Головна

Бліц-інтерв’ю з настоятелем храму святого Миколая на Аскольдовій могилі, отцем Ігорем Онишкевичем та священиком Василем Чудійовичем з приводу освячення каплички над Дніпром на честь Аскольда-Миколая

Сьогодні було освячено капличку, яку спорудила греко-католицька громада святого Миколая, що на Аскольдовій могилі. Запитуємо нашого пароха отця Ігоря:  хто відгукнувся на цю ідею та за які кошти вдалося спорудити капличку?

Доволі значну фінансову допомогу у будівництві нашої церковної каплички надали дві родини: Михайла та Ольги та Олега й Лідії. Їхніми стараннями і, звичайно, допомогою наших парафіян вдалося спорудити цю сакральну споруду. Кожен по копійці вкладав у цю справу. Тому зараз, завдяки зібраними коштами, над Дніпром височіє ця капличка.

  

Отче Ігоре, що саме наштовхнуло Вас на цей крок, чому Ви вирішили спорудити тут на схилах Дніпра цю капличку на честь князя Аскольда-Миколая?

Аскольд був великим політиком і мав гарний військовий хист.18 червня 860 р. руські воїни на 200 човнах під проводом Аскольда зайшли в притоку Золотий Ріг і  стали перед стінами Константинополя, там висадилися й розпочали облогу міста. Імператор Візантії Михаїл ІІІ в той час вів військові змагання  за межами столиці і змушений був терміново повертатися додому.  Він провів мирні переговори з Аскольдом. Історики твердять, що цей похід спричинився до  того, що сам Аскольд та частина його воїнів прийняли хрещення. І саме заступництво візантійців з боку Пресвятої Богородиці кардинально змінило ставлення Аскольда до християнства. З язичника він перемінився у доброго християнина.

Користаючи нагодою, висловлюю подяку усім жертводавцям та тим особам, які спричинились до цієї вельми важливої справи.

Слава Ісусу Христу!

 

У посвяченні каплички брав участь також священик церкви Миколи Доброго на Подолі, отець Василь Чудійович (прес-бюро Київської архієпархії УГКЦ). Запитуємо отця Василя, яке його ставлення до цієї події?

Ця подія має надзвичайно велике значення, адже споруджена каплички на знак покладення ризи Пресвятої Богородиці відкриває нам великий зміст та глибину події, якій більш як тисячу років. Адже не дивлячись на те, що військо нашого князя Аскольда у Константинополі було у статусі переможця, все ж наш князь та усе його військо було захоплено тією великою подією заступництва візантійців Пресвятою Богородицею. І саме цей факт вплинув на те, що князь та його помічники й військові прийняли згодом християнство. Їхнє хрещення у Дніпрі багато істориків вважає, як перше хрещення наших предків на теренах України. Тобто це пам’ятна територія, яка  відкриває нам зміст нашої минувшини та розуміння, хто ми є. 

 

Бліц-інтерв’ю записав Ігор Качур, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/