Головна

«Папа – авторитет високої моралі» - Блаженнійший Любомир Гузар

Цими днями українці святкують 10-ту річницю пасторального візиту Блаженного Папи Івана Павла ІІ. У Києві святкування розпочалися ще 14 липня відкриттям виставки «Папа, Україна, Я». За словами Владики Йосипа Міляна, в основному святкування проходить у двох містах, саме де перебував Папа: Київ та Львів. У кожного міста своя програма святкувань. За організацію у Києві відповідає сам Владика, тому і бажає, щоб програма була повною, насиченою, духовною.

Символічно співпало так, що у перший день візиту Папи, 10 літ по тому, у Київ привезли мощі Папи І-ї категорії: частина волосся з голови Папи Івана Павла ІІ, піуска, яку носив Папа, та медаль викарбувана з нагоди його візиту. Мощі знаходяться у конкатедральному соборі св. Олександра. (мощі Блаженного Івана Павла ІІ перебувають в Україні з 1 травня, їм віддано шану у 35-ти містах України, до них приклалося більше 50 тис. віруючих).

Сьогодні, 24 липня, у рамках програми святкувань, проходила подіумна дискусія «Візит Папи Римського Блаженного Івана Павла ІІ в Україну: уроки для держави та суспільства». За даними дослідження, яке проводили серед експертів з питань політики, економіки, історії, однозначно визнано, що Україна отримала чималий зиск від цього візиту як і в політичному, так і в економічному розумінні. Але найбільше і найважливіше те, що Україна збагатилась духовно, утвердилась у христовій вірі, окріпла духом. На прикладах Папи, через його слова, через звернення, через молитву Україна пізнала якою безмежною і неосяжною може бути Божа любов, якою сильною і щирою може бути людська віра. Спогади очевидців про цей історичний для України візит доволі розмаїті. Кожен згадує своє, що найбільше припало до душі, що найбільше стривожило його серце. На подіумній дискусії такими спогадами ділились з нами Блаженнійший Любомир Гузар,  архієпископ Микола Етирович, отець Теодозій Янків та Микола Маринович. Попри всі копіткі і доволі важкі організаційні моменти,  візит Блаженного Папи Івана Павла ІІ усім запам’ятався добротою, щирістю, безпосередністю і святістю. Для українців Папа став взірцем доброго християнина, людини з великими моральними., етичними, духовними цінностями, життєвим праведником.

По тому презентували в українському перекладі книгу Джорджа Вайгеля «Свідок надії. Життєпис Папи Івана Павла ІІ».  Тут повно описується життя Папи, його праці, його папський шлях, скоріше це свідчення його святості.

Молитва до Блаженного Папи Івана Павла II

Блаженний Іване-Павле, святителю Христової Церкви! В часі свого земного життя Ти віддав себе у цілковиту посвяту Пресвятій Богородиці. Її материнське заступництво та молитва були для Тебе поміччю та розрадою, а в скрутну хвилину хоронили Твоє життя для жертовного служіння Богу, Церкві та людству. Подібно до старозавітного Мойсея, Ти виводив народ Церкви, новий Ізраїль, із неволі безбожних ідеологій та провадив до свідомості життя у вірі та свободі.

Премудрі слова Твоїх повчань були плодом Твого духовного сопричастя з Пресвятою Дівою Марією, з Її співстражданням Христовому розп'яттю та з Її світлою радістю воскресіння, а щоденний твій труд був пронизаний спогляданням та прославою Її благословенних чеснот.

Блаженний Отче Іване-Павле, припадаємо до тебе в цей час з молитвою, щоб за твоїм посередництвом та Її заступництвом ми могли пізнати Божу волю та з певністю йшли життєвим шляхом нашого спасіння у вірі, надії та любові на славу Бога Отця, Єдинородного Сина та Всесвятого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Матеріал та фото підготувала Любов Михайлик, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/