Головна

«Приклад Івана Павла ІІ вчить, що криву історії можна зігнути»

Надзвичайні досягнення блаженного Папи Івана Павла ІІ показують, що такого поняття, як «історична неминучість» не існує. Ситуація не мусить бути такою, якою вона є, - криву історії можна зігнути в більш людському напрямку. Таку думку висловив автор бестселерів про Папу, всесвітньовідомий філософ Джордж Вайґель на міжнародному симпозіумі «Церква у ХХІ столітті: виклики служіння у глобалізованому світі», що відбувся 5 липня в Українському католицькому університеті. Про це повідомляє прес-служба УКУ.

У рамках симпозіуму видавництво університету презентувало переклад нової книги Вайґеля  «Кінець і початок: Папа Іван Павло ІІ – перемога свободи, останні роки та спадщина», яка стала продовженням і доповненням бестселера «Свідок надії». За словами філософа, західний світ пройшов через глибоку антропологічну кризу: «Цю кризу Папа вважав засадничою і підставою усіх жахіть ХХ століття. Революція сумління, яку він започаткував, повалила найбільшу тиранію світу. Цього Кароль Войтила досяг, розмовляючи не про політику, економіку, філософію, а про істину людини».

На думку Джорджа Вайґеля, західна цивілізація досягла того моменту, коли вичерпує свої останні духовні та культурні ресурси: «Те, що ми називаємо "західною цивілізацією" вийшло із плідної взаємодії Єрусалима, Афін і Рима, тобто з біблійної релігії, грецького раціоналізму і людського права. У ХІХ столітті висока західна культура відкинула Єрусалим. Видається, що наступними будуть Афіни».

Відповідно, якщо забрати юдеохристиянське розуміння того, що Бог дав людині фундаментальний розум, то розум починає сумніватися у своїй здатності знати істину. «У кращому випадку є твоя і моя істина, але немає абсолютної, що приводить до падіння верховенство права». Тому філософ окреслює нове завдання для Церкви – знову налагодити зв’язки і поєднати Єрусалим, Афіни і Рим у новому культурному синтезі, що дасть людству нове розуміння свободи.

«Український католицький університет має глобальне значення: те, що тут будується, впливатиме на всю світову культуру та Католицьку Церкву, – підсумував він. – Я вдячний колегам за те, що вони переклали мою праці українською мовою. Сподіваюсь, це допоможе вам у побудові вільного і доброчесного суспільства тут, в Україні».

Спікерами міжнародного симпозіуму також стали: владика Борис (Ґудзяк), ректор УКУ, єпарх Паризької єпархії УГКЦ; Мирослав Маринович, правозахисник, публіцист, релігієзнавець, проректор із питань призначення та місії УКУ; Віктор Єленський, професор УКУ, доктор філософських наук, президент Української асоціації релігійної свободи; Олег Турій, проректор із наукової роботи УКУ, завідувач кафедри історії Церкви УКУ.

Департамент інформації УГКЦ

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/