Головна

Історичні постаті у християнстві

Пам’яті Мелетія Смотрицького

Вівторок, 09 січня 2018, 22:12

melНа Аскольдовій Могилі помолилися за упокій душі Мелетія Смотрицького – церковного та освітнього діяча, письменника; пам’ять якого вшановується 6 січня.

Мелетій Смотрицький – надзвичайно цікава, та водночас достатньо суперечлива постать в церковному житті. Він народився приблизно в 1575 році в селищі міського типу Смотрич, що неподалік від Кам’янця-Подільського. При хрещенні отримав ім’я Максим. Його батько - Герасим Смотрицький був високоосвіченою людиною, займав посаду міського писаря в місті, а також був першим ректором Острозької школи. Батько Мелетія добре володів грецькою, старослов’янською та латинською мовами. Він хотів дати синові хорошу освіту, тому забрав хлопця на навчання до Острога.

Add a comment

Читати далі: Пам’яті Мелетія Смотрицького

 

Правдивий шлях душпастиря-владики Ніла Саварина

Вівторок, 09 січня 2018, 00:22

498461218984 Видатною постаттю греко-католицької церкви є Владика Ніл Саварин, котрий протягом всього свого багатотрудивого життя стояв на основі історичних прав нашої Церкви, завжди відстоював та підтримував процес її піднесення.

Владика Ніл народився 19 травня 1905 року в невеличкому місті Старий Самбір, що на Львівщині. При хрещенні отримав ім’я Микола. Виховувався  в селянській родині Василя та Анни Сигерич, котрі дали своєму синові глибоке родинне та релігійне виховання. Початкову освіту він здобув в своєму рідному місті, а далі  навчався в гімназії міста Новий Самбір та Перемишль.

Add a comment

Читати далі: Правдивий шлях душпастиря-владики Ніла Саварина

 

Кипріян Стецький – єпископ Луцько-Острозький

П'ятниця, 05 січня 2018, 22:16

Сьогодні, 5 січня вшановується пам’ять єпископа Української Греко-Католицької Церкви - Кипріяна Стецького. Він народився 6 червня 1734 року в місті Овруч Житомирської області. Виріс та виховувався в римо-католицькій сім'ї та був сином столяра Франциска. Його старший брат Станіслав був парохом Київської катедри. Через деякий час, Стецький змінив свій обряд і увійшов до Литовської провінції ЧСВВ, де певний час виконував обов’язки прокуратора монастиря.

Add a comment

Читати далі: Кипріян Стецький – єпископ Луцько-Острозький

   

Святий Димитрій: свідчення всупереч посаді

Середа, 08 листопада 2017, 19:23

075820de4055Ми багато разів писали і роздумували про святих, а також і про святість. Описували як приклади окремих людей, так і святість, як явище, в цілому. Ми говорили про різних осіб: рибалку Кифу, котрий став «першим серед рівних» у колегії апостолів – Петром; ревнителя юдаїзму і переслідувача християн Савла, котрий став проповідником Христа для поган – «апостолом народів» Павлом; двох повій на ім’я Марія, одна із котрих – Магдалина стала рівноапостольною і сподобилась першою бачити Воскреслого Христа, а друга – Єгипетська – стала великою вчителькою монашої аскези; алкоголіка Мета Талбота, котрий навернувся і став святим; простого сільського дяка Володимира Прийму, котрий віддав своє життя за віру і є покровителем мирян УГКЦ. Святі – це найрізноманітніші люди. Ми говорили також про те, що слово «святий» не є антонімом слова «грішник». Всі, що перелічені вище, були грішниками. Їх об’єднувало одне – те, що (перефразовуючи святого Августина) можна сформулювати так: «Вони поставили Бога на перше місце, і все решта стало на свої місця».

Add a comment

Читати далі: Святий Димитрій: свідчення всупереч посаді

 

Владика Андрій (Сапеляк) – салезіянин, видатний українець, патріот, місіонер, мислитель

Середа, 08 листопада 2017, 08:23

23167776 листопада 2017 року на 98 році життя упокоївся в Бозі найстарший єпископ УГКЦ, владика-салезіянин Андрій (Сапеляк). Його життя й душпастирське служіння є взірцем великої жертовності, відваги та сили духу. Владика Андрій відійшов у вічність, залишивши по собі визначний вклад у розвиток Салезіянського Згромадження та Української Греко-Католицької Церкви в Аргентині. Саме він приклав чимало зусиль до справи творення українського Салезіянського Згромадження у Львові, а також поширення салезіянської харизми в дусі св. Івана Боско на східні терени України.

Add a comment

Читати далі: Владика Андрій (Сапеляк) – салезіянин, видатний українець, патріот, місіонер, мислитель

   

Сторінка 14 з 51

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/