Головна

Глава УГКЦ очолив святкування 1025-ліття Хрещення України-Русі в Гурово-Ілавецькому (Польща)

29 червня за участю кількох тисяч вірян із Польщі та з-за кордону в Гурово-Ілавецькому розпочалося святкування 1025-ліття Хрещення України-Русі. Божественну Архиєрейську Літургію очолив Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава Української Греко-Католицької Церкви. Необхідно відзначити, що крім єпископату Греко-Католицької Церкви, в ній взяв участь архиєпископ Селестіно Мільоре, Апостольський нунцій в Польщі.

Перед Літургією Предстоятель УГКЦ зустрівся із парафіяльними радами, молоддю та духовенством Перемишльсько-Варшавської архиєпархії.

На Літургії, під час проповіді ( слухати), Глава УГКЦ подякував вірним своєї Церкви, які живуть у Польщі, що «зберегли віру і спадщину предків». Він додав, що українці в Польщі сьогодні відзначають «велике свято віри та своєї ідентичності».

«У сьогоднішній Літургії ми дякуємо Богові за наших предків, які зберегли скарб віри і передали його сучасному поколінню», - сказав Предстоятель УГКЦ. Він нагадав, що Українська Греко-Католицька Церква виросла з крові мучеників.

Посилаючись на Євангеліє із Нагірної проповіді, нагадав, що «любов, яку дарує людям Отець Небесний не залежить від того, чи ми добрі і чи її заслужили». Він пояснив, що «незалежно від того, як людина ставиться до Бога, Бог любить її і велить сходити сонцю на добрих і злих».

Відтак Блаженніший Святослав зазначив: «...тільки віруючий може любити людину, яка ненавидить його». У цьому і полягає  різниця між поганином та християнином: «Поганин любить того, хто добрий до нього, він любить егоїстично, тоді як християнин може любити, бо особисто досвідчив любов Бога до себе, навіть тоді, коли її не заслуговує».

Наприкінці проповіді настановив, щоб «поганська постава ніколи не була присутня в наших громадах». Українцям, що живуть у Польщі, побажав, щоб «ніколи не забракло любові, якою ви зможете ділитися, завжди пробачити і просити прощення».

Важливим моментом святкування було освячення копії чудотворної ікони Божої Матері - Милосердя Двері із Ярослава. «Ця ікона, - за словами організаторів, - нагадуватиме про святкування 1025-ліття Хрещення Київської Русі та візит Блаженнішого Святослава до Польщі».

Сьогоднішнім урочистостям передувала вечірня, після якої студенти із Любліна представили театральне дійство про блаженного Омельяна Ковча. Відтак троє осіб різного віку зробили свідчення віри. Молитва у храмі тривала до півночі.

На закінчення урочистостей відбувся концерт «Спадщина віків нашого життя», що представив історію християнства в Україні. У ньому взяли участь діти із українських шкіл Гурово-Ілавецького, Бартошиця та Ольштина. Своїм співом духовно-мистецьку програму супроводжував український чоловічий хор «Журавлі», заснований 40 років тому.

Нагадуємо, що візит Глави УГКЦ до Польщі проходить із 26 по 30 червня.

27 червня Блаженніший Святослав відвідав Люблін і зустрівся з архиєпископом Станіславом Будзіком, Митрополитом Люблінським, та очолив панахиду за жертв Волинської трагедії за участю Президента Польщі Броніслава Коморовського; 28 червня, напередодні вшанування пам’яті жертв 70-х роковин злочину на Волині, у Варшаві між Українською Греко-Католицькою Церквою та Римо-Католицькою Церквою Польщі підписано спільну Декларацію та відбулася зустріч Блаженнішого Святослава у Варшаві з Маршалками Сейму та Сенату Польщі.

Додаток:

Католицька парафія Воздвиження Чесного Хреста в Гурово-Ілавецькому на Вармії діє з 1957 року. На цей час до неї належить близько тисячі вірних, які походять із сімей, переселених у наслідок акції «Вісла» з 97 населених пунктів Східної і Південної Польщі. Про цей факт свідчить обеліск, встановлений перед храмом, де розміщено напис із назвами місцевостей, з яких переселено осіб.

У 1981 році парафія отримала зруйнований храм, який раніше належав католикам, а після реформації був лютеранською Кірхою.

У Вармії і Мазурах живе близько 30 тисяч греко-католиків. Після акції «Вісла» в ті краї пересилили 56 тисяч осіб. Греко-Католицька Церква в цих областях наголошує на важливій ролі української мови і культури. Завдяки цьому багато людей почали спілкуватися рідною мовою. У Гурово-Ілавецькому діє школа з українською мовою навчання, в якій навчається близько 160 учнів.

Фоторепортаж

Департамент інформації УГКЦ, за матеріалами КАІ

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/