Головна

«Партикулярне право дозволяє Церкві зберігати свої канонічні традиції»

11 червня 2015 р. на філософсько-богословському факультеті УКУ відбувся науковий день, присвячений вивченню партикулярного права, канони якого прийняв Синод Єпископів УГКЦ у 2014 р. і урочисто проголоcив декретом Глава УГКЦ Блаженніший Святослав 12 березня 2015 р.

Канони проголошені експериментально для того, щоби була змога їх досліджувати, доповнювати й удосконалювати. Організатори заходу – філософсько-богословський факультет УКУ та Товариство українських каноністів. Головним доповідачем на ній був Гельмут Прее, професор канонічного права Мюнхенського університету. Співдоповідачами – о. Ігор Галей (Львівська архиєпархія) та о. Олег Хортик (Тернопільсько-Зборівська архиєпархія). Модераторами зустрічі – о. Роман Завійський і о. Андрій Танасійчук.

«Це вже другий захід, організований нашою новоствореною кафедрою пасторального богослов'я, і нам дуже приємно, що до нас завітав проф. Гельмут Прее, щоб, з одної сторони, поділитися досвідом із молодими церковними правниками, а з іншої – налагодити майбутню співпрацю між богословським факультетом та факультетом канонічного права у Мюнхені», – зазначив д-н Роман Завійський, декан богословського факультету.

Щодо самого партикулярного права, то воно, як зазначали доповідачі, необхідне й обов’язкове для Церкви свого права, адже дає можливість регулювати церковне життя, ґрунтуючись на своїй традиції і джерелах, тим самим найкраще відповідати потребам Церкви свого права та сповна відображати її ідентичність. Саме тому праця над партикулярним правом була такою необхідною для УГКЦ, а його поява – надто важливою.

Професор Гельмут Прее у доповіді «Поняття партикулярного права в окемій Церкві свого права» представив типології просторів партикулярного права та їхні особливості. Крім цього, назвав принципи, якими керується партикулярне право, а також співвідношення загального і партикулярного права. Він наголосив на важливості принципу субсидіарності в конструюванні партикулярного законодавства. Обговорено також і взаємодію між окремими  законодавцями нищого рівня в окремій Східній Католицькій Церкві патріаршого рівня, тобто Синодом Єпископів, і єпархіальним єпископом конкретної єпархії чи екзархату, в яких він наділений правом творити закони.

Оскільки за новопроголошеними канонами партикулярного права стояла трирічна копітка праця робочої групи, то о. Олег Хортик та о. Ігор Галей, як її учасники, поділилися досвідом роботи над підготуванням канонів.

Зокрема о. Олег Хортик представив «Практичні аспекти приготування канонів партикулярного права», розповівши, як на практиці відбувалася праця робочої групи впродовж трьох років. А о. Ігор Галей, доповідаючи про «Канони партикулярного права УГКЦ», зосередив увагу на особливостях праці над канонами, сяганням до джерел і віднайденням новизни. Найпершим завданням цієї групи було переглянути й удосконалити затверджені Синодом Єпископів УГКЦ у 2001 р. канони партикулярного права. Доповідач зазначив, що для консультування запрошувалися експерти з різних сфер богослов’я. Крім цього, о. Олег Хортик розповів про труднощі, з якими стикалася та як їх вирішувала робоча група протягом праці над канонами. Здебільшого йшлося про відмінність правничих практик у межах території України та в діаспорі. Отець Ігор Галей представив нововведення, які стосуються єпархіального, священичого, подружнього життя, а також способу проголошення законів.

У другій частині наукового дня його учасники мали можливість обговорити контроверсійні питання, які потребують вдосконалення. Наприклад, зв’язок загального, партикулярного та єпархіального права.

Отож, науковий день став уже черговою зустріччю в УКУ для вивчення й обговорення партикулярного права УГКЦ. Такі зустрічі потрібними, адже є платформою для обговорення та вирішення каноністами актуальних і важливих питань, які стосуються правового життя Церкви.

Довідка:

Професор Гельмут Прее (Helmuth Pree) народився 1950 р. в Австрії. Вивчав юриспруденцію та богослов’я. Здобув ступінь доктора з канонічного права в Латеранському університеті. У 1980 р. написав габілітаційну працю в Лінцському університеті в Австрії. З 1983 р. – професор канонічного права (м. Лінц, Австрія) та з 1988 р. – в Пассау (Баварія). З 2004 р. і до сьогодні – професор канонічного права  Мюнхенського університету Людвіга Максиміліана, де став послідовником проф. Клауса Мьорсдорфа (Klaus M?rsdorf) та Вінфріда Айманса (Winfried Aymans). У 2004–2011 рр. – віце-президент Міжнародної асоціації каноністів. Із 2011 р. – консультор Папської Ради із законодавчих текстів. Його спеціалізації: загальні норми; богослов’я і теорія канонічного права; східне право; конституційне право. Гельмут Прее – автор 6 монографій і понад 200 статей німецькою, англійською, іспанською та італійською мовами. Гостьовий професор університетів Римау, Буенос-Айреса, Бейрута та Будапешта. Консультант Апостольського екзарха для українців-католиків у Німеччині та Скандинавії. Одружений. Батько п’яти дітей.

Повідомив д-н Роман Завійський

http://news.ugcc.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/