Головна

Гріх і Благодать

Коли поглянути в молитвослов, то нас може вразити, як багато в молитвах, звернених до Бога, йдеться про гріх. Святі, що склали ці молитви, постійно визнавали себе грішниками, шукаючи милосердя Божого. Щоранку нам слід згадувати перед лицем Божим: «…Бо беззаконня мої я знаю, і гріх мій завжди переді мною. Перед Тобою, Господи, я згрішив, перед Тобою зло вчинив, тому правий Ти в Своїх словах, коли будеш судити» (Пс. 50,4-5).

Якщо святі мали на увазі рівно те, що вони говорили - вони і ми дійсно грішники, жорстокі і зіпсовані, які повинні волати до Бога про милосердя.У цьому є щось прямо протилежне тому, що ми звикли робити. Гра в перекидання звинувачень - грішник це не я, грішник це ось він. У всіх нас є глибоко вкорінена звичка, майже інстинкт, - намагатися виправдати себе і звинуватити інших. Часто люди знаходять якусь хворобливу розраду в чужих гріхах: бульварна преса з захопленням смакує скандали, в які потрапляють знаменитості, а особливу увагу привертають моральні провали тих, від кого люди побоюються почути слова викриття. Люди з радістю читають, що такий-то великий композитор був алкоголіком, а такий-то поет відрізнявся надзвичайно безладним особистим життям. Газети з радістю повідомляють про падіння будь-якої людини - не обов'язково навіть віруючої, - чиї моральні стандарти здавалися трохи вище, ніж у інших. У цьому немає ні найменшої логіки - чужі гріхи нітрохи не полегшують наших власних, - але люди чомусь відчувають себе комфортніше, коли отримують деякі підстави сказати своїм можливим викривачам: «А ви хто такі, щоб засуджувати нас?».

Почуття провини - така ж невід'ємна частина загальнолюдського досвіду, як старість, хвороба і смерть. Як і будь-яке інше почуття, воно може приймати спотворені і хворобливі форми, але воно свідчить про певну реальності - в нас щось зламане. З нами щось дуже сильно не в порядку. Чому ж це так важко визнати?

Не по заслугах

Ми звикли, що ставлення до людини визначається через її заслуги - хороші люди заслуговують нашої симпатії і прихильності, погані заслуговують покарання. Якщо я зробив свою роботу добре, я отримаю заслужену плату. Якщо я не впорався з нею, я не отримаю нічого, а можливо, ще й потраплю під суд. Навіть якщо в моїй роботі є серйозні недоліки, мені краще посилено робити вигляд, що з нею все гаразд: можливо, я як-небудь і проскочу. Мені буде легше проскочити, якщо я сам буду запевняти себе, що я все зробив як треба. Людина, яка вказує мені на мій гріх, робить це, очевидно, з єдиною метою - заподіяти мені шкоду. Домогтися, щоб мене звільнили з роботи; щоб мене кинули друзі; щоб від мене всі відвернулися; щоб я сам перейнявся відразою до себе. Викриття в гріху - акт агресії, на який я повинен реагувати рішучої контратакою. Викривачі хочуть мене розчавити і знищити; я повинен реагувати відповідно.

Біблія сповіщає звістку настільки несподівану, настільки протилежну всім нашим звичкам і очікуванням, що при всій простоті її буває дуже складно засвоїти. Це звістка про Божу благодать. Благодать - абсолютно незаслужене розташування Бога до невдячних і злих грішників. Бог проявляє якість, яка в Старому Завіті називається словом «хесед» - невідступна любов, милість по відношенню до тих, хто цього не заслужив. Він «велить своєму сонцю сходити на злих і на добрих і посилає дощ на праведних і неправедних» (Мт. 5,45). Люди завжди були схильні вірити, що Бог любить добрих людей і ненавидить поганих; істина ж полягає в тому, що Бог любить кожне своє творіння - і особливо кожну людину.

Бог ніколи не хоче розчавити і знищити: «Я не бажаю смерті грішника; бажаю, щоб він відвернувся від своєї поведінки і жив» (Єз. 33,11). Він викриває нас в гріху, щоб спасти і відновити, прийняти і повернути в Отчий Дім.

