Головна

Три гріхи медіа: дезінформація, очорнення, знеславлення

Найбільші гріхи медіа — це ті, що йдуть дорогою брехні, і їх є три: дезінформація, очорнення та знеславлення. А найважчий із них — це дезінформація. Святіший Отець закликав медійників завжди шукати правду. На цій дорозі, наголосив Папа, потрібно бути уважним до небезпек, щоб не стати інтелектуалом без інтелекту чи моралістом без добра, або, шукаючи прекрасне, можна натрапити на штучну красу, плід макіяжу, яка насправді не існує. Завдання медіа — шукати «істину, красу і добро такими, якими вони походять від Бога та перебувають в людині».

Папа підкреслив, що у Церкві немає ні малого, ні великого, а «кожен має своє завдання». Тому й засоби комунікації християнського спрямування чи великі, чи найменші, беруть участь у тому самому покликанні «служіння в Церкві». «Ніхто, – підкреслив він, – не повинен почуватися малим, надто малим порівняно з іншим, надто великим. Всі ми, у християнському смиренні, перед Богом малі, але всі ми маємо своє завдання. Всі!.. Ось запитаю: хто є найважливішим у Церкві? Папа чи ота бабуся, яка щодня молиться у храмі розарій? Бог на це відповість, я не можу сказати цього. Але важливим у цій гармонії є кожен, тому що Церква – це гармонія відмінностей».

У цьому контексті Святіший Отець перестеріг мирян перед спокусою клерикалізації, наголошуючи на тому, що мирянин також має відповідну гідність та сили, які походять з Хрещення. Помилкою є вважати, що священик чи диякон важливіші від мирянина.

Особливу увагу Понтифік звернув на гріхи медіа. Найбільші з них — це ті, що йдуть дорогою брехні, і їх є три: дезінформація, очорнення та знеславлення.

Святіший Отець закликав уникати цих гріхів. Адже «тоді той, хто дивиться телевізор чи слухає радіо, не може зробити правильні судження, тому що не має необхідних елементів», — сказав Папа.

Найважчим з усіх цих гріхів Папа вважає дезінформацію. Тому що два інших, на його думку, не такі небезпечні. Очорнення і знеславлення — це смертні гріхи, сказав Папа Франциск, але в цьому випадку критичні глядачі і слухачі ще можуть розпізнати, що їм кажуть неправду. А дезінформація — це, коли подається лише та інформація, яка комусь вигідна. І тут глядачі чи слухачі вже не зможуть зробити правильні висновки, тому що не мають усіх складових.

«Прошу вас, тримайтеся якнайдалі від цих гріхів: дезінформації, очорнення та знеславлення», — закликав Папа Франциск мовників.

http://www.credo-ua.org/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/