Головна

Для трансформації Україні потрібно 15 років

63_main_ukrВідомий український економіст, член Римського клубу, учасник групи “Першого грудня” і один з тих, хто заснував всесвітній форум у Давосі, розповів, чому українські лідери і політики нездатні на прорив і в кому він бачить надію.

Богдан Гаврилишин входить в число найавторитетніших українців у світі. Він народився на Тернопільщині, був вивезений з України під час Другої світової, отримав найкращу західну освіту і став економістом зі світовим ім’ям. Він живе за кордоном, проте левову частку своїх знань, зусиль і грошей присвячує Україні. Гаврилишин був радником українських президентів і прем’єрів, є співзасновником Міжнародного благодійного фонду Відродження, який активно опікується Україною, та членом ініціативної групи Першого грудня.

Його власний благодійний фонд, Фонд Богдана Гаврилишина, з 2010 року витрачає сотні тисяч евро на розвиток і освіту української молоді. Саме молоде покоління допоможе трансформувати Україну та перейняти для її розвитку досвід успішних європейських країн, переконаний він.

Днями 89-річний Богдан Гаврилишин прилетів в Україну, щоб виступити перед молодими політиками та громадськими діячами на конференції з приводу десятиріччя Української школи політичних студій. НВ послухало його натхненну промову про майбутнє України і поспілкувалося особисто з видатним українським економістом:

Україна є і була дуже самодостатньою. Політично, економічно, соціально-економічно. Ми маємо всі природні ресурси, що країна дає нам. Ми є винятково талановитий народ. Я був у 89 країнах. Я спілкувався там із багатьма людьми. Я можу порівняти.

Щоб змінити державу, політики повинні володіти трьома характеристиками. Перше – це патріотичність, що вони справді хочуть робити добро для України. Друга характеристика – це є компетентність. Третя характеристика – це є порядність: чи це ті, хто не беруть хабарів, чи це ті, хто надто часто різними способами просто заробляють гроші, й дуже багато?

У нас немає при владі людей, які б мали ці три характеристики. Буває так, що хтось має одну чи дві характеристики, а не всі три. Наш перший президент [Леонід Кравчук] був патріотичним, але він був абсолютно некомпетентним. В тому сенсі, що, наприклад, зовсім нічого не знав про ринкову економіку.

Зараз проблема у тому, що в політиці є люди з цима характеристиками, але вони не становлять критичної маси. Є, депутати, особливо жінки, міністри деякі. Нажаль, вони не є тою критичною масою, яка може бути вирішальною у прийняті законів. Наприклад, Наталя Яресько, Сергій Квіт – думаю, вони ці характеристики мають. Але це не критична маса у Кабінеті міністрів. У парламенті є кілька жінок із цими якостями.

Квіт до мене приходив, бо я пробував його переконати, що не потрібно стільки реформ вищої освіти. Потрібна тотальна трансформація системи. Наприклад, от у нас є 800 університетів. Нам стільки не потрібно. Нам вистачало б 80. Ми повинні інститути якось приєднати до університетів, щоби університети творили спеціалістів.

Нам потрібне навчання комерційного типу, для людей, що зацікавлені не йти у Верховну Раду, а для тих, що хочуть йти у торгівлю, в страхові компанії, у банки. Існує така чудова система у Швейцарії. Вони після того навчання йдуть, працюють, мають практику.

Найцікавішою є система навчання для тих людей, що не мають амбіцій ставати професорами, а люблять працювати руками, але робити це компетентно. І вони тоді теж – пекарі, спеціалісти від електроніки, електротехніки, мають навчання, а потім, наприклад, маляр працює із майстром, і це різні техніки. Він пропрацює три дні й побачить, як це має бути.

Теперішня влада багато говорить, але не зможе перетворити Україну на ефективну державу. Що таке ефективна держава? Це держава, яка має чотири складових. Перше – це є повна політична свобода. Друге – це є певний рівень економічного добробуту для цілого населення. Третє – соціальна справедливість у освіті, охороні здоров’я тощо. Четверте – це є співжиття, з природою, екологією, оточуючим середовищем. А не засмічення довкілля і руйнація.

Ці складові мають бути в гармонії між собою, щоб країна функціонувала. Ми мусимо бути в гармонії з постмайданщиною і нашими цінностями. Не тільки європейськими. Бо важливо, що на тому Майдані виникла спочатку цінність працювати з відповідальністю до своїх співгромадян. Як це робили люди на Майдані. Це медична служба Майдану, наприклад. Ольга Богомолець творила медичну службу не тому, що є наказ, вона робила це з почуття обов’язку до своїх співгромадян. Коли пішли у АТО перші, то теж із почуття свого обов’язку до своєї Батьківщини, аби її зберегти незалежною.

У нас виникли ці унікальні цінності, й в тому є багато від світу. Ми вчимося від світу багато. Світ нам помагає. У квітні ми мали конференцію з таким питанням: Світ помагає Україні чи Україна може помогти світу? Так, вони нам дають срібло, а ми можемо дати їм золото. Себто, ці нові цінності, нову парадигму, на яку світ має переходити. Себто боротьбу за свої права. Маємо переходити на співпрацю, більш плідну, ніж конкуренція. В дечому потрібна конкуренція, але більше можна зробити співпрацю.

Я був радником у колишніх президентів і зрозумів за якийсь час, що це абсолютно безплідна робота: у тих людей було замало потреби у знаннях. І тому я рішив це перестати у січні 2005 року, як зрозумів, що Ющенко не використає тої фантастичної можливості, того потенціалу, що дала йому Помаранчева революція. Ющенко не займався такими речами. Фактично, все творили його п’ятеро друзів.

Що би я порадив нинішньому президенту? До того, як Петро Порошенко став президентом, він часто приходив до мого офісу. Я знаю, що він є дуже ефективний менеджер. Він розумів свої підприємства. За це я його поважаю. Тепер, як у президента, у нього є велике бажання мати забагато влади. І я не думаю, що міг би бути корисним у тому сенсі. В нього ніби свої ідеї, своя лінія поведінки.

Але ось що скажу. Не можна було творити коаліції на базі його плану 2020. Як формують коаліції? Треба зібрати представників різних партій, вони поспілкуються, постукаються головами, і виявиться, які у кого є дійсно спільні пріоритети, яка політика, які інструменти слід використовувати. Тоді ця коаліція буде ефективною. Якою, знаєте, вона не є.

Україні потрібно 15 років відтепер, аби повністю трансформуватися у нову державу. До того часу Російська Федерація розпадеться, і перед тим щось станеться із Путіним самим. Так що Крим повернеться до України.

В Донецьку – я там бував, знаю, як відчувається більшість населення. Але там була маса тої російської агентури і деякі справді хотіли цього. Там надто дурна владна структура, сильна вертикаль. А ми повинні мати дійсну децентралізацію. Якщо би там люди могли рішати свою долю, накладати свої податки, вибирати своїх людей, тоді би їхнє було би бажання. А зараз всі розпорядки ідуть із Москви.

EuroLife News

http://1-12.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/