Головна

Результати VI фестивалю-конкурсу духовної пісні «Аскольдів глас»

Ось і завершився VI фестиваль-конкурс духовної пісні «Аскольдів глас» - величне пісенне свято. Цього року в конкурсі взяло участь 14 найобдарованіших співаків-солістів Київщини, Львівщини, Івано-Франківщини – Анастасія Попеско, Любов Кокоєва, Оксана Сливка, Руслана Лоцман, Наталя Сиротич, Мар’яна Головко, Ольга Засадна, Марина Коробко, Руслана Дмитровська, Юрій Вольбин, Андрій Маслаков, Зорина Валіхновська, Неля Франчук та Ірина Голоско. Вік учасників коливався від 14 до 42 років. Виступи співаків створили незабутню атмосферу свята, викликаючи сльози радості й очищення на очах слухачів. Усі конкурсанти продемонстрували високий професійний рівень та ретельну підготовку до конкурсу.

Для оцінювання виступів було запрошене журі у складі 5 осіб. Його очолила народна артистка України Оксана Білозір. Серед інших членів журі – поет, видавець, редактор, перекладач Іван Малкович; заслужена артистка України, співачка, поетеса, композитор Леся Горова; народний артист України Олег Марцинківський та виконавчий секретар Пасторально-місійного відділу УГКЦ о.Василь Поточняк.

За рішенням журі після прослуховування конкурсних програм солістів, які, нагадаємо, складалися із твору про київського князя Аскольда та патріотичної, християнської або народної пісні, було визначено переможців.

Дипломом І ступеня переможця конкурсу духовної пісні «Аскольдів глас» нагороджено Руслану Лоцман. Руслана – вихованка славетної Ніни Матвієнко, аспірантка НПУ імені М. Драгоманова, переможниця численних всеукраїнських і міжнародних пісенних конкурсів і фестивалів, співачка яка досконало володіє голосом та сценічною майстерністю. Руслана щиро закохана в українську пісню, шанує українські традиції і культуру. На святі вона презентувала твір на музику Ірини Кириліної та власний текст «У день святого Миколая», а також попурі колядок і щедрівок з різних областей України.

Дипломом ІІ ступеня нагороджено Юрія Вольбина. Юрій випускник львівської консерваторії по класу викладача проф., завідувача кафедри Ігнатенко Володимира, лауреат всеукраїнського конкурсу ім. Анатолія Солов’яненка та лауреат міжнародного конкурсу ім. Олени Образцової у Санкт-Петербурзі. Неодноразово гастролював Європою. На сьогодні є солістом ансамблю Міністерства внутрішніх справ України. У його виконанні журі високо оцінило твори «Аскольд-лицар» на слова Тетяни Озкан і музику Катерини Кучерявої та «Крізь роки і кордони» на слова і музику Мар’яна Гаденка. Співаку акомпонувала лауреат всеукраїнського конкурсу у номінації «Кращий концертмейстер» (м. Євпаторія) – Ірина Вольбина.

Диплом ІІІ ступеня за рішенням журі присуджено Любові Кокоєвій. Люба одна з наймолодших учасників конкурсу – їй 16 років. Народилася у мальовничому містечку Фастів. У 2008 році закінчила дитячу музичну школу по класу сольного співу. Активно приймає участь у різноманітних співочих конкурсах - «Південний експрес», «Дебют» (Київ, 2009 р.), «Пісня серця» (Львів, 2010). Крім виконання сучасних естрадних пісень, їй до душі духовна тематика. Вона пише глибокі, проникливі вірші, залюбки співає у церковному хорі та бере активну участь у громадському житті свого міста. У виконанні конкурсантки прозвучали твори «Аскольдів глас» на слова автора і музику Дмитра Гречина та пісня «Саме в цьому любов» на слова та музику невідомого автора.

Крім того спеціальними призами було відзначено Руслану Дмитровську за оригінальність та поєднання у виступі української та іранської культури. Адже під час виконання канту «Через поле широкеє» Руслані акомпонував квінтет – Персидська група «Джаам» під керівництвом Маґді Юсесіана.

До душі глядачам і журі припав виступ Ольги Засадної. Ольга – випускниця Київської середньої спеціальної музичної школи ім. М.В. Лисенка та Національної музичної академії ім. П.І. Чайковського, лауреат всеукраїнських і міжнародних конкурсів. Родинне коріння походить з Тернопільщини. Натхнення для творчості надає дружня співоча родина. Ольга захоплюється фольклором, українською та західноєвропейською старовинною музикою. На виступі конкурсантку підтримав колектив у складі семи осіб, який із хорового на приємне здивування глядачів перетворився на інструментальний. Так, Володимир Гриньків оперував контрабасом, Оксана Гриньків виконувала партію на флейті, Анна Кручай та Ігор Рідош акомпонували на бандурах, Тарас Папка – на скрипці, Тарас Григорчук грав на гітарі, Богдан Засадний – дзвоні. Чудова пісня «Кує зозуля» на слова Нелі Шейко та музику Ольги Засадної у інструментовці Володимира Гриньківа набула особливо наповненого і різнобарвного звучання. Другий твір із жанру народно-обрядової музики занурив слухачів у колорит тернопільського села Іванків, де було записано давню «Щедрівку».

За найкращий текст до пісні «На могилі Аскольда» спеціальний приз отримала Наталя Сиротич. Наталя – дитячий педагог-психолог, аспірант Інституту розвитку дитини НПУ ім. М.П. Драгоманова. Призер мистецьких поетичних та бардівських конкурсів. Автор книг «Я – Божа дитина» та «Диво твоїми руками» та просто мама двох чарівних дітей.

Четвертий приз із розряду спеціальних вручено Маряні Головко. Мар’яні 26 років. За першим фахом вона економіст, а другу вищу освіту за фахом вокальна майстерність Мар’яна здобуває в Інституті музики ім. М. Драгоманова. Обожнює музику, любить співати, часто концертує і виступає як солістка. На конкурсі «Аскольдів глас» у її виконанні прозвучали твори «Як вабить спокоєм це місце» на слова Олени Кулінської і музику Мар’яни Головко та «Марино, Марино» - українська народна пісня а cappella.

Підбиваючи підсумки проведеного свята, хочеться висловити особливу подяку авторам текстів і музики. Це – поетеса Неля Шейко-Медведєва, Зорина Валіхновська, Зоя Дика, Нестор Мартинець, о.Петро Мазурко, Любов Кокоєва, композиторам – Людмилі Бутухановій, Ірині Батюк, Дмитру Гречину, Сергію Інгленду та ін., без яких свято не відбулося б.

Глибока шана і низький поклін за організацію конкурсу натхненнику о. Ігорю Онишкевичу, громаді церкви св. Миколая Чудотворця, оргкомітету, звукорежисерам Андрію Гетьману та Андрію Чаплику, відеооператорам Анатолію Іванюку, Вікторії Слободян, дизайнеру Марії і її команді, Наталії Дмитрів, Олені Ганцяк-Каськів за поширення інформації про конкурс у ЗМІ, Ярославі Музиченко, Наталі Пуряєвій та Олегу Качуру за подання анонсів і репортажів, членам журі, меценатам та спонсорам заходу, всім учасникам і гостям конкурсу.

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/