Головна

Гуманізація і дотримання прав людини у пенітенціарній системі неможливе без захисту прав пенітенціарних службовців

Забезпечення прав людини в кримінально-виконавчій системі неможливе без належної уваги держави до прав персоналу пенітенціарної служби. Про це говорили 16 червня 2015 року у Комітеті Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Відповідні стандарти відбору та вишколу службовців, належна платня, право на дострокову пенсію за вислугою років та інші соціальні гарантії є однією з головних умов гуманізації пенітенціарної системи України. Інакше неминуча кадрова криза, що впливає на громадський спокій і безпеку держави та суспільства. Очевидно, пенітенціарний характер системи прямо залежатиме від фахової підготовки та виховання її кадрів в дусі християнської духовності.

Юридична сторона пенітенціарного служіння Церкви співзвучна зусиллям захисту прав людини. Для цього необхідні зміни в системі кримінального правосуддя і виконання покарань. Тому у заході взяв участь о. Костянтин Пантелей, відповідальний за пенітенціарне душпастирство Української Греко-Католицької Церкви, секретар Правління Української Міжконфесійної Християнської Місії «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі». Християнські Церкви мають бачення розвитку пенітенціарної ідеї в українському суспільстві. «Інтонації нинішнього засідання і напрямки роботи над законопроектами дуже радують мене, бо всіх цих речей навчає Церква: поваги гідності людини незалежно від обставин, в яких вона опинилася,  –   зазначив о. Костянтин, – у Церков, членів християнської тюремної місії, є тривалий досвід співпраці з Комітетом Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності,  і свідченням цьому є нещодавно прийнятий закон про в’язничне капеланство».

Друга робоча зустріч за участю громадських і правозахисних організацій  проходила під головуванням депутата Верховної Ради України Юрія Мірошниченка, очільника підкомітету з питань діяльності Державної пенітенціарної служби. За результатами попередньої зустрічі 19 травня 2015 року, в якій брав участь речник  УГКЦ о. Олекса Петрів, було створено 8 робочих підгруп з наступних питань:

1) вдосконалення кримінально-виконавчого законодавства;
2) гуманізація умов утримання довічно ув’язнених;
3) охорона здоров'я, соціально-економічні права засуджених;
4) забезпечення соціального захисту і підвищення престижності праці персоналу пенітенціарної служби;
5) соціальна адаптація звільнених осіб;
6) правовий статус засуджених і умови їх утримання в закладах пенітенціарної служби;
7) права потерпілих;
8) пробація.

Протоієрей Костянтин взяв участь в обговоренні законодавчих ініціатив щодо вдосконалення кримінально-виконавчого законодавства та дотримання прав людини в закладах та установах Державної пенітенціарної служби України, які були підготовлені представниками Державної пенітенціарної служби України, громадських і правозахисних організацій після попередньої робочої зустрічі.

Тюремні капелани de facto тривалий час є свідками діяльності правоохоронної, судової та пенітенціарної систем. Тому вони можуть бути добрими експертами, що здатні пропонувати зміни для пошани прав людини в дусі справедливості і милосердя.

Додаток.

Перелік законопроектів та інших документів, що розглядатимуться під час зустрічі:

 Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про попереднє ув’язнення» щодо імплементації окремих стандартів Ради Європи" (авт. Вадим Човган).

Проект Закону України «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо удосконалення порядку застосування до засуджених заходів заохочення і стягнення» (авт. Ірина Яковець).

Проект Закону України «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо гуманізації порядку і умов виконання покарань)» (авт. Ірина Яковець).

Проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо гуманізації кримінальної відповідальності жінок» (авт. Ірина Яковець).

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення доступу до правосуддя осіб, які утримуються в установах попереднього ув’язнення та виконання покарань» (авт. Вадим Човган).

Проект Закону України  «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо удосконалення гарантій права засуджених на відбування покарання за місцем проживання до засудження або місця постійного проживання родичів» (авт. Вадим Човган).

Рекомендації ВГО «Всеукраїнський центр правової допомоги «Громадський захисник»  по внесенню змін до Кримінально-виконавчого кодексу України, вироблені в рамках законопроектів, що розглядатимуться на підкомітеті.

Рекомендації ГО «Донецький Меморіал» до Проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та прав засуджених».

Проект Концепції державної політики у сфері виконання кримінальних покарань від Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса НАПрН України.

Джерело:

пенітенціарне служіння УГКЦ

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/