Головна

15 порад, як перестати викидати їжу

Кожен день в нашому сміттєвому відрі виявляються залишки їжі. Як зробити так, щоб наші продукти якомога менше опинялися на звалищі, кілька корисних порад, як перестати викидати продукти.

Згідно з дослідженнями, у світі щорічно 30% продуктів викидається на смітник. Це відбувається з різних причин: погане зберігання і транспортування, вийшов термін придатності, перевиробництво, а ще маркетинг і реклама в супермаркетах, які часто спонукають людей купувати більше продуктів, ніж потрібно. Для того, щоб цього уникнути потрібно дотримуватися простих правил, які не такі вже складні.

1. Почніть готувати. Чим краще ви почнете розбиратися в приготуванні різних страв, тим менше продуктів вам буде здаватися марними. З часом у вас просто перестануть застоюватися непотрібні продукти в холодильнику, так як всьому знайдеться застосування.

2. Робіть менші порції. Іноді їжа залишається на столах, тому що її багато. Особливо люблять недоїдати діти. Тому накладайте менше і все буде з'їдатися, а якщо комусь мало, він попросить добавки.

3. Купуйте менше, але частіше. Краще купити те, що ви можете з'їсти прямо сьогодні, ніж захаращувати холодильник і комору непотрібними запасами. Свіжі продукти завжди корисніші і якщо відразу їх приготувати, то потім можна швидко і легко розігрівати їжу протягом тижня.

4. Купуйте місцеві продукти. Купуючи продукти на місцевих ринках, ви в першу чергу підтримуєте наших фермерів і дачників. Не давайте їхнім продуктам залежатися. Чим менше вони викидають зіпсованих продуктів, що залежалися, тим краще для нас усіх. У імпортних овочів і фруктів термін зберігання значно довший.

5. Вибирайте нетоварні овочі та фрукти. Часто бабульки на ринку продають овочі не найкрасивішої форми, зате хорошої якості. Часто вони дешевші, ніж звичайні, і корисніші. Зараз у Європі виникають проекти на підтримку сільських продуктів некрасивої форми, адже вони нічим не гірші за інші, щоб їх викидати.

6. Зберігайте продукти правильно. Іноді продукти втрачають свою цінність через неправильне зберігання. Вивчайте поради, щоб продовжити термін зберігання ваших продуктів. А також регулярно переглядайте стан ваших овочів, щоб один підгнилий овоч чи фрукт не зіпсував інші.

7. Вивчіть режим роботи вашого холодильника. Ви знаєте, що не всі полички холодильника охолоджують однаково? Нижні полиці – це найхолодніше місце для зберігання, наприклад, овочів, тоді як готові до вживання продукти та напівфабрикати їжі можуть зберігатися на більш «теплих» верхніх полицях. Двері в холодильнику – це найтепліша зона, в загальному краще місце для зберігання соусів та інших добавок до їжі, але не зовсім підходить для яєць і молочних продуктів.

8. Уникайте продуктів з тривалим терміном зберігання. Тривалий термін зберігання вигідний для всіх крім нас. В основному його пишуть для рітейлерів і супермаркетів, щоб підстрахуватися і щоб товар краще брали. Пам'ятайте, те що не псується, не може бути натуральним.

9. Спробуйте листові пагони та бадилля. Так-так, спробуйте не викидати за звичкою зелень від цвітної капусти, шкірку від лимона або качан від броколі. Багато частин фруктів і овочів ми зазвичай вважаємо сміттям і не використовуємо, але вони, тим не менш, корисні і смачні. Наприклад, морквяне бадилля можна використовувати замість петрушки, а бобову шкірку можна посмажити і з'їсти разом з бобами.

10. Перевіряйте холодильник. Намагайтеся регулярно, не менше трьох разів на тиждень перевіряти холодильник. Краще, якщо для кожної групи продуктів буде відведене певне місце. Тоді простіше буде орієнтуватися, що є, а що необхідно докупити. Їжу, що залишилася після обіду або швидкопсувні продукти тримайте в полі зору. Таким чином, ви знизите ймовірність того, що вони забудуться і відправляться через пару днів у відро для сміття. Використовуйте скляні ємності, в яких добре проглядається їх вміст.

11. Консервуйте залишки. Зберігайте залишки їжі в морозильній камері. Щоб зберегти поживні речовини і колір, найкраще овочі бланшувати – занурте їх у киплячу воду на кілька хвилин і потім опустіть їх в крижану воду. Потім запакуйте в герметичну упаковку.

12. Проектуйте кухню без холодильника. Не варто у всьому покладатися на холодильник, виробляйте звичку обходиться без нього. Якщо у вас немає холодильника вам доведеться частіше ходити за продуктами. Ви будете споживати менше електроенергії і витрачати менше продуктів. Якщо у вас немає холодильника для зберігання залишків їжі, ви не будете готувати більше, ніж потрібно.

13. Поділіться своєю їжею. Наші батьки часто практикують «давати з собою» особливо щось смачне дітям. Це дуже хороша традиція. Діліться тим, що ви приготували і у вас менше піде на сміття. Якщо хтось недоїв кашу, нею можна нагодувати голубів на підвіконні.

14. Компостуйте відходи. Залишки їжі ви можете компостувати в спеціальному компостному відрі за допомогою ЕМ-бокаші або просто заморозивши. Потім це все можна винести на компостну грядку або просто удобрювати дерева.

15. Вирощуйте власні овочі. Для того, щоб більше цінувати ваші продукти, вам потрібно розуміти звідки береться їжа. Кращий спосіб це зрозуміти – вирощувати її! Почніть з простого вирощування зелені на підвіконні, це не так вже й складно. Замініть ваші квіти на що-небудь їстівне, це може стати вашим новим захопленням.

http://ecoburougcc.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/