Головна

Повнота гармонії

Що таке церква? Це просто будівля з певною виразністю? Це місце, де люди просто моляться? Це сім’я яка об’єднана молитвою? Це місце для розмови людини з Богом чи Бога з людиною? Це довіра до священика і бажання наслідувати його? Іноді навіть для себе буває важко з’ясувати та дати однозначну відповідь.

Як на мене, коли поєднати всі вищезгадані компоненти, то ми побачимо правдиву Церкву, яка об’єднує нас у єдину родину, допомагає віднайти духовний мир та сприяє тихій розмові з Богом. Всі ці компоненти глибоко закорінені у церкві св. Миколая на Аскольдовій могилі. Перебуваючи у цьому храмі, відчуваєш духовну насолоду, присутність Бога, Його Мудрості. Повноту гармонії створює священик, а разом із ним спільнота, архітектура, природа, відчуття присутності Святого Духу, світлість людей у ставленні один до одного.

У моєму житті таке відчуття повноти приходило до мене лише у двох храмах – монастир у горах в Норвегії та у церкві св. Андрія у Львові. Тепер я знаю, що є таке місце і на Аскольдовій могилі у церкві св. Миколая Чудотворця. Тому можу ствердно сказати – у цій церкві присутня повна гармонія – наскрізна.

Відвідуючи Аскольдову могилу взимку, чомусь пригадалися слова Йосифа Сліпого: «Великого бажайте». Що тут ще можна забажати великого? Ця церковця настільки є знаковою в історії християнства Русі-України, наскільки є вагомою у формуванні, проповідуванні християнських цінностей. Вона є достатньою, незважаючи на те, що маленька.

Тут треба відбудувати Аскольдову лавру, тут потужний і величний згусток віри, щирої молитви. Це Богом зазначене місце Христової віри в Україні, це знакове місце для нашої Церкви.

Дуже вразило просте спілкування, біля священика гуртуються люди, кожний хоче щось сказати, всі бажають поговорити і, як не дивно, на кожну людину знайдено час, кожному дано пораду, розраду, добре батьківське слово. Особисто мені, після розмови з о. Ігорем стало більш затишно і спокійно, відчув глибину його думок і щирість бажань відбудувати зруйновану святиню, відновити некрополь, відшукати могилки бійців під Крутами, знайти могилу самого князя Аскольда-Миколая, царя і мученика вбитого за віру Христову.

Аскольдова Могила – це справжній центр християнства. Багато українців живуть поза межами України, вони хочуть щось повернути в Україну, це як діти, стаючи дорослими хочуть віддати матері свою любов, повагу. Вірю, що багато українців зголосяться і допоможуть повернути Аскольдовій могилі її первозданний вигляд, з монастирем, дзвіницею, з осідком християнсько-культурного просвітництва.

Анатолій Лютюк, засновник Центру Української культури в Таллінні, Естонія http://www.ukk.ee/uk

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/