Головна

Маємо допомогти росіянам стати щирими патріотами своєї країни, а не імперіалістами, – Любомир Гузар

На зустрічі з підприємцями 20 травня у Львові Любомир Гузар нагадав деякі поради від Митрополита із послання “Як будувати рідну хату”.

Служитель наголосив, що Шептицький вчив любити рідний народ, але водночас не мати ненависті до інших народів. “Ми повинні любити всіх людей, але особлива любов має бути до батька і матері, як дали нам дар життя. Наша Батьківщина – це національна родина, і ми повинні за неї дбати”, – сказав він.

Відповідаючи на питання, як прощати Російській імперії, Любомир Гузар зауважив, що треба настоювати на своїх правах, але не розв’язувати проблеми через агресію. За його словами, українці повинні помагати всім народам бути щирими правдивим дітьми свого народу: “Митрополит Шептицький поїхав в Росію, щоб там поширювати церкву. Тоді Росія не була нашим приятелем, але він не вагався і працював з росіянами. Він встановив російський католицький екзархат. Шептицький любив своє, хоча деякі його за це й критикували, але він був готовий помагати й іншим. Ми хочемо бути українськими патріотами, але подумаймо, що можемо зробити, щоб росіяни були щирими патріотами Росії, а не Російської імперії?”.

Священнослужитель звернув увагу на значення поняття “влада від Бога”, окресливши її як служіння народу, а не володарювання. “Можновладці мусять пам’ятати, що вони одержують владу на користь людини. На цю владу треба дивитися як на форму служіння. Державний муж – це той політик, який думає категоріями служіння. Вибираючи політиків, ми маємо зважати на те, чого він прагне – панувати чи служити”. Любомир Гузар наголосив, що справжня влада є обмежена засадами Божого закону.

Блаженніший закликав молоде українське покоління, яке через кризові умови виїхало з України, не залишатися там назавжди в пошуках кращої долі, а навчитися нового і повертатися на Батьківщину. За його словами, японські студенти, яких у 19-х ст. вислали вчитися закордон, повернулися і зробили потужною економіку своєї країни, хоча ще у 18 ст. вона була в занепаді.

“Не треба боятися їхати закордон, треба боятися залишитися там. Ви не будете там щасливі. Пам’ятайте, що жити закордоном – то значить бути громадянином другого класу навіть із великими грошима. Треба повчитися і повертатися”, – зазначив служитель.

Проблема старшого покоління в прив’язаності до радянського розуміння світу, каже він.

“Ми маємо будувати, а не відбудовувати радянське. Дуже багато людей чекають від влади замість того, щоб навчитися працювати. Мусимо перечекати, поки марево минулого способу життя і мислення перестане існувати. Але Бог цю справу поступово розв’язує”, – додав Любомир Гузар.

Нагадаємо, за період існування незалежної України церква вперше посіла друге місце за рейтингом довіри, поступившись волонтерським рухам.

Як повідомляв iPress.ua, Собор Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ на чолі з архиєпископом Ігорем (Ісіченком) звернувся до Української греко-католиьцької церкви з проханням про братні поради щодо досягнення євхаристійного спілкування та адміністративної єдності, оскільки втратив надії на повноцінне повернення до УАПЦ.

UAZMI

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/