Головна

«Україна ? це «житниця» Європи, яка має засіяти Західну Європу словом Христового Євангелія»

propovid_austriaУ сучасному світі є багато пустомовства, серед якого важко відшукати істинне Боже слово. Однак люди повинні докладати чимало зусиль, щоб воно стало на першому місці в їхньому житті. Саме тому ми маємо молитися за те, щоб український народ став «доброю нивою», на якій впаде Боже слово і принесе добрий плід.

Про це сказав сьогодні, 29 жовтня 2017 року, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у катедрі Пресвятої родини в Лондоні. Глава УГКЦ у ці дні перебуває у Великобританії з офіційним душпастирським візитом на запрошення владики Гліба (Лончини), Єпарха єпархії Пресвятої родини в Лондоні.

Блаженніший Святослав почав свою проповідь зі словами вітання з нагоди 60-річчя від заснування єпархії УГКЦ у Великобританії. Предстоятель зазначив, що в недільному Євангелії у притчі про сіяча ми бачимо, насамперед, Бога, в якого віримо і сповідуємо: «Господь є той, що приходить. Він не закривається у самому собі, у своєму вічному небесному щасті. Він виходить до людини, бо ми чуємо про те, що сіяч вийшов. Тим сіячем, в першу чергу, є Ісус Христос, який сам сказав до апостолів, що прийшов проповідувати. Він є тим Словом Божим саме з великої букви, Словом Отця, скерованим до людини», ? сказав проповідник.

«Сьогодні так багато слів сіються у наші серця, так багато пустомовства зараз є у світі. Ми живемо у цьому світі, який щось так багато говорить, кричить, пише, пересилає слова «е-мейлами», «смс-ками», «інтернетами». І ми часом навіть не можемо зрозуміти, де серед тих слів є Слово життя?» ? роздумує проповідник.

За словами Блаженнішого Святослава, ми маємо молитися за те, щоб український народ був «доброю нивою», на якій впало Боже слово і принесло добрий плід. Оскільки люди повинні дбати про те, щоб ставити його на перше місце в своєму житті. «Століттями Україна називалася «житницею Європи». Не тільки тому, що у нас була добра і родюча земля. Не тільки тому, що багато зерна прибувало до Європи з наших українських земель. Однак сьогодні ця «житниця» засіває Європу ще й іншим зерном. За важких обставин, а саме через біль, терпіння і сльози України, а також через економічні виклики, перед яким наші люди повинні шукати кращої долі в країнах Європи, Господь бачить кожного з нас, як насінину. Насінину, яка має засіяти західноєвропейську землю, у якої хтось вкрав Боже слово. Засіяти її словом Христового Євангелія», ? наголосив Глава УГКЦ.

На думку Блаженнішого Святослава, кожен з нас є покликаним свідчити свою християнську віру там, де він є: «На роботі, або навіть стоячи перед британськими властями, які питаються скрізь про ваш паспорт і візу, ви повинні свідчити, що, в першу чергу, є християнами. Оскільки Бог бажає, щоб ми були тим зерном, що засіє ці країни для нової справи ? нової євангелізації», ? запевняє проповідник.

Блаженніший Святослав подякував від імені всієї Церкви Папі Римському, з благословення якого був створений спочатку екзархат, а потім єпархія УГКЦ у Великобританії, а також усім священикам, владикам (зокрема владикам Глібові (Лончині) та Павлу (Хомницькому), єпископам та громаді, яка сіяла і сіє там Боже слово: «Наступного року храму (катедрі Пресвятої родини, ? ред.) буде 50 років, відколи українська громада збирала для нього кошти. Ця святиня є видим знаком, що Боже слово дало плід у нашому народі. Любов до Бога і солідарність українців збудували цей храм у Великобританії та гуртували наші громади довкола Церкви», ? сказав Предстоятель УГКЦ.

Крім того, Блаженніший Святослав під час своєї проповіді також згадав про зустріч єпископів Східних Католицький Церков Європи, яка 26 - 29 жовтня відбувалася у Великій Британії. «Сьогодні між нами є присутні єпископи з різних Східних Католицьких Церков. Тож, наша радість виходить поза межі української Церкви. Ця Літургія вінчає річний з’їзд Східних католицьких єпископів Європи. Тут є присутні владики з різних країн, які бачать вас і плід Божого слова у нашій Церкві і у нашому народі. Центральним питанням наших нарад було про те, як нам зараз сіяти Боже слово у Європі? Тож ми ділилися досвідом зцілення за допомогою Божого слова і відчуттям, що первинне завдання єпископа ? проповідувати, сіяти Боже слово і втілювати його в життя сучасної Європи», ? відзначив проповідник.

Наостанок, Предстоятель Церкви нагадав про ті виклики, які зараз долає Україна, а також про те, як Боже слово може їй у цьому допомогти: «Ми сьогодні молимося за нашу Україну, яка спливає кров’ю; за Україну, яка молиться і запитує «Боже, чому?» Але ми відчуваємо, що Господь до нас приходить. Він є серед нас. В Україні є час великої «сівби». Можливо, навіть через труднощі війни Господь робить чутливим людське серце на слово життя вічного. Сьогодні ми переживаємо період великого навернення, і саме та Церква буде мати успіх, яка сіє!» ? наголосив на завершення Блаженніший Святослав.

Нагадаємо, офіційний візит Глави УГКЦ до Великобританії триває з 19 по 31 жовтня 2017 року. Більше про програму візиту читайте за цим посиланням: news.ugcc.ua.

Департамент інформації УГКЦ

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/