдва, саме тому ми вирішили акцентувати уваги на «віртуальному» світлі Різдва та запросили усіх небайдужих стати #амбасадорамисвітла.

«…Мама хоч і мало чого знала про Різдво і українські звичаї, але наполегливо училася і нас учила. Горіхи і часник на край столу — щоб достаток і здоров’я. Свічечку засвітити. Вдивлятися у сіро-бузкове небо зими, змагаючись, хто першим побачить Різдвяну зірку. Помолитися. Страв має бути неодмінно дванадцять! Коли голодні дев’яності геть не сприяли розмаїттю пісних наїдків, мама кількості дотримувалася все одно, хай це навіть був білий хліб як одинадцята страва і чорний — як дванадцята. Дванадцять! …І ми, ясна річ, колядували! Спершу несміливо і трохи розгублено, але то було питанням часу. Тепер ми колядуємо гучно і від душі, незважаючи на те, що і слух, і голос, і все інше музичне у нас «по маминій лінії». Зате щиро!», ділиться Володимир Бєглов, поет, журналіст, радіоведучий.

«Різдво – це не тільки традиції, особливі запахи цих особливих страв, які готуються раз на рік і дзвінкі колядки. Це ще й час, коли зустрічаєш усіх рідних та близьких і тих, хто вже не з нами. І ще, коли ділишся добром з тими, хто його найбільше потребує», пише Ольга Вишня, менеджерка культурних проектів, журналістка.

На думку Ксенії Войтюк історикині, дослідниці, Різдво - це невидима нитка з домом. Домом, який завжди з тобою, де б ти не був, А також відчуття дива, яке не можуть перебороти темні сили. Важливо в цей метушливий час не забувати про тих, хто перебуває у скруті.

«Свічка ділиться світлом і теплом. Мені видається що люди теж мають бути як свічки! Горіти і ділитись своїм теплом і світлом. І навіть згоряти, але віддавати і ділитись, а не стояти гарно наприклад в шафі чи на свічнику і не виконувати своєї прямої функції! Горімо, давайте ділитись і віддавати! І це зробити легко, особливо зараз, в передріздвяний час #різдвянасвічка від Карітасу допоможе багатьом тим, кому це надзвичайно потрібно», пише львівський художник Остап Лозинський.

Дарія Гірна, журналістка, ведуча, поділилась сімейною традицією вкладати до святкових пампухів монети – кому попадеться такий пампух матиме щасливий рік. Однак за її словами « монети в цьому житті попадаються далеко не всім». «І тим, кому пощастило менше, ми можемо допомогти разом: підтримати чудесну щорічну благодійну акцію «Різдвяна свічка» від Карітасу. Діти і родини, якими опікується організація, потребують нашої допомоги, особливо в цей час пандемії», закликає вона.

Збір коштів для дітей з родин, що перебувають у скруті триває за посиланням http://caritas.ua/svichka/ Разом, спільними зусиллями ми можемо подарувати потребуючим дітям справжню віру в диво, справжнє світло Різдва! Зібрані завдяки онлайн пожертвам кошти від Акції “Різдвяна свічка” Карітас направить на цільову допомогу сім’ям із дітьми, які на час карантину повертаються з інтернатних закладів, багатодітним сім’ям у скруті, для того, щоб допомогти їм подолати кризову ситуацію. Звіт про використання коштів буде оприлюднено після завершення акції.

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/