Головна

Офіційні правила посту в РКЦ та УГКЦ

Католики в Україні переживають перший тиждень Великого Посту. Подаємо офіційні приписи щодо посту в Римо-Католицькій Церкві в Україні та Українській Греко-Католицькій Церкві. Ці приписи стосуються лише їжі, проте, нагадаємо, що важливими складовими посту є також молитва і милостиня. Про них читайте в інших матеріалах CREDO.

Приписи щодо посту у Римо-Католицькій Церкві в Україні

Витяг з Літургійного календаря Кам’янець-Подільської дієцезії РКЦ:

У Церкві існують дні й періоди покаяння в усі п’ятниці року і протягом Великого Посту. Утримання від м’ясних страв та іншої їжі, встановлене Конференцією єпископату, має бути дотримане в усі п’ятниці року, за винятком тих, які збігаються з днем урочистості. Утримання від м’яса та піст обов’язкові у Попільну Середу та у Страсну П’ятницю. Крім того, на підставі правного звичаю, утримання від м’ясних страв зобов’язує також у вігілію Різдва Господнього, 24 грудня.

Увага! Жоден настоятель не може самовільно встановлювати чи наказувати пости вірним. Також він не може загострювати умови посту. Єдина можливість — це пропозиція та заохочення, з обов’язковим підкресленням добровільності посту.

1) Вірні зобов’язані утримуватися від м’ясних страв:

а) в усі п’ятниці року;

б) 24 грудня, у вігілію Різдва Господнього.

2) Суворий піст (утримання від м’яса та обмеження прийомів їжі) зобов’язує:

а) у Попільну Середу;

б) у Велику П’ятницю.

Обов’язок утримання від м’ясних страв зобов’язує всіх, кому виповнилося 14 років.

Суворий піст натомість стосується всіх повнолітніх, аж до досягнення 60 років (канон 1252).

Диспенсу від посту можна отримати у єпископа, а також особи, що має виконавчу владу (напр. генеральний вікарій), а також настоятель.

Диспенса — ослаблення дії суто церковного закону в окремому випадку, може бути надана тільки із виправданої і раціональної причини, враховуючи обставини випадку і важливості закону, від якого диспенсується. Духовне добро вірних є виправданою і раціональною причиною.

Правила посту в Українській Греко-Католицькій Церкві

Офіційні правила посту в Українській Греко-Католицькій Церкві подає Католицький Оглядач.

Витяг з «Благовісник Верховного Архиєпископа УГКЦ(1966 р. Б.)»:

Посні дні в УГКЦ є наступні:

1) До стриманости від вживання м'ясних страв в усі п'ятниці цілого року, за вийнятком загальниць і припадаючих у ті дні Господських і Богородичних празників. В ці дні дозволяється вживати молочні страви.

2 )До стриманости від м'ясних і молочних страв у перший день Чотиридесятниці, тобто Великого посту і у Велику П'ятницю.

3) До стриманости від м'ясних страв і до посту, тобто до здержливости в кількості їди: в навечір'я Різдва Христового і Богоявлення а також у наступні свята: Воздвиження Чесного Хреста і Усікновення Чесної Голови св. Йоана Хрестителя. Дозволена кількість їди у ті дні обмежена до одноразової їди досита (страви з молоком чи без молока) з додатковим скромним підкріпленням відповідно до місцевих звичаїв.

4) Церква зобов'язує: до стриманости від м'ясних страв дітей, які закінчили 14-ий рік життя, а до посту тих усіх, що закінчили 21-рік життя аж до закінчення 59-ого року життя.

5) Вийняті від цього закону: недужі душевно і тілесно, матері, що кормлять, а також ті, що не розпоряджаються вповні своєю особою задля прийнятих на себе обов'язків.

6) Єпископи, Отці парохи і сповідники можуть уділювати в потребі диспенси від цього закону, згідно із нашим обрядом.

7) Звільнені від посту є:

a. Убогі, які живуть з милостині.

b. Хворі і немічні, що повертаються до здоров'я.

c.  Вагітні жінки і матері, що кормлять грудьми немовлят.

d. Важко працюючі.

e.  Ті, які не можуть легко дістати пісних страв

f. Люди, що закінчили 59 років життя.

Джерело: CREDO

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/