Головна

Зцілення й порятунок хворих подруж

Андреас Ляун, єпископ-помічник Зальцбурзький

Протягом останніх місяців я часто стикався з хворими подружжями. Що мені робити? Потреба звернутися до психотерапевта не може бути підставою до сповнення мого особистого завдання як єпископа чи священика. Деяким недужим подружжям потрібно – за висловом Шекспіра – «сповідника ще більше, ніж лікаря». Якщо Ісус є «Лікарем» (німецьке слово Heiland перекладається водночас і як «Спаситель», і як «Цілитель» – прим. перекладача) і я з Його доручення повинен говорити людям, що означає подружжя згідно з Божим задумом, то я також маю бути здатним зцілююче впливати на подружжя – не власною силою, а Божою і світлом одкровення.

На мою думку, головною перешкодою для цього є те, що багато подружніх пар вважають, ніби «засоби», які рекомендує Церква, не заторкують причини розладу їхніх відносин, і крім того, мовляв, не надто ефективні. У відповідь згадаю історію з Нааманом (прочитати яку в оригіналі я рекомендую кожному читачеві: 2 Цар 5,1 і далі).

Нааман є великим володарем, але має проказу. Одна юдейська служниця розповідає йому про пророка в Ізраїлі, який може його зцілити.

Нааман вибирається в дорогу. Однак він сильно розчаровується. Йому не доводиться бачити пророка особисто, той лише велить йому сім разів зануритися в Йордані. Реакція Наамана цілком зрозуміла: «Я гадав, він вийде, виступить переді мною, закличе ім’я Ягве, свого Бога, покладе руку свою на хворе місце і так зцілить проказу. Хіба дамаські ріки Авана і Фарфар не кращі за всяке водоймище ізраїльське? Чому б мені не викупатися там, щоб стати чистим?»

Зрозуміло, «повний гніву він повернувся і пішов геть». Та його слуги розсудливо звертаються до нього: «Коли б пророк зажадав від тебе чогось важкого, ти б це вчинив; тим краще, що він тобі лиш сказав: ’Викупайся, і виздоровієш’». Нааман заспокоюється й дає себе вмовити: «Так він зійшов до Йордану і сім разів занурився, як наказав йому Божий чоловік. Тоді його тіло стало здо­ровим, як тіло дитини, і він очистився».

Ось ця біблійна розповідь. Що це має спільного зі зціленням подружжя? Дуже багато! Тому що я думаю: як духовний порадник, я повинен звертатися до подругів так само, як слуга до свого пана Наамана: «Просто чиніть, як каже вам Церква. Слухайте її ще й з стосовно діагнозу».

Що це значить конкретно? Наприклад:

-         Що буде, коли обидвоє щодня відмовлятимуть спільно й одне за одного вервичку? Адже в порівнянні з нещастям розлучення це дрібничка, як і купання у Йордані в порівнянні з проказою.

-         А що, якби обидвоє частіше – спочатку наприклад що два тижні – ходили до сповіді? Це занадто? У порівнянні з розлученням?

-         Що, якби обоє перестали вживати контрацепцію (якщо на стадії руй­ну­вання стосунків вони ще мають статеві стосунки)? Контрацепція ж шкодить любові, – каже Павло VI. Яким би вражаючим не був цей діагноз, однак: Що якби тут повірити Церкві і піти іншим шляхом, шляхом Церкви?

-         Що, якби обоє чинили згідно з рекомендацією Ісуса ворогуючим людям (Лк 6,27) – не змушувати себе до великих почуттів, а: «Чиніть добро тим, що вас ненавидять; благословіть тих, які вас проклинають; моліться за тих, хто вас зневажає…». Чи ж не можна цю пораду застосувати до пори важкої кризи у подружніх буднях?

-         Що, якби обоє поглянули «вгору», на Бога, усвідомили б собі, що, власне кажучи, сенсом і найбільшою любов’ю їхнього життя є Бог, а не партнер? І що час їхнього подружжя проминає, і до вічності зосталося зовсім небагато?

-         Що якби вони почали наслідувати Бога, цього Бога, що переносить і їхні помилки, їм терпеливо знову й знову пробачає? Напевне, вони би помітили, що це дійсно дає силу розпочати все наново.

-         Що, якби вони постійно пам’ятали: любов означає самовіддання, а не само­реалізацію. І нехай одне носить тягарі іншого.

Ось, наприклад, ці сім «купелей» у «водах життя», що струменять з дому Божого – вони чинять «гірку воду» подружніх суперечок знову «здоровою», як каже пророк Єзекиїл (47,1 і далі).

Я чую вже заперечення: Це «не так легко», і, власне кажучи, цим хочуть сказати: «Та що там ця порада – нещасна, як Йордан для Наамана…». Щодо «все не так уже й просто», то можна дискутувати, – але до того можна було б принаймні спробувати. Причиною твердження, що це, мовляв, «не так уже й просто», є переважно ось що: переконати подружню пару в кризовій ситуації, щоб вони пірнули у «Йордан», часом важче, аніж прокаженого Наамана.

Schweizerische Katholische Wochenzeitung, Nr. 10, 11.03.2005

З німецької переклав Олег Конкевич

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/