Головна

«Ворог хоче позбавити нас радості. Тому ми відкриваємо другий фронт!»

20-05-15-123-26 липня 2015 року у Львові відбудеться молодіжний християнський фестиваль «Вітер На-дії». Цього року організатори вже вдруге випробують саме такий формат спілкування Церкви і молоді, але вже з новими акцентами. Про особливості заходу та важливість подібних зустрічей для Духовної величі Львова розповіла член оргкомітету «Вітру На-Дії» Ірина Максименко.

- Ірино, фестиваль «Вітер На-Дії» цього літа матиме дещо інший формат. Що можеш розказати про його особливості ?

– Отримавши минулорічний досвід, ми ще більше усвідомили потребу в цій події та радість від нагоди об’єднати саме у Львові молодь зі всієї України. Минулого літа, наприклад, коли приїхала молодь із Одеси, всі побачили, наскільки це спілкування було ефективним та корисним. Цього року ми плануємо зробити захід ще більш масштабним. Адже навіть для молоді з центральних регіонів (наприклад, із Хмельницького чи Вінниці) Львів не є надто близьким. Тому “Вітер На-Дії” показуватиме місто Лева українській молоді: ми ділитимемось духовним досвідом між собою, спілкуватимемось, створюватимемо поле для нової дружби та проектів.

Цьогоріч ми пропонуємо молоді гуртуватись разом протягом чотирьох днів. У перші дні програми локація фестивалю і пропонований нічліг – у центрі дитячої та юнацької творчості «Погулянка», в наступні дні – або у торгівельному комплексі «Шувар», або в наметовому містечку навколо Львівської духовної семінарії Святого Духа. Відтак молоді треба мати з собою спальник та каримат, а при можливості – намет.

- Чим здивує цьогоріч фестиваль?

- Цікавинок буде багато. Ми готуємо програму так, щоби кожен учасник мав можливість відкрити себе, побачити власні таланти і творчий потенціал. Якщо хтось співає, то в нього буде нагода взяти участь у спеціальній майстерні або в музичному марафоні, щоб, можливо навіть вперше, виступити перед глядачами і водночас побачити на сцені інші молодіжні гурти.

Також на учасників фестивалю чекає театральна майстерня від професійного режисера – Анастасії Войтюк. Будуть також фото- і відеомайстерня, останню нам допоможе організувати «Живе.ТБ». Гадаю, фестиваль спонукатиме учасників не лише споглядати за дійством збоку, але й самим стати його частиною!

- Чи будуть на заході люди, які вперше відвідають фестиваль? Кого з ВІП-гостей очікуєте?

– Вперше “Вітер На-Дії” відвідає молодь із Польщі. Також ми сподіваємось на приїзд гостей зі Словаччини. Крім того, у фестивалі планують взяти участь люди, причетні до організації Світових Днів Молоді у Кракові, зокрема  о. Григорій Назар.

Фестиваль «Вітер На-Дії» – це своєрідне приготування до Світового Дня Молоді, який відбудеться наступного року в Польщі. Тому наш захід – це не тільки можливість познайомитися з цікавими людьми, але й своєрідний передсмак СДМ, великого загальноцерковного свята молоді. Відтак для українців “Вітер На-дії” – також і нагода випробувати свої сили, адже організація Світових Днів Молоді вимагатиме набагато більше зусиль.

- Ми згадували про СДМ наступного року в Кракові. Знаю, що зараз розпочинається підготовка до цього дійства. Які вже є напрацювання?

– Наразі триває інформаційна кампанія. Окрім того, сьогодні маємо українських волонтерів, які готові їхати у Краків і допомагати в організації події прямо на місці. З української сторони до підготовки дійства долучається духовенство як УГКЦ, так і РКЦ. Зі сторони РКЦ організацією займатимуться отці-салезіани, а виїздом греко-католицької молоді опікується Комісія у справах молоді УГКЦ.

В кінці липня має розпочатися офіційна реєстрація на СДМ. Тобто організатори дають майже рік для того, аби підготувати документи та кошти на поїздку. Зрозуміло, що для української молоді організаційний збір у євро – це відчутний удар по заощадженнях. Тому наші друзі з польської сторони вкладають чимало зусиль в акцію «Квиток для брата». Відтак можливості поїхати (тим більше, це так близько) однозначно будуть. Як кажуть, хто хоче, шукає спосіб, хто не хоче – причину.

- Наскільки розумію, «Вітер На-Дії» більше зорієнтований на католицьку молодь. Чи допускаєте екуменічний вимір: участь не католиків?

- Фестиваль організовує Українська Греко-Католицька Церква, і він, звісно, перш за все розрахований на парафіяльну молодь. Проте це не межа, бо ми чекаємо на всіх, хто поділяє наші цінності! Серед учасників є молодь різних конфесій, а також молоді особи, які перебувають у пошуку Бога, спільноти та свого місця в світі. Важливо тільки те, щоби ми були відкритими та доброзичливими у спілкуванні одне з одним. Якщо серед учасників будуть представники інших конфесій, які забажають в неділю молитися разом зі своєю спільнотою, то волонтери інформаційного центру зможуть надати їм всю потрібну інформацію.

- Наскільки такі християнські фестивалі, на твій погляд, є важливими? Чому Церкві варто працювати над такими проектами?

– З точки зору подій, які зараз відбуваються на Сході України, такі заходи просто потрібно проводити, як би парадоксально це не звучало. Сьогодні варто працювати з молоддю і робити на неї головну ставку. Адже через десяток років саме ці люди будуть самостійно приймати рішення в українському суспільстві та потужно впливати на його розвиток. Тому фестиваль є своєрідним депозитом, який невдовзі принесе «прибуток». Саме те, що ми вкладемо у молодь зараз, складе імідж України через 10-15 років.

Нині Церква справді докладає багато зусиль для роботи з молодими людьми, і це для нас своєрідний другий фронт. Зважаючи на щоденний подвиг українських воїнів, ми не маємо права припинити працю тут, у мирному житті. Тому перший акцент робимо на тих, які формуються, які міркують над власним життям і вибором. Молоді люди мають бути відкритими та щирими; християнами не за назвою, а за суттю. Також вони покликані бути відкритими на цілу Україну, яка є різноманітною у своїх ментальних та географічних особливостях. Маємо будувати і розвивати цю єдність!

Сьогодні ворог хоче позбавити нас радості, але ми так просто не здаємося; ворог хоче загнати нас у відчай, але так не буде. Наші хлопці воюють там, аби ми по-справжньому жили (а не існували) тут! Власне тому, як на мене, зараз християнські фестивалі і всі наші спільні зустрічі – надто важливі.

З досвіду знаю, що чимало людей після таких подій по-новому відкривали духовне життя і свої стосунки з Богом. Особливо це помітно під час СДМ, коли багато з нас вперше зустрічає безліч таких же молодих християн з цілого світу, знайомиться з їхнім досвідом, виявляє спільні цінності.

Тепер ми часто жахаємось, наскільки стало модно бути секулярним. Часто запитуємо: “Боже, а де ти є у всьому цьому?” Відтак є нагода прийти, подивитись, а згодом змінити щось, принаймні особисто для себе. Спільне спілкування небайдужої молоді – це свідчення для світу, що Бог створив наше життя, аби ми раділи цим даром і цінували його. Тому щиро запрошую долучатися і до фестивалю «Вітер На-Дії», і до Світового дня молоді у Кракові. Тут ви можете почерпнути для себе те, що змінює життя, надаючи йому справжньої, а не фальшивої свободи!

Розмовляла Юліана Лавриш

http://news.ugcc.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/