Головна

ЗВЕРНЕННЯ про беатифікацію о. А. Волошина

Митрополиту Львівської Митрополії УГКЦ

Кир Ігорю Возьняку

Правлячому єпископу Мукачівської греко-католицької єпархії

Кир Мілану Шашіку

ЗВЕРНЕННЯ про беатифікацію о. А. Волошина  учасників Урочистої академії пам’яті отця  Монс. Августина Волошина в Ужгородській греко-католицькій Богословській Академії, м. Ужгород 19 липня 2017 року

Зібрані сьогодні, складаємо подяку Господу  Богу за те, що у важких часах першої половини 20-го століття послав нашому народові ревного пастиря, педагога та просвітянина о. Др. Августина Волошина. Більшість із нас свідчимо про нього  із розповідей наших батьків і дідів і  обширної друкованої джерельної бази про його постать.  Та особлива, окрема подяка належить Господу Богу за те, що Він потримав  іще живими поміж нас наочних свідків духовного подвигу  Блаженної пам’яті о. Августина Волошина, які готові дати свідчення про його героїчні чесноти  та знаки святості Слуги Божого.

Його духовне формування почалося в родині батька-священика в рідному селі Келечин, в церковній школі Келечина, Міжгірського району та в Ужгородській гімназії, продовжилося на теологічному факультеті Будапештського університету  ім. Пазманя,  куди здібного учня в 1892 році направив єпископ  Юлій Фірцак (1891-1912). Цього року сповняється ювілей 125-тиліття з дня вступу. Завершилося це формування успішним закінченням  Ужгородського теологічного ліцею в 1896 році, пресвітерськими свяченнями 22 березня 1897року (цього року сповняється ювілей 120- тиліття свячень) та направленням помічним священиком Пеображенської (Цегольнянської) церкви в Ужгороді.

Священству о. А. Волошин віддав усе своє життя не тільки як ревний душпастир, але і як видавець духовної християнської і просвітницької літератури (Місяцеслови, Катехизми, Благовісники, Календарі, тощо). На написаних і виданих ним шкільних підручниках навчалися та виховувалися не одне підростаюче покоління 20-30-тих років і виходило на свідомих християн та громадян українського народу на Закарпатті. А з 1 листопада 1897 р. він розпочав педагогічну роботу в Ужгородській учительській семінарії, якій віддав 40 років, виховавши плеяду учителів із доброю християнською та громадянською свідомістю,  що успішно долали майже суцільну неграмотність свого народу. Протягом 1924 – 1938рр. незмінно викладав педагогіку і в Ужгородській духовній семінарії, формуючи не одне покоління священиків. Його вклад у збереження Кириличної азбуки у Церкві та школі відіграв вирішальну роль у розвитку духовного та культурного усвідомлення  народу нашого краю.

Іще при житті о. А. Волошин мав всенародну пошану. Єпископ О. Стойка назвав його «Батьком» народу. Вірність Христовій церкві та Апостольському престолу о. Августин героїчно проніс до кінця свого життя. По його мученицькій смерті багато людей молилися і моляться за його заступництво перед Богом, а немало священиків та мирян – за його прославу. Зокрема, владика Іван Маргітич та багато священиків у кожній літургії.

Господь вислухав ці молитви, бо   постать о. А. Волошина, що має не тільки всеукраїнське, але і всесвітнє значення, занесена до списку «незламної Небесної Півсотні» новомучеників (визначення каноніста о. Романа Тереховського), « беатифікацйний процес щодо яких розпочала Львівська Архієпархія з благословення Синоду єпископів УГКЦ.» (твердження о. Полікарпа Марцелюка, ЧСВВ - голови Місії «Постуляційний центр беатифікації і канонізації святих УГКЦ.» Цитовано за книгою:  Катерина Лабінська-Снігур «Вірні до кінця» Стор. 5-6, 7-9, 26-31. Львів. Видавництво «Свічадо» 2016.

Ми, учасники Урочистої академії просимо провід Львівської Архієпархії та провід Мукачівської греко-католицької єпархії невідкладно опитати, заслухати і запротоколувати відповідно до вимог Конгрегації у справах святих  тих осіб, які готові дати свідчення до беатифікації о. А. Волошина. Невідкладність випливає із огляду на поважний вік та хвороби старості свідків. Список свідків із адресами та телефонами додаємо.

Просимо це для того, щоб наповнити справу о. А. Волошина необхідними свідченнями і успішно завершити архієпархіальний етап беатифікації його у Львові та передати справу на Ватиканський етап беатифікації.

Підписи учасників Урочистої академії:

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/