Головна

Блаженніший Святослав: «Просимо сьогодні Духа Святого, щоб він усунув з-посеред нас кам’яні серця і дав здатність розуміти ближнього»

«Сьогодні відчуваємо себе людьми Божими, Божим народом. Бачимо, що християнство – це не якась "одна з релігій світу", де людина шукає Бога. Християнство – життя у Святому Дусі. Євангеліє Христове не є ще однією теорією чи моральною доктриною, яку нас запрошують вивчити й пізнати. Євангеліє – проголошення істини, що я і ви можемо одержати нове серце. Дух Святий може зійти на кожного, хто Його прикликає і входить у членство Церкви Христової».

Такі слова сказав сьогодні, 23 червня, у день П’ятдесятниці Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) у проповіді ( слухати) до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Верховний Архиєпископ привітав усіх зі «святом П’ятдесятниці - святом Зішестя Духа Святого на апостолів і днем народження Христової Церкви в цьому світі».

«Цей день особливий. Він має дуже глибокий зміст уже у Старому Заповіті. У цей день ізраїльтяни святкували установлення того, що ми називаємо "Старим Заповітом" – пам'ять Синайського Богоявлення. Тоді Господь Бог запросив до дуже особливої розмови й зустрічі зі собою Мойсея. У цей день ізраїльтяни святкували пам'ять дару Старого Закону – того моменту, коли Господь вогняним перстом на кам’яних таблицях написав десять Божих Заповідей і вручив їх Мойсеєві», – нагадує проповідник.

«Але всі ті старозавітні події, - каже він, - були лише передвісниками чогось, що сталося у день П’ятдесятниці після Пасхи Христової – після Його смерті і воскресіння».

«З Євангелія чуємо, що апостоли з Богородицею були зібрані в сіонській світлиці і на них зійшов Дух Святий у вигляді вогняних язиків. Господь Бог написав Закон уже не на кам’яних таблицях, а в серці своїх людей. Він уклав новий союз, Новий Заповіт, який Христос установив у своїй крові та своєму воскресінні. І зробив тоді всіх людей, які прийшли з різних народів до Єрусалима, учасниками Нового Заповіту. Новий Заповіт полягав у тому, що Дух Святий – Третя Особа Пресвятої Трійці - зблизиться і введе в особливу близькість до Бога кожного, на кого зійде. І так збере всіх дітей Божих із цілого світу в одне єдине зібрання, яке ми називаємо Церква Христова», – переконує Отець і Глава Церкви.

Блаженніший Святослав нагадує, що цей день для нас у Києві, для Київської архиєпархії теж особливий, адже 17 років тому, саме на Зіслання Святого Духа, після 200-річного вигнання, повернувся до Києва греко-католицький єпископ Блаженніший Любомир (Гузар). Тоді він як екзарх Києво-Вишгородський був введений в уряд єпископа для греко-католиків у Києві. «Думаю, це великий заклик і до нас. Ми сьогодні прикликаємо Духа Святого на нашу Церкву і наш народ. Просимо, щоби він усунув з-посеред нас кам’яні серця і дав здатність розуміти ближнього. Нехай цей день – день П’ятдесятниці - буде для нас днем освячення. Бо Дух Святий приходить, щоб очистити нас від усякої скверни й спасти душі наші», – побажав вірним Предстоятель греко-католиків.

Із Блаженнішим Святославом Архиєрейську Літургію співслужив владика Йосиф (Мілян), єпископ-помічник Київської архиєпархії.

Департамент інформації УГКЦ

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/