Головна

Папа: диявол не міф, його перемагають зброєю істини

Християнське життя – це «боротьба» проти диявола, світу цього і плотських пристрастей. Коментуючи уривок з Послання апостола Павла до Ефесян, Святіший Отець підкреслив, що диявол існує, і ми «повинні боротися з ним зброєю істини».

Апостол, зазначив Папа, каже про християнське життя військовою мовою. «Життя в Бозі має бути захищене, і щоб його зберегти, ми повинні боротися», а для цього потрібні мужність і сила, щоб протистояти і благовістити.

«Щоб іти вперед в духовному житті, доведеться битися. Це не легкий бій, зовсім ні, – це постійна битва», – зазначив Папа, вказуючи на трьох «ворогів християнського життя»: диявола, світ і плоть, зранену первородним гріхом. Безумовно, «Христос дарує нам порятунок безоплатно», але ми покликані його захищати:

«Від чого я повинен захищатися? Що мені потрібно зробити? – «Зодягнутися в повну зброю Божу», – говорить апостол Павло, тобто нас захищає те, що виходить від Бога, щоб ми змогли вистояти проти підступів лукавого. Зрозуміло це? Не можна думати про духовне і християнське життя без протистояння спокусам, без боротьби з дияволом, або не зодягнувшись в цю повну зброю Божу, яка зміцнює і захищає нас».

Святий Павло, зазначив Папа, підкреслює, що ми боремося не проти чогось другорядного, але проти начальств і властей, тобто проти диявола і його сподвижників.

«Сьогоднішньому поколінню, як і багатьом іншим, навіяли, що диявол – це міф, образ, ідея, ідея зла. Однак лукавий існує, і ми повинні боротися проти нього. Про це говорить Павло, а не я, про це говорить Слово Боже: але ми в цьому не надто впевнені. І потім Павло пояснює, яка ця зброя Божа і які є різні обладунки, складові цього великого всеозброєння. Він каже: «Отже станьте, підперезавши стегна свої істиною».   Божа зброя – це істина».

«Диявол, – підкреслив Папа, – брехун, батько брехунів, батько брехні». Апостол Павло наполягає на необхідності «підпоясати стегна істиною і зодягнутися в броню праведності», – адже «неможливо бути християнином без постійного прагнення до праведності». Нам же може допомогти відповідь на одне просте запитання: «Вірую я чи НЕ вірую?». Чи може, трошки вірую і трошки ні? Чи може, я трошки «мирський» і трошки «віруючий»? Без віри не можна ні просуватися вперед, ні захищати порятунок, дарований Ісусом. Ми «потребуємо цього щита віри», тому що «диявол не обсипає нас квітами», але стріляє «розпеченими стрілами», щоб нас погубити.

Святіший Отець закликав прийняти «шолом спасіння і меч духовний, який є Слово Боже», а також постійно молитися і чувати «з молитвами і проханнями».

«Життя – це військове мистецтво. Християнське життя – це боротьба, прекрасний бій, тому що коли Господь перемагає на кожному кроці нашого життя, це дає нам радість і велике щастя: радість від того, що Господь здобув в нас перемогу Своїм безоплатним порятунком. Це правда, в боротьбі всі ми трохи ліниві, це так. Ми дозволяємо забирати себе пристрастям, деяким спокусам, бо ми грішники, всі без винятку! Але не впадайте у відчай. Будемо сильними і мужніми, бо Господь з нами».

Джерело: http://popefrancis.org.ua

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/