Головна

Студенти УКУ і журналістика – що спільного?

19 листопада 2008 відбулася подія якої ще за 14 років відновленої діяльності Українського Католицького Університету не було. Перший раз в цих стінах відбулася конференція від початку і до кінця організована і проведена студентами УКУ. Тема конференції - «Стан релігійних ЗМІ в УГКЦ».

Ініціаторами заходу були члени Студентської Ради (орган самоуправління студентів УКУ). Робота конференції була побудована таким чином, що спочатку учасники конференції мали змогу ознайомитися зі станом християнських ЗМІ греко-католицької Церкви, а потім поділитися своїми враженнями, пропозиціями і побажаннями під час роботи в  групах.

Конференція розпочалася з доповіді журналіста і викладача факультету журналістики ЛНУ ім. Франка Ігора Скленара: «Греко-католицька преса: процес становлення і розвитку після виходу Церкви з підпілля». Його доповідь дала змогу учасникам конференції побачити загальну картину розвитку ЗМІ в Церкві. З почутого стало зрозуміло, що релігійна журналістська діяльність активно велася до 39 року і ближче до розпаду Радянського Союзу почала відновлювати свою діяльність. І відповідно після виходу Церкви з підпілля почався більш активний розвиток ЗМІ в Церкві.

З доповіді також стало зрозуміло, що релігійні видання можна поділити по тематиці на чотири категорії. Перша - це видання монаших спільнот, друга - спеціалізовані видання. Тематика третьої категорії - це питання, як на практиці жити християнським життям, тематика четвертої - історія, полеміка, дискусії. Якщо говорити про тираж, то він був більшим до війни ніж тепер, бо тоді не існувало багато засобів масової інформації і ще не було великої кількості світських видань. Релігійні видання в ті часи крім церковних інформували ще й про суспільні події.

В своїй доповіді Ігор Склепар розповів також про деякі недоліки релігійних ЗМІ. Це відсутність факультету християнської журналістики, мізерна оплата роботи, складність реалізації вже готових видань. Великим позитивом релігійних ЗМІ є те, що вони подають правдиву інформацію, що є великим прикладом для всіх інших видань. Доповідач, також, висловив побажання про заснування видання спільного для різних християнських церков.

Наступним доповідачем був головний редактор журналу «Патріархат», прес-аташе Відділу інформаційних зв'язків УКУ Петро Дідула з темою «Релігійний стан ЗМІ в УГКЦ: актуальний стан, проблеми і перспективи». Він поділився своїми спостереженнями, що маємо небагато ЗМІ на єпархіальному рівні, більше на рівні парафій. Не має сімейних видань, але багатотиражною є дитяча періодика, велика прогалина є серед професійних і все церковних видань. На превеликий жаль не має видання, яке б аналізувало ситуацію в суспільстві. І цю справу дуже добре було б робити в співпраці з римо-католицькою церквою.

Якщо говорити про тих, хто на даний момент найчастіше з'являються в пресі ,як представники греко-католицької Церкви, це Блаженніший Любомир, Мирослав Маринович, Єпископ Богдан (Дзюрах) і ректор УКУ о. Борис Гудзяк. Але цього не достатньо, бо ми живемо в часи коли про Церкву пишуть інші люди, які часто не мають знань про Церкву, а часто пишуть відверту брехню.

З цієї конференції стало зрозумілим, що Церкві потрібні молоді журналісти, що зможуть працювати для Бога і для людей розвиваючи релігійне ЗМІ. Пі час підбиття підсумків учасники конференції висловили свої побажання щодо покращення діяльності ЗМІ в УГКЦ: більше уваги потрібно приділяти екуменічним відносинам, локальним виданням, по можливості змінити формат видань на більш привабливий і сучасний. Однією з пропозицій щоб те, що було сказано на цій конференції не залишилося тільки словами, було висловлення бажання створення спілки християнських журналістів. Організатори висловили надію провести весною наступного року міжконфесійну конференцію такого роду всеукраїнського масштабу.

 

Інформацію надала Наталя Оскома,

студентка філософсько-богословського факультету УКУ

За матеріалами: http://www.ugcc.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/