Головна

Відроджуючи різдвяну традицію

При парафії св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі (м. Київ) було організовано молодіжний вертеп, що має давню й цікаву історію: більше півсторіччя його грають у Донецькій області в селі Званівка нащадки переселених з Дрогобицької області на Донбас у 1951 році. Традиція жваво побутує серед переселенців і в наш час.

У 2007-му році вертеп зі Званівки вістив про народження Дитятка Ісуса Сина Божого у численних оселях. Серед його перших глядачів – головний пастор греко-католицької церкви Любомир Гузар, Голова Київської організації Спілки письменників України Анатолій Погрібний, Голова Всеукраїнського товариства "Просвіта" Павло Мовчан, дисиденти Євген Сверстюк, Василь Овсієнко, Богдан Горинь, сучасні українські артистки Леся Горова, Руслана Лижичко та багато ін.

За щиру гру та благовіст нагородив Господь продовжувачів лемківських традицій можливістю взяти участь у фестивалі вертепів «Карпатія», що 14 січня 2007 р. проходив на центральній площі м. Івано-Франківськ. Благу вість вертепівці звіщали вірним греко-католицьких церков на святковому вечорі ”Від Різдва до Йордану”, що його організатором була парафія св. Миколая Чудотворця. З колядками та різдвяними віншуваннями молодь відвідувала в’язнів слідчого ізолятору. Вертеп успішно презентував своє дійство на Х різдвяному фестивалі ”Велика коляда” (м. Львів), що проходив у приміщенні храму Пресвятої Євхаристії 25 січня 2010 р.

У складі вертепу 14 дійових осіб. Добрі сили тут уособлені в постатях убогих Пастушків і Старця, небесного посланця – Ангела та Царів зі Сходу, мудрого Єврея. Протилежними рисами наділені жорстокий і славолюбний цар Ірод, його служаки – Сотник та Воїн, баламути людей – Жид та Жидівка. Загалом, самобутнє театральне дійство, що відтворює сцени, пов’язані з Різдвом Христовим, талановита гра молоді, яскраві сценічні костюми зачаровують красою та щирістю українського вертепу.

Організатор вертепу – Андрій Чаплик

tel.: +38050 940 86 45

«Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/