Головна

Преподобний Отче Онуфрію, моли Бога за нас

p1alemЖиття святого Онуфрія вражає вірних своєю надзвичайністю. Святий Онуфрій був отцем пустиножителем, який майже все своє життя провів у єгипетській пустелі. Цей надзвичайний Угодник Божий був великим розподільником Божих ласк і потрібних благодатей.

Відомо, що Він народився у Персії та був сином перського царя. За переказами, батько Онуфрія довгий час не мав потомства, тому ревно молився, щоб Господь дарував йому сина. Після народження хлопчика, оповитий сумнівами батько, чи справді це його дитина, кинув його у полум'я. Та Ангел Господній не допустив нічого лихого дитині, і наказав батьку назвати сина Онуфрієм та віддати в монастир. Так, перебуваючи серед монахів, до трьох років Онуфрій годувався молоком лані.

Хлопчик жив і виховувався у Фиваїдському монастирі, був дуже старанним учнем, завжди допомагав монахам та дотримувався послуху.

Коли Онуфрію виповнилося 7 років, з ним сталося чудо. Одного разу, молячись перед образом Богородиці з Дитятком хлопчик, маючи з собою трохи хліба, запропонував його Ісусу. Ісус прийнявши від хлопчика хліб, незадовго і Сам подарував йому таку величезну хлібину, що йому було важко донести її братіям.

Одного разу, почувши від монахів розповіді про пустельників, десятилітнім хлопцем, він таємно залишив монастир та почав жити у Фиваїдській пустині, що у Єгипті. Саме там, Онуфрій зустрів свого першого учителя, теж пустельника, який навчив Його всіх премудростей життя в пустині. Так, прожив святий Онуфрій разом з учителем декілька років, після чого переконавшись у силі духу свого учня, наставник покинув його самого.

Святий Онуфрій ревно дотримувався посту і молитви. З Божого Благословення біля печери святого виросло дерево з фініками та почало бити джерело. Борода і волосся Онуфрія виросли аж до землі, прикриваючи його тіло. Всі шістдесят років Ангел Господній в неділю та свята сходив з неба та причащав Його.

Коли Онуфрій зустрівся з Пафнутієм, то розповів йому все про своє самітницьке життя. Наступного дня, помолившись, Онуфрій віддав духа. За описами Пафнутія, тіло святого засіяло і з неба почувся ангельський спів.

Святий Онуфрій вважається покровителем всіх подорожуючих, а також породіль та сімей, які не можуть мати дітей. Фігури святого та його ікони в давнину часто клали на перехрестях доріг, на церковних брамах, монастирях щоб Він оберігав людей від всякого лиха. Церкви, в яких знаходяться мощі святого, завжди відвідувані великою кількістю паломників. Пам'ять Преподобного Онуфрія вшановується 25 червня.

Мощі святого знаходяться у Василіанському монастирі святого Онуфрія у Львові, а також у мальовничому селі Лаврів, що лежить на крайньому заході Львівської області серед Карпат у храмі святого Онуфрія.

Багато прочан та вірних приїжджають до старовинного Лаврівського храму, щоб помолитися до святого Онуфрія. Вже декілька років поспіль, кожного вівторка отці Василіани служать тут Божественну Літургію, молебень до святого Онуфрія, а також благословляють вірних мощами цього великого святого. Під час Богослужінь всі бажаючі мають можливість приступити до святих тайн Сповіді та Причастя.

Відвідавши одного разу цю святиню, отець Ігор Онишкевич настоятель церкви святого Миколая на Аскольдовій могилі був дуже приємно вражений таким молитовним звичаєм, присвяченим пустиножителю Онуфрію. Тепер вірні та парафіяни київської церкви можуть приходити й кожного вівторка спільно складати молитви до Преподобного Отця. Також у храмі святого Миколая знаходиться ікона святого Онуфрія, привезена ігуменом отцем Атанасієм з Лаврова.

Святий Онуфрій і тепер пам’ятає про своїх земних братів і сестер, не покидає їх в молитвах і проханнях. Він завжди готовий прийти на поміч у важку хвилину, тому так багато зцілень мають ті, що надіються й уповають на Нього.

Тож, просімо Преподобного Отця Онуфрія ласки утвердитися у вірі, скріпитись надією та розпалитись любов'ю до Бога та людей.

Оля Мельникович спеціально для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/