Головна

Чому і для чого Церква освячує воду?

Середа, 18 січня 2017, 11:20

33045Для більшості церковних людей свято Богоявління асоціюється з особливим обрядом освячення води, з окропленням нею присутніх, а відтак і їхніх домівок. Який зміст цього церковного обряду і як його мають трактувати для себе сучасні християни?

Перш, ніж почати відповідати на ці запитання, слід дещо переорієнтувати свій спосіб сприйняття води і поглянути на неї не лише як на побутовий елемент (рідина для вмивання, напій тощо).

Add a comment

Читати далі: Чому і для чого Церква освячує воду?

 

Любомир Гузар: 25 грудня чи 7 січня? Переконаний, всі християни повинні святкувати Різдво разом

Четвер, 12 січня 2017, 00:08

o-00398422-a-00036806«Майдан почав дуже сильний процес змін. Питання: чи готові ми продовжувати?»

Колишній предстоятель УГКЦ, архієпископ, кардинал Любомир Гузар ніколи не боявся говорити правди – про державу, владу, ворога, українців…

«Нічого не бачу, нічого не чую. Зате хоч добре виглядаю», - із щирою посмішкою зустрічає Блаженнійший «Главком» в резиденції під Києвом. Незважаючи на поважний вік – у лютому Гузару виповниться 83 роки – він має активну громадянську позицію, слідкує за подіями, що відбуваються в країні, та завжди готовий дати влучну оцінку і пораду.

Add a comment

Читати далі: Любомир Гузар: 25 грудня чи 7 січня? Переконаний, всі християни повинні святкувати Різдво разом

 

Святкування Різдва Христового в один день: це можливе?

Субота, 24 грудня 2016, 18:47

1113063Питання святкування Різдва Христового в один день для Церкви Христової є досить непростим і, останніми роками, в грудневі дні сильно загострюється. Реально дивлячись на минуле, мусимо визнати, що наші попередники, які жили за юліанським календарем, запровадженим 45 року перед Христом Юлієм Цезарем, на той час вважали свій календар точним. У перших століттях Церква взяла цей календар за основу для всіх християнських свят. Саме тоді було встановлено святкувати Різдво Христове 25 грудня.

Add a comment

Читати далі: Святкування Різдва Христового в один день: це можливе?

   

Іконографія свв. Йоакима та Анни: ікона святих обійм

Четвер, 22 грудня 2016, 21:42

ArticleImages_65543_dorohovkazycia16stЯк і більшість сюжетів, пов’язаних із дитинством Богородиці, іконографія свв. Йоакима та Анни тісно переплетена з апокрифічним переданням Протоєвангелія від Якова, яке датують приблизно 150 р. – ІІІ століттям. Відповідно до цього тексту батьки Богородиці довго не могли мати дітей. Під час одного з юдейських свят Йоаким, як це належало чоловікам, хотів принести жертву в Єрусалимському храмі, проте йому заборонили, буцімто він не приніс Ізраїлю потомків. Анна, у свою чергу, теж зазнавала презирства з боку інших жінок, оскільки серед юдеїв бездітність вважали прокляттям роду, а тому цуралися таких сімей. Отже, пригноблені, Йоаким подався на 40 днів у пустелю, Анна ж безустанно молилася до Бога вдома, як, зрештою, вона це робила протягом усього подружнього життя.

Add a comment

Читати далі: Іконографія свв. Йоакима та Анни: ікона святих обійм

 

«Війна привела до відродження віри, до відродження справжнього християнського життя, а не до ненависті»

Вівторок, 20 грудня 2016, 23:34

RV16750_ArticoloЦі слова Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука цитують численні італійські ЗМІ, адже інтерв’ю, які він дав під час свого перебування у Римі для Релігійної Інформаційної Служби «SIR», Радіо Ватикану та Ватиканського телецентру, викликали жваве зацікавлення.

14 грудня 2016 року Глава УГКЦ провів лекцію в Інституті Івана Павла II при Папському Латеранському університеті в Римі. Публічна лекція Його Блаженства «Захист гідності людської особи в посткомуністичних країнах» відбулась у рамках наукового проекту «Войтилівські лекції» Інституту родини та подружнього життя Папського інституту ім. Кароля Войтили.

Add a comment

Читати далі: «Війна привела до відродження віри, до відродження справжнього християнського життя, а не до ненависті»

   

Сторінка 25 з 83

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/