Головна

«Ми чуємо про «людські ресурси», а не про гідність працівника»

Одна з дуже притаманних рис української культури, нашого національного спадку й гордості, яким український народ прославився на цілий світ, була, є і має бути особлива культура праці.

Про це сьогодні під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, що в Києві, говорив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).

Предстоятель Церкви пригадав, що наші з вами діди і прадіди «розуміли, що праця людських рук є святим ділом, яке потрібне не тільки, аби заробити собі на хліб насушний». «Праця завжди розумілася, як один із просторів спілкування між людиною і Богом. Наші предки добре зрозуміли слова апостола Павла, який казав: «Хто не працює – хай і не їсть». Відчуваючи сакральність людської праці, наші прадіди починали працю молитвою, а закінчуючи робочий день, молитвою дякували Господу Богу за те діло, яке в Його імені могли звершити», – сказав Блаженніший Святослав.

Резюмуючи про те, що для християнина означає праця, як ми повинні приймати і шанувати працю людських рук сьогодні, Глава Церкви звернув увагу вірних на те, що людина спілкується з Богом не лише в храмі, а Бог також входить у щоденну працю людини.

«У минулому столітті ми пережили період зневаги і десакралізації праці людських рук. Завжди, коли людина починає викидати Бога зі свого життя, вона починає жити наче в роздвоєнні. Приходячи до храму, беручи участь у Літургіях, людина зустрічає Господа Бога. Але коли вона повертається до свого щоденного життя, дуже часто того Бога не бачить. Або прямо його звідти викидає і не дозволяє Йому бути присутнім на місці своєї праці. І щоразу, коли відбувається таке розділення між життям людини та її вірою, людина як духовна особа починає вмирати. Суспільство починає ставати жорстоким. Ми добре знаємо, як ідеологи, які ставили пам’ятники людській праці, зневажали працюючу людину. Перетворювали її на звичайний фактор економічного розвитку», – зазначив проповідник.

«Та й сьогодні, – зазначив Глава УГКЦ, – ми чуємо про «людські ресурси», а не про гідність працюючої людини».

На переконання Блаженнішого Святослав, християни повинні собі ще й ще раз усвідомити, що вони не мають права відділяти своє духовне життя від своєї праці, від щоденних турбот, у яких живуть. «Але об’єднуючи їх разом, місце нашої праці тоді перетворюється на місце проповіді Божого Слова. Тоді ми починаємо досвідчувати зміст і сенс нашого з вами труду. І починаємо розуміти, що можемо докладати зусиль своїх рук, але плодоносити нашу працю може тільки Господь Бог. Він є Той, який дає плоди нашої з вами праці. Тому в християнському житті праця завжди була молитвою, місцем спілкування віруючої людини з Богом», – наголосив вірним проповідник.

«Сьогодні неділя, – продовжив він, – але вона швидко закінчиться, і ви всі повернетеся до своєї праці, навчання… Хочу побажати всім вам, щоб ви не переставали молитися цілий тиждень. Щоб ви щоденну працю перетворили на молитву. І будьте певні, що ця земля, яку дав нам Господь Бог, дасть нам стільки плодів, що не стане сили зібрати усе те добро, яке ми зможемо отримати на нашій Богом даній українській землі», – побажав усім Блаженніший Святослав.

Під кінець Богослужіння Глава Церкви подякував народному хорові «Просвіта» з Коломиї, який 27 жовтня урочисто возвеличив Архиєрейську Літургію в Патріаршому соборі.

Департамент інформації УГКЦ

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/