Головна

Тема номера

А ТОЙ ТРЕТІЙ ПРАЗНИК СВЯТЕ ВОДОХРЕЩЕ...

П'ятниця, 18 січня 2013, 01:24

Святе Водохреще та голодний Святвечір завершують українські різдвяно-новорічні свята. Після 11-денної загальниці (з 7 по 17 січня), коли не було постів, 18 січня вважалося строгим пісним днем. Деякі господарі цілий день говіли (нічого не їли або вживали лише чорний хліб та воду). На вечерю в цей день подавали пісні страви (інколи їх було 12) та вже не запрошували святих душ, які, вважалося, знову повертаються на "той світ", тому це був голодний Святвечір чи голодна кутя. Перед вечерею господар брав у ложку куті й закликав перед вікном мороз куті їсти, але просив не зашкодити людям, посівам і худобі. Після вечері парубки бралися "проганяти кутю":

Add a comment

Читати далі: А ТОЙ ТРЕТІЙ ПРАЗНИК СВЯТЕ ВОДОХРЕЩЕ...

 

Перша колядка

Субота, 05 січня 2013, 15:07

Слава Богу на висоті, і на землі мир, у людях добра воля!(Лук.2:14)

Це перша колядка, що пролунала над землею. Пізніше люди складуть тисячі інших, міліони християн різних націй і народів у пісні і молитві прославлять Різдво Спасителя. Але сьогодні звернімося до цієї, першої хвали, яку співали ангели.  Залишивши небесні простори, слідом за своїм Господом, що народився в убогій печері, вони явилися убогим і простим пастушкам з радісною вісткою.  Багато таємниць всесвіту знали ці безтілесні духи, перші Божі створіння. Вони славили всемогутнього Бога в акті створення світу, співали Йому хвалу, коли народжувалися зірки і планети, виникало життя. Бога славить кожен промінь світла,  крапля роси, світло блискавки. А найбільше прославився Бог ставши людиною. Ангели раділи побачивши Бога в тілі і славили Його задум спасіння.

Add a comment

Читати далі: Перша колядка

 

Христос Рождається!

Понеділок, 31 грудня 2012, 19:24

Христос Рождається!

Славімо його!

Дорогі у Христі!

З серця України, з Дніпрових круч, де у тисячолітній пам’яті  Божого  люду збереглась могила Аскольда-Миколая Царя і мученика за віру Христову благаю і молюсь за Боже Благословення для усіх нас.

З Дитятком Ісусом з Пресвятою Родиною зустрічаємо Новий 2013 рік Божий. У цій великій сім‘ї наповняймося вірою, надією, любов‘ю!

Add a comment

Читати далі: Христос Рождається!

   

Князь Оскольд і християнізаційні впливи на Русі в ІХ ст.

Четвер, 11 жовтня 2012, 23:29

Шумило С.В.
Загальноприйнято вважати, що християнство на Русі веде свій початок від 988 року. Проте тоді християнство було остаточно утверджено на офіційному рівні як державну релігію. Саме ж поширення християнства на Русі, як про це свідчать вітчизняні та іноземні літописні джерела, почалося значно раніше, ще в 860-ті роки і тривало ціле століття.

Тож як відбувався процес християнізації Русі в ІХ-Х століттях?

Add a comment

Читати далі: Князь Оскольд і християнізаційні впливи на Русі в ІХ ст.

 

Зцілення й порятунок хворих подруж

Четвер, 30 серпня 2012, 10:09

Андреас Ляун, єпископ-помічник Зальцбурзький

Протягом останніх місяців я часто стикався з хворими подружжями. Що мені робити? Потреба звернутися до психотерапевта не може бути підставою до сповнення мого особистого завдання як єпископа чи священика. Деяким недужим подружжям потрібно – за висловом Шекспіра – «сповідника ще більше, ніж лікаря». Якщо Ісус є «Лікарем» (німецьке слово Heiland перекладається водночас і як «Спаситель», і як «Цілитель» – прим. перекладача) і я з Його доручення повинен говорити людям, що означає подружжя згідно з Божим задумом, то я також маю бути здатним зцілююче впливати на подружжя – не власною силою, а Божою і світлом одкровення.

Add a comment

Читати далі: Зцілення й порятунок хворих подруж

   

Сторінка 137 з 148

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/