Головна

Ющенко закликав відновити справедливість і правду про Мазепу

Ющенко: Пора остаточно розвіяти брехливі міфи про нібито зраду Івана Мазепи

У рамках святкування 370-річчя з дня народження Івана Мазепи Президент України Віктор Ющенко на Київщині, у селі Мазепинці Білоцерківського району взяв участь у молебні, який провів Патріарх Української Православної церкви Філарет, і поклав квіти до пам'ятника українському гетьману.

"Сьогодні вшановуємо будівельника держави, мудрого політика, дипломата і полководця, талановитого поета, покровителя освіти і мистецтв, захисника нашої віри", - сказав Ющенко, додавши, що мова йде також про відновлення справедливості та правди про цього видатного діяча.

"Не одне сторіччя ім'я Мазепи стирали з пам'яті народної ... Імперія робила це з однією метою - знищити саму ідею незалежності України, перетворити її в підвладну територію без минулого і майбутнього. Але ми не піддалися, ми вистояли, ми перемогли", - сказав Президент.

Він нагадав, що Іван Мазепа понад два десятиліття був гетьманом України. "Це були особливі роки - роки відродження з Руїни, роки підйому національного і державного життя України", - переконаний Ющенко. При цьому, він нагадав про розквіт української архітектури, освіти, церкви завдяки підтримці гетьмана.

Президент особливо відзначив зусилля гетьмана Мазепи по створенню з козацької старшини нової, державної еліти та перетворення українського козацтва в потужне регулярне військо.

"У 1704 році Івану Мазепі вдалося об'єднати правобережну і лівобережну частини України в єдину державу ... Україна оживала як країна європейської культури і традиції", - нагадав Ющенко, додавши, що мрією гетьмана було самостійна, шанована в Європі Українська держава.

"Іван Мазепа - не зрадник. Іван Мазепа - захисник рідної землі. Іван Мазепа повстав ради України та рідної землі ... Пора остаточно розвіяти брехливі міфи про нібито зраду Івана Мазепи", - сказав Президент, наголосивши, що протягом століть його патріотичний вчинок надихав українських патріотів на боротьбу за незалежність України.

Говорячи про важливість відновлення історичної правди про гетьмана Мазепу, Ющенко нагадав, що ще на зорі незалежності України в Мазепинцях було встановлено перший пам'ятник видатному земляку, а два роки тому в селі побудували дерев'яну козацьку церкву Святого Миколи Чудотворця. Також у Батурині було встановлено ще один пам'ятник Мазепі, створено музей гетьмана та інші споруди, пов'язані з його військовою діяльністю.

"Найбільшим визнанням праведності гетьмана Мазепи стала незалежна Українська держава", - наголосив Президент.

У заході взяли участь голова Київської обласної держадміністрації Віра Ульянченко, міністр культури і туризму Василь Вовкун, міністр оборони Юрій Єхануров, міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко, народні депутати, представники місцевої влади, козацьких організацій.

Як повідомлялося, сьогодні, 20 березня, також заплановано, що Президент Віктор Ющенко візьме участь у заходах з нагоди святкування 370-ї річниці, які відбудуться у Національній опері України.

Крім того, сьогодні, 20 березня, у Києві на площі Слави відбудеться урочиста церемонія відкриття пам'ятного каменя на честь Мазепи - на місці, де знаходився Свято-Миколаївський військовий собор, побудований на кошти гетьмана України Івана Мазепи.

 

 

У Києві відкрили пам'ятний камінь Івану Мазепі


Віктор Ющенко вранці поклав квіти до пам'ятника Мазепі у Мазепинцях У Києві на площі Слави відкрили пам'ятний камінь Івану Мазепі.

Камінь було встановлено у рамках святкування 370-річчя з дня народження гетьмана. Його відкрили на місці зруйнованого Свято-Нікольського собору.

На відкритті пам'ятного каменю був присутній Президент Віктор Ющенко. Урочисту церемонію розпочали з молитви, а завершальним етапом стало освячення каменя водою. 

Крім Президента в церемонії брали участь секретар Київради Олесь Довгий, заступник голови КМДА Сергій Рудик, а також інші чиновники.

Як повідомлялося, сьогодні, 20 березня, вранці Президент Віктор Ющенко в рамках святкування 370-річчя з дня народження Івана Мазепи відвідав рідне село гетьмана Мазепинці в Білоцерківському районі, де взяв участь у молебні та поклав квіти до пам'ятника українському гетьману.

 

 

У Чернігові хочуть перейменувати одну з вулиць на честь Мазепи і встановити йому пам'ятник

У Чернігові хочуть перейменувати одну з вулиць на честь Мазепи Українська народна партія ініціює перейменування однієї з вулиць Чернігова на честь Мазепи та встановлення пам'ятника гетьману

Як повідомили  у прес-службі партії, про це повідомив на прес-конференції в Чернігові голова обласної організації УНП, депутат міської ради Володимир Ступак.

За його словами, відповідні звернення від чернігівської УНП були направлені на адресу голови облдержадміністрації Володимира Хоменка та міського голови Олександра Соколова.

Ступак зазначив, що „Іван Мазепа зробив значний внесок в розвиток культури та духовності не тільки Чернігівського краю, а й усієї України. За його кошти тільки на Чернігівщині було збудовано понад 20 архітектурних споруд: храмів, церков та навчальних закладів". До кінця своїх днів Мазепа залишався щирим патріотом України, тому, за словами політика, „буде справедливо, якщо нащадки увіковічнять пам'ять славетного гетьмана".

Представник Українського інституту національної пам'яті Сергій Бутко, який також брав участь у прес-конференції, акцентував увагу присутніх на тому, що саме завдяки виступу Мазепи Гетьманщина проіснувала ще 100 років і не була перетворена на Київську губернію, як планував Петро І.

„В такому разі не було б закладено тих підмурків державності, які проявилися в 1917 році у вигляді Української Народної Республіки та в 1991 році, коли Україна здобула омріяну незалежність", - запевнив науковець.

Також у києві, на площі Слави відкрили пам'ятну брилу Івану Мазепі.

За матеріалами: http://ua.korrespondent.net/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/