Кажучи «я згрішив», ми рухаємося проти течії, повертаємося обличчям до істини, від якої, зазвичай, ховаємося. Таке визнання - акт довіри Богу. Ми віримо, що Бог не ненавидить нас і не зневажає. Він знає про нас все - у тому числі все найгірше - і продовжує любити нас. Він готовий возитися з нами стільки, скільки буде потрібно, і ми можемо бути впевнені, що у Нього вистачить на нас любові і терпіння - якщо тільки ми самі не розвернемося і не підемо, Він приведе нас додому.

Тому визнання гріха - акт віри саме в сенсі особистої, сердечної довіри, подібно, як ми могли б у важкій ситуації відкритися близькій людині, твердо знаючи, що сказане нами не буде використано проти нас, що від нас не відвернуться з презирством, що не забракують, не кинуть.

Прощення, але не дозвіл

Деякі знаходять вчення про Божу благодать небезпечним; деякі, навпаки, з радістю хапаються за нього - але не розуміють, про що воно говорить. Приклади того й іншого є вже в Євангелії. Господь Ісус проявляє вражаючу поблажливість до явних грішників, корумпованих податківців і повій, розділяє з ними трапезу, дружньо розмовляє. Більше того: коли добропорядні нападають на грішниць - згадаймо, наприклад, жінку, спіймануна перелюбі, або жінку в будинку прокаженого Симона, - Господь заступається саме за грішниць. Він відкривається біля криниці самарянці - жінці з явно заплутаним особистим життям. Все це обурює людей благочестивих і високоморальних - на їх думку, Месія (якщо це Месія) не повинен спілкуватися з таким непотребом. Це проти Святого Закону, це потурання гріху, це, врешті-решт, просто непристойно. Гірше того, семиразовим звернення «горе вам» Господь звертатися не до повій, а до шанованих та глибокорелігійних людей. Фарисеї, які:«В'яжуть тяжкі, не під силу тягарі й кладуть людям на плечі; самі ж і пальцем своїм рушити не хочуть» (Мт. 23,4), винні в тому, що лжесвідчать про Бога, який насправді любить навіть найбільших грішників і поганих людей. Фарисеї, які говорять про гріхи інших людей, прагнуть не зцілити, а розчавити їх цим викриттям, нікуди не зникли. Впевненість у тому, що Бог нібито тільки й шукає, як міцніше врізати грішникам, чиї біди і страждання треба трактувати саме як Його кару - нікуди не поділася. Нікуди не поділося і бажання додати від себе - щоб грішники нарешті відчули, які вони погані люди і як сильно вони заслуговують покарання. Проповідь благодаті - зараз, як і в Євангельські часи - сприймається з переляком і обуренням, як проповідь заступництва аморальності.

Людям здається, що любов має неодмінно підбадьорити і втішити грішників, сказавши їм, що це зовсім і не гріх, що так теж можна робити - і сучасне суспільство саме такої «втіхи» вимагає від Церкви. Але Церква не може дати того, що їй не дав Христос, - а дозволу на гріх Він їй не давав.

Христос пропонує грішникам прощення - і дає його радісно й охоче, але Він не дає дозволу чинити гріх. Якщо ми згрішили - а це так - ми повинні попросити і прийняти прощення. Якщо ми згрішили знову - знову визнати наш гріх і прийняти прощення. Але просити у Господа, щоб Він визнав гріх дозволеним, безглуздо. Чому? Тому, що Бог любить грішника - і ніколи не стане миритися з його гріхом.

Відомий християнський філософ Пітер Кріфт в одній зі своїх лекцій наводить зороший приклад. «Уявіть собі, - говорить він, - що одна з моїх студенток повідомляє мені, що вона збирається зайнятися проституцією. Напевно, я зможу м'яко, чемно, коректно пояснити їй, що це буде надзвичайно нерозумно з її боку. А тепер уявіть собі, що про це мені повідомляє моя рідна дочка, напевно, моя відповідь буде звучати не м'яко і не коректно. Саме тому, що вона - моя улюблена дочка». Бог дійсно нас любить - Він не доброзичливий сторонній, Він - небесний Отець. Йому не все одно, що ми з себе представляємо і як ми себе ведемо.

