Головна

Свято Христового Різдва на Аскольдовій Могилі

Христос ся Рождає! Славімо Його!

Бог ся рождаю, хто ж то може знати!
Ісус йму ім'я, Марія йму Мати!
Тут ангели чудяться,
Родженого бояться,
А віл стоїть, трясеться,
Осел смутно пасеться,
Пастері клячать,
Бога в тілі бачать
Тут же, Тут же, Тут же, Тут же, тут.

Свято Христового Різдва належить до найбільших празників нашого церковного року.

Важливим духовним приготування до цього свята є піст, а також свята сповідь і святе причастя. Ця священна традиція походить ще від часів охрещеної Київської Русі. Переддень Різдва люди празнують Свят-Вечір. Кожна господиня готується до Святої-Вечері, на якій страви повинні бути пісними. Страв на столі повинно бути 12. Головною стравою Свят-вечора повинна бути кутя. В кожному домі кутя смакує по різному. На кожну Святу –Вечерю господар вносить до хати Дідуха, який символізу урожай, добробут, багатство та щасливу долю людей.

Слово з нагоди Христового Різдва владики Йосифа Міляна

Цього року, як завжди, у церкві святого Миколая, що на Аскольдовій Могилі, віряни з великою радістю святкували Різдво Христове. Святу Літургію, яка розпочиналась о 10:00, служив отець Олексій Геник. У часі проповіді священик зачитав вітальне Слово з нагоди Христового Різдва владики Йосифа Міляна, єпископа-помічника, протосинкела Київської архиєпархії. У цьому вітанні наголошує на наступному: «Радість не втрачає актуальності і у наш час. Тільки, як парадоксально не виглядало б, вона щораз то менше займає простору у нашому щоденному житті. Зауважмо, місце радості, усмішки та доброго слова займають досить часто почуття самотності, сум та брак надії на майбутнє. За таких умов стає зрозумілим, чому багато наших сучасників шукає не тієї радості, яка будує, яка триває, але яка є минаючою. Як слушними у цьому випадку будуть слова св. Августина: «Неспокійне моє серце, аж поки не спочине в Тобі, Боже».

Насамкінець Різдвяного вітання владика наголосив на наступному: «Сповнений глибокою радістю в світлі Христового Різдва, бажаю усім вам, усім близьким моєму серцю веселих Різдвяних свят та щасливого Нового року.»»

По закінчення Божественної Літургії, греко-католики мали нагоду отримати надзвичайно важливу тайну у житті кожного християнина – тайну миропомазання. Діти також отримали мандаринки з цукерками. Далі парох церкви отець Ігор Онишкевич привітав усіх з Різдвом Христовим. На цьому свято на Аскольдовій могилі завершилося і усі люди з гарним святковим настроєм вирушили до дому.

Матеріал підготував Ігор Качур, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/