Головна

Чи можна говорити дітям неправду задля їхнього блага?

child-476507_1280-e1578661244905Мета жодним чином не освячує засоби. Ніякі благородні мотиви не можуть виправдати брехню. Не можна брехати дітям, навіть задля того, аби їх захистити.

Коли ми говоримо неправду, то відвертаємося від Бога і таким закриваємося на Його світло та діяння в нашому житті. Божа благодать — наша єдина зброя у боротьбі зі злом.

Господь  — щит, який може захистити наших дітей

Говорити неправду, позаяк (як нам здається)  іншого виходу немає — це відсутність віри. Так ми кажемо Богові: «Просиш про неможливе, я знаю краще!» З найшляхетгіших мотивів ми можемо відвертатися від Господа, який назвав себе дорогою, істинною і життям. Просімо світла Святого Духа, який завжди приходить нам на допомогу!

Говоріть правду мудро

Ми не повинні брехати, але також не обов’язково говорити всю правду, особливо якщо це може завдати шкоди нашим дітям з огляду на їхній вік, емоційний стан чи зв’язки з іншими членами сім’ї. В багатьох випадкам ми маємо право, а навіть обов’язок не говорити з дітьми й при дітях, що лише заманеться.

Однак не завжди вдається зберігати мовчання і таємницю — діти можуть дізнатися про певні болючі факти або відчути загрозу, небезпеку, ваш неспокій. У деяких випадках вибору справді не залишається: треба сказати правду, навіть якщо вона дуже болюча. Перед початком і під час розмови нам слід бути дуже уважними до емоційного стану і настрою дитини. Що делікатніша проблема, то уважнішими нам слід бути. Якщо у сім’ї кілька дітей, із кожним слід говорити окремо, адже вони реагуватимуть інакше на ті самі факти. Якщо ж ви сказали щось кільком дітям одразу, знайдіть час, аби порозмовляти із кожним. Також дитина комфортніше почувається, коли один із батьків, а не обоє повідомляє їй прикру новину.

Говорити правду просто

Одне з найголовніших завдань батьків навчити дітей розрізняти істину від брехні. У світі, де і авторитети, і погляди змінюються так часто, діти мають мати чіткі орієнтири. Ми також маємо навчити їх шанувати і не засуджувати іншу людину, ставитися до людини як до дитини Божої. Правду треба говорити з любов’ю і з любові — це головне правило. Лише батьківська та Божа любов може зцілити наших дітей, від ран, яких завдасть їм життя.

Переклад CREDO за матеріалами: Aleteia.

Джерело: CREDO: https://credo.pro/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/