Його Закон - не набір довільних вимог, які можна було б, заради нашої зручності, переглянути. Це набір показників, які вказують на єдину дорогу, яка веде до вічної радості.

Про різницю між святим і порядною людиною

Грецьке слово «хамартія» - «гріх» буквально означає «промах мимо цілі». Якщо людина прямувала в село, де її очікувала вечеря і нічліг, а замість цього заблукала в лісі, вона промахнулася, пройшла повз мету. Якщо вона пливла в порт, а опинилася незрозуміло де - посеред бурхливого моря, з нею трапилася та ж біда. У цієї біди можуть бути різні причини - у нашого мандрівника могли бути помилкові карти або несправний компас. Могло статися і щось набагато гірше - він міг вирішити, що ніякого села (або порту) попереду немає і турбуватисяшукати правильний шлях взагалі немає сенсу.Так чи інакше, він збився з шляху.

Але збитися можна тільки в тому випадку, якщо існує істинний шлях і справжнє місце призначення. Багато сучасних людей не вірять у реальність гріха саме тому, що вони не вірять в реальність Небесного Життя - жодного призначення у нас немає, життя - це шлях в повне небуття, а на дорозі в нікуди заблукати неможливо.

Тут лежить відмінність між християнською та світської етикою - світська етика вимагає тільки утримання від заподіяння явної шкоди іншим; християнська етика значно об'ємніша - згідно з нею, людина може завдати собі шкоди, яка набагато гірша смерті, і здобути благо, яке незмірно більша за будь-яке найщасливіше земне життя.

Те, як людина бореться, - важливо, але ще важливіше - за кого вона бореться.

Євангеліє вимагає від нас скоритися істинному Цареві, Ісусу Христу, і присвятити Йому наше життя. Якщо ми не робимо цього, а віддаємо себе комусь або чомусь іншому - ми грішимо, трагічно промахуємося повз головної мети свого життя, того, для чого ми створені.

Тому покаяння - не просто визнання тих випадків, коли ми несправедливо обходилися з іншими людьми; це передусім - перегляд курсу, вибір правильної дороги, присяга правильній стороні. У християнській літературі багато історій про Боже милосердя до явних грішників - бандитів, повій, наркоманів, злодіїв - які, черезБожублагодать, навернулися до тверезого і чесного життя.

Але було б помилкою думати, що пристойна за світськими мірками людина не потребує покаяння. Світська порядність необхідна, але не достатня умова для спасіння - так, поводитися чемно на борту корабля важливо, але недостатньо. Треба ще, щоб корабель прямував в гавань, а не на рифи.

Зречення через відчай

Як говорить святий Іван Ліствичник, покаяння є зречення від відчаю; також доповнює цю думку святий Амвросій Медіоланський, «ніхто не стане каятися, якщо не буде впевнений у милості і прощення». Поклавши тверду надію на милість Божу, ми можемо сміливіше подивитися в обличчя нашої головної проблеми - гріха. Усе наше життя нам доведеться боротися з гріхом - а також із звичкою до самообману, до заперечення, до пошуку винних. І в цій боротьбі найбільше нас буде зміцнювати впевненість в благодаті Божій.

Так, ми грішники, зіпсовані і жорстокі, але Господь любить нас, Він помер за нас, щоб привести нас в наш небесний дім, де ми, нарешті, будемо повністю зцілені і очищені для вічної радості.

Визнання гріхів відкриває двері світу і небесної надії. Як говорить псалмоспівець: «Як я мовчав, ниділи мої кості серед мого безнастанного стогнання. Бо вдень і вночі твоя рука тяжіла надо мною, висохла моя сила, немов під літню спеку. Я висповідав тобі гріх мій і не затаїв провини моєї. Я мовив: “Признаюсь Господеві в моїх провинах”, і ти простив вину гріха мого» (Пс. 31,3-5).

За матеріалами: http://www.foma.ru

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/