Головна

Богоматір Сухого Дерева

Богоматір сухого дерева

Цей образ був написаний 1642 року. Він представляє дуже рідкісний сюжет: зображення Діви Марії з Немовлям, оточених гілками сухого дерева.

Цей сюжет натхнений словами пророка Єзекиїля: «Всі польові дерева взнають, що Я — Господь, що Я принижую дерево  високе, що Я підвищую дерево низеньке, що Я висушую дерево зелене, а дерево сухе сподіюю квітучим» (Єз 17, 24).

Середньовічне богослів’я тлумачило ці слова як вказівку зачаття для безплідної, з Божої ласки, або як посилання на сюжет про первородний гріх та вказівку на те, що Діва Марія замінила Єву, ставши Матір’ю всіх живих. Як Єва була в Едемському саду «деревом квітучим і плодоносним», але Бог висушив її, давши благодать дітонародження «сухому дереву» (дівочій Марії), яка привела на світ Плід Життя.

 

Постання образу пензля фламандця Петруса Крістуса пов’язане з існуванням у ХІІІ столітті в Брюгге, де жив цей художник, релігійного Братства Нашої Возлюбленої Пані Сухого Дерева. Членами цього побожного Братства були сам художник і його дружина. Швидше за все, цей невеликий образ знаходився на домашньому вівтарі одного з членів Братства.

Золоті літери «А», що звисають із сухих гілок, немовби блискучі зірки, символізують п’ятнадцять «Радуйся, Маріє» (Ave).

За матеріалами: Братство святой Биргитты

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/