Головна

Християнське вчення

Хресні батьки і все про них

Понеділок, 25 вересня 2017, 19:37

khrestyk-736x440В перші часи християнства, людина, котра бажала стати християнином і вступити в церковну спільноту, заявляла про цей намір настоятелю Церкви. Хтось з вірних цієї громади представляв таку людину перед Церквою і настоятелем. Таким чином, він ставав поручителем цієї людини. Зараз таких поручителей називають хресними батьками або кумами, в Требниках їх названо восприємниками. Слово «кум» походить з латинської, а в нас прийнялося як «хресні батьки». Воно означає лише сполучник «з», тобто тих, хто є з похресником. Місія поручителя полягала в тому, що він свідчив перед всією громадою, що його підопічний є людиною відповідальною і гідний бути християнином.

Add a comment

Читати далі: Хресні батьки і все про них

 

Вічне питання земного життя – «Де ж є Бог?»

Субота, 16 вересня 2017, 20:18

ansa1139107_articoloПеред лицем тоталітаризму і трагічних подій минулого століття, перед обличчям жахливих подій наших днів, що вражають уяву своєю нелюдськістю, мимоволі виникає питання: «Де ж Бог? Чому Він не втручається?».

Можливо, ми самі в години випробувань задавалися подібними питаннями. Іноді ці питання з'являються в життєписах людей, які говорять про темну, безпросвітну ніч, в якій їх гнітило відчуття відсутності Бога, особливо Його мовчання. Ніби Він помістив між Собою і віруючим щільну хмару, яка перешкоджає будь-якому спілкуванню, навіть словом. Бог мовчить, не дає відчути Себе, риси Його лику тонуть у мороці, ... і віруючий стогне, страждає від цієї відсутності Бога, впадаючи в спокусу відчаю, поступаючись відчуттю власної нікчемності, яке шепоче в глибині серця: «Бога не існує, на світі немає нічого путнього».

Add a comment

Читати далі: Вічне питання земного життя – «Де ж є Бог?»

 

Як наслідувати Христа через працю

Понеділок, 11 вересня 2017, 23:25

simple-plane-stop-blogs_lg"Євангеліє праці" (і то ремісничої праці, фізичної) у житті Ісуса Христа і "милосердя праці", настільки яскраво проілюстроване святим Павлом, ведуть до дуже важливого висновку у сфері духовності праці. Якщо ми усвідомимо, що все християнське життя повинно бути "наслідуванням Христа" (1 Пт 2,21), то праця християнина повинна бути в духовному аспекті наслідуванням праці Учителя.

Не можна обмежувати способу йти Його слідами, наприклад, лише ходінням за "євангельськими радами". Докладання християнином, в дусі Євангелія, щоденних зусиль своєї професійної праці, безсумнівно, також є наслідуванням Христа.

Add a comment

Читати далі: Як наслідувати Христа через працю

   

Ознаки серця, далекого від Бога

Вівторок, 22 серпня 2017, 14:23

1503353025_porciБлудний син не опинився серед свиней в той самий день, в який залишив рідну домівку; він пройшов через поступовий процес упадку (див. Лк 15,11-15). Так буває і з нами. Якщо ворог покаже кінець при першій же спокусі, тоді цьому буде легко протистояти! Але зазвичай грань відходу від благодаті настільки тонка, що навіть витривалі християни втрапляють на цю приманку.

Попереджувальні знаки видно задовго до того, як ми занурюємося в гріх. Один з таких знаків - коли ми дозволяємо людям або речам займати в нашому серці те місце, яке має належати тільки Богові.

Add a comment

Читати далі: Ознаки серця, далекого від Бога

 

Що означає бути парафіянином?

Понеділок, 21 серпня 2017, 17:43

shcho_oznachaiebuti_parafiyaninom-Часто в католицьких колах можна почути фразу «хороший парафіянин». Але що ж воно таке? Який парафіянин «хороший», а який «поганий»? І взагалі: хто він такий цей «парафіянин»?

Загалом парафіянин має розділяти обов’язки, які є частиною приналежності до певної парафії. Чому? Тому що модель парафії схожа на модель родини, а не бізнесу. Парафія – це не бізнес, що пропонує святий товар.

Add a comment

Читати далі: Що означає бути парафіянином?

   

Сторінка 13 з 117

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/