Головна

Духовні віднови катехитів на Ясній Горі

3573-6 жовтня 2019 р.Б. викладачі Катехитичної школи ім. Блаженної пам’яті Любомира Гузара «Бути людиною» взяли участь у прощі та реколекціях у монастирі Отців Василіян на Ясній горі в Гошеві. Ідея створити нагоду для духовної віднови, спільної молитви й тіснішого спілкування парафіяльної спільноти катехитів належала пароху церкви о. Ігорю Онишкевичу. Загалом учасниками заходу стали 20 осіб (11 дорослих і 9 дітей)

9551Цього разу реколекції були особливими. Крім духовних наук, які провадив ієромонах о. Натанаїл Штурмак (ЧСВВ), учасники реколекцій мали нагоду спробувати себе в іконописанні під проводом досвідченої майстрині-іконописця з Дрогобича, соціальної працівниці служби «Карітас»  Катерини Сурми.

Під час майстер-класу діти творили традиційні народні (гуцульські) ікони на склі в доволі незвичній, але доступній для дитячого виконання техніці – за допомогою пластиліну. Дорослі ж писали справжні ікони на полотні.

9551159Такий рідкісний досвід надзвичайно захопив усіх. Катехити використовували кожну вільну хвилину свого перебування в монастирі на малювання, щоб встигнути завершити образ.

Ось враження учасників реколекції:

с. Марта Воловець (ССНДМ): «Центральним євангельським персонажем реколекцій був багатий юнак, який з малечку виконував усі заповіді і ось прийшов до Христа з запитанням: «… що мені робити, щоб успадкувати життя вічне?» На що Ісус відповів: «Продай усе, що маєш, і роздай бідним, тоді прийди і йди слідом за мною» (Лк. 18, 18-27). Такі, на перший погляд, прості слова стали для юнака надто складними. На цей останній крок він так і не зважився, адже мав багато статків. Отець-реколектант  запрошував нас до роздумів, до пошуку відповіді на такі важливі в житті питання: чи я виконую у своєму житті заповіді? Яка ціль мого життя і що маю робити щоб досягнути цієї цілі? Що мені заважає відійти від Бога веселою (веселим)? Чи готова я іти з Христом і не запитувати, що буде далі, а просто довіритись Йому? Чи готова я пожертвувати своїм скарбом тут, на землі, заради здобуття скарбу на небі?»

IMG_20191004_164915Родина Бєлоусових (Сергій і Віра, діти Марія, Тетяна і Павло): «Насамперед вразила і надихнула місцевість, де розташований монастир. Попри появу сучасних монастирських будівель, тут кожен куточок дихає історією. Хресна дорога, прокладена з села до монастиря, залишає враження тісного спілкування з молільниками, які ходили нею сто років тому. Цінним для нас, батьків, було і те, що діти мали нагоду ближче пізнати один одного і подружитися. Ось це плекання дружби серед дітей-християн є, на нашу думку, одним із важливих завдань таких подорожей».

Мар’яна Годна (син Тимофій): «Мальовничі осінні краєвиди, що оточують монастир, самі собою налаштовували на призадуму і відкритість на Боже Слово. Серце сповнювалося вдячністю Творцю, який так дбає про нас, що оточив нас такою безмежною красою. Я народилася неподалік від Гошева і маю нагоду часто навідуватися до цієї любої для мене святині. Але щоразу відкриваю її по-новому. Цього разу тішилася тим, що могла розділити радість перебування тут із однодумцями, людьми, з якими роблю спільну справу».

IMG_20191004_142021Оксана Висока (доньки Дарина та Ірина): «Діти в захваті не лише від того, що три дні провели в іграх та спілкуванні, а насамперед від іконопису. Котрий день поспіль розповідають про це всім рідним, знайомим і друзям, показують свої роботи. Це неоціненний і незабутній досвід для дитини – своїми руками створити ікону. Від себе самої я також не очікувала, що зможу впоратися і написати таку гарну Богородицю, яка, до речі, дуже сподобалася моєму чоловікові».

654456Ірина Жукова: «Я дуже вдячна долі, що змогла взяти участь у цьому унікальному заході. Шкодувала лише про одне: що близькі мені люди – чоловік і син – не перебувають поряд зі мною. Виникає надзвичайно глибоке і зцілююче почуття, коли з-під твого пензля з’являється священний лик. Як цікаво було засвоювати давні іконописні традиції, запам’ятовувати етапи цієї кропіткої роботи, дізнаватися про символіку та богослов’я ікони. Я сприймала цей майстер-клас як молитву, що дала змогу мені особливо близько підійти до Бога і Богородиці. Дуже сподіваюся, що життя подарує мені ще раз таку нагоду. І дуже хочу, щоб такі майстер-класи проходили в Києві, на Аскольдовій Могилі, в нашій парафії».

85258Любов Михайлюк: «Молитва і розмова з Богом потребує тиші. за суєтою великого міста багатьом християнам недостатньо єдиної недільної служби упродовж насиченого робочого тижня. За визначенням вчення церкви: «Катехит – це особа, покликана, належно підготовлена, сформована та послана Церквою для служіння Слова і виховання у вірі Божого народу». Тож природно, що катехит відчуває потребу черпати свої духовні сили у «живому джерелі» віри. Він потребує кількаденного періоду посвяченого духовній віднові, через молитву, роздумування над Божим Словом. Цього річ, на початку катехитичного року, ми мали таку можливість разом з родинами діткнутися до молитви душі й серця у Гошеві на Ясній Горі у родині монахів чину Святого Василія Великого. Глибоке роздумування над Божим Словом супроводжувалось творенням сакрального – написанням родинної ікони під проводом іконописця Катерини Сурми з Дрогобича. Написання ікони – це також своєрідна молитва, час призадуми й тихої розмови з живим Христом. Перед чудотворним образом Богородиці Гошівської спільно заносили молитви за кожного учасника катехитичної школи, ревно молились за її розвиток та процвітання парафії. Благодатний час віднови був наповнений не лише ясністю чудотворного образу, а й сонячним промінням, яке так щедро дарував нам Господь. Особисто вкотре пересвідчуємось, що Бог – це Любов. Любов – справедлива, милостива і безмежна.

Наталя Пуряєва, голова батьківської ради спеціально для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/