Головна

Історичні постаті у християнстві

«За 25 років в Україні так і не реабілітували блаженного католицької церкви» - Ігор Кулик

Субота, 12 вересня 2015, 18:10

646386_1_w_570В архіві СБУ в Києві зберігається справа на отців Коциловського Йосифа (Йосафата), Лакоту Григорія, Грицелюка Миколая, Кузича Івана і Решетила Романа, засуджених за ст. ст. 54-І "а" і 54- ІІ КК УРСР в 1946 році. Хоча у червні 2001 року папа римський Іван-Павло ІІ проголосив Йосафата Коциловського блаженним, проте він і досі залишається нереабілітованим.

Про це говоримо з директором Архіву СБУ Ігорем Куликом.

Хто був ініціатором підняття справи отців?

Справу отців підіймали ще у 2008-2009 роках, однак вона так і не була переглянута. Цього року ініціатива належить моєму заступникові Володимирові Бірчаку. Він якраз досліджує діяльність української греко-католицької церкви. В архіві є два великі фонди: реабілітованих та нереабілітованих. Він вивчав фонди нереабілітованих жертв репресій і натрапив на справу отців. Його вразило те, що священники не вели жодної антирадянської діяльності. Add a comment

Читати далі: «За 25 років в Україні так і не реабілітували блаженного католицької церкви» - Ігор Кулик

 

Святі Апостоли Петро і Павло

Субота, 11 липня 2015, 21:43

6987789Неможливо говорити про день свята Петра й Павла без екуменічних алюзій.

Чим є більшість проблем, розколів, труднощів у християнстві? Сварками, обумовленими історико-культурними та особистісними моментами. До цього додаються доктринальні проблеми, відмова у покорі й «застигання» таких становищ, подібне до контрактур на переламах. Хірурги знають: коли зламані кості неправильно зростаються, їх потрібно знову ламати, щоби скласти правильно… Отож і процес розламів та примирень у Церкві зовсім не є солодким.

Add a comment

Читати далі: Святі Апостоли Петро і Павло

 

Єпископ Теодор Ромжа

Середа, 15 квітня 2015, 22:55

14 квітня 1911 народився один з найвидатніших єпископів греко-католицької Церкви на Закарпатті, убитий за наказом Сталіна Георгій Теодор (Феодор) Ромжа (1911-1947), титулярний єпископ Аппійскій, адміністратор, згодом єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії. Беатифікований Римсько-католицькою церквою в 2001 році.

Народився в Надьбочко, Підкарпаття (нині Великий Бичків, Закарпатська область) в родині залізничного службовця Павла Ромжі, мати - Марія Семак. Був дев'ятою дитиною в сім'ї. Чотири класи народної школи Федір закінчив у Бичкові, в 1922 році батьки визначили його в державну реальну гімназію в місті Хуст, яку він з відзнакою закінчив у 1930 році.

Add a comment

Читати далі: Єпископ Теодор Ромжа

   

Блаженний Священномученик Миколай Чарнецький - 2 квітня день спочину

Четвер, 02 квітня 2015, 22:02

ХХ століття - час народження східної (візантійської) вітки Згромадження редемптористів. Прийшовши на українські землі, бельгійські редемптористи спромоглися на найбільше - вони змогли стати частинкою народу, змогли влитися в його культуру, ментальність, та, що найважливіше, у його східну духовність. Палаючи духом за Господа сил, вони вели за собою тих, котрі чули у своєму серці Христовий голос: "Ідіть і зробіть учнями всі народи." (Мт.28,19). Серед цих перших синів української землі, що вирішили йти і виконувати волю свого Спасителя, був великий муж святого життя - блаженний єпископ Миколай Чарнецький.

Add a comment

Читати далі: Блаженний Священномученик Миколай Чарнецький - 2 квітня день спочину

 

Жанна Дарк

Середа, 01 квітня 2015, 21:34

Не було в світі іншої такої славної дівчини, як св. Жанна д'Арк. У 1431 році її як чарівницю засудили на смерть і спалили живцем, а 1920 року Христовий Намісник цю селянську неписьменну дівчину проголосив Святою і навколішках просив її: "Свята Жанно, молися за нас!"

Народилася вона 1412 року в французькому селі Домремі у сім'ї небагатих хліборобів Якова й Ісабелі д'Арк. У цій родині було п'ятеро дітей. Батьки Жанни були побожні, призвичаєні до тяжкої праці на полі. Дівчина під дбайливою опікою матері навчилася любити Бога і молитися, ходити до церкви і часто приймати св. Тайни. Вміла також гарно прясти й шити. А від батька вона навчалася хліборобської праці; також пасла овець.

Add a comment

Читати далі: Жанна Дарк

   

Сторінка 22 з 51

